Hlavní obsah

Jak poznat, že jsou FVE panely na střeše v nepořádku, a co dělat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotovoltaické panely mají životnost zhruba 30 let, mohou u nich nastat problémy, které je třeba řešit. Jedním z nejčastějších jsou nefunkční části panelů, respektive jednotlivých článků. Těch panel v případě rodinných domů obsahuje desítky. Jak takovou závadu poznat a co dělat?

Foto: Envato Elements

Když se poškodí některý z článků na fotovoltaickém panelu, není to žádná tragédie. Lze jej vyměnit samostatně. Co je ovšem důležité, je dobře vybraný dodavatel, který má být zákazníkovi partnerem na dlouhou dobu

Článek

Fotovoltaická elektrárna je elektrické zařízení jako každé jiné. Pokud je instalace a zapojení elektráren provedeno správně a pokud je jejich stav průběžně monitorován včetně dodržování pravidelných kontrol a revizí, lze je mít za velmi spolehlivé až téměř bezporuchové, ujišťují prodejci fotovoltaických systémů.

Ale také rovnou radí: Riziko poruchy a správné fungování může běžný spotřebitel ovlivnit výběrem vhodného dodavatele, protože běžný laik obvykle nemá šanci posoudit, zda mu technici zapojili celý systém správně, tak jak to bylo v návrhu.

Monitorovací systém

Po uvedení elektrárny do provozu je důležitý její průběžný monitoring, který v reálném čase a nepřetržitě vyhodnocuje provozní stavy. Někteří dodavatelé proto dodávají systémy vybavené střídačem, který plní zároveň funkci vzdáleného monitorovacího zařízení. „Data o provozních hodnotách, stavech a případných chybách posílají v reálném čase na centrální server. V každém okamžiku tedy přesně víme, v jaké kondici elektrárna je a dokážeme na případné anomálie adekvátně reagovat,“ vysvětluje Michal Priputen ze společnosti Persola.

Čím argumentovat na schůzi SVJ ve prospěch změn vedoucích k úsporám za energie

Tipy a trendy

Dle jeho zkušeností lze většinu poruch řešit vzdáleně, bez příjezdu technika na místo. Výsledky pravidelného monitoringu má samozřejmě k dispozici pak i klient, a to prostřednictvím aplikace v telefonu. Právě tam se také dozví o případné závažné poruše (podmínkou ovšem je nezakazovat těmto aplikacím zasílání tzv. push informací).

Nepřetržitý monitoring FVE je praktický i proto, že díky němu nedojde k zanedbání problému, který by mohl jinak vyústit v závažné poškození elektrárny, jehož oprava by stála spoustu peněz.

Návštěvu servisních techniků si pak vyžádá fyzické poškození části panelů, respektive jednotlivých článků. Ty jsou velké asi jako dlaň a běžný panel na rodinném domě jich obsahuje desítky. Poškození jednoho článku ovlivňuje výkon celého panelu.

„Fotovoltaické panely jsou zapojené do série, takže je potřeba, aby všechny panely v sérii byly zcela v pořádku. Výkon všech modulů se chová podle nejslabšího panelu. V případě poškození jednoho panelu klesne výkon celé série panelů do sebe zapojených,“ vysvětluje Martin Palarčík ze společnosti SolidSun.

Existují dva způsoby jak jej nalézt – vizuální kontrola a kontrola pomocí dronu s termokamerou. Odborníci doporučují vizuálně kontrolovat panely alespoň jednou ročně, v případě obzvláště silných bouřek nebo krupobití okamžitě po této události. Pokud provádí kontrolu sám zákazník, měl by se mj. zaměřit i na čistotu povrchu panelů. Zašpinění ptačím trusem, nános spadaného listí apod. Prohlédnout je třeba i kabeláž, která by mohla být poškozena nejen povětrnostními vlivy, ale i zvěří.

Fotovoltaikou snížíte výdaje za elektřinu

Tipy a trendy

Vizuálně nebo dronem

„Vizuální kontrola je nejběžnější a nejlevnější způsob kontroly. Pouhou vizuální kontrolou je možné identifikovat velkou část defektů u FV panelů, jako jsou šnečí cestičky, zežloutnutí EVA fólie, vypálené FV články, delaminace. Během vizuální kontroly je možné odhalit i vady na FV panelech, které pomocí monitoringu, nebo jiné sofistikovanější metody nejsou odhalitelné – uvolněné nebo chybějící úchytné háky, jejichž absence může způsobit uvolnění FV panelu za silnějšího větru,“ uvádí společnost Eicero.

Jednou z nejčastějších vad jsou podle firmy tzv. šnečí cestičky, což jsou praskliny křemíkového článku.

Druhým způsobem je kontrola pomocí termokamery. „Kontrola kvality panelů termokamerou na dronu je efektivní způsob, jak zjistit, které konkrétní části jsou poškozené. Termokamera na dronu má dostatečně vysoké rozlišení, aby tento úkol spolehlivě zvládla. Jedinou podmínkou pro objektivní měření je alespoň nějaká výroba energie panelem, protože teprve v tento okamžik se závada projevuje,“ vysvětluje Jaroslav Řešátko, šéf firmy DJI Telink.

Vadný článek se pozná díky termokameře snadno – je teplejší, což je na záznamu okamžitě viditelné. Závada se může objevit neočekávaně, ale může být způsobena i mechanickým poškozením, například při samotné instalaci panelů. Vadný článek pak brzdí práci celého panelu.

Co dělat, když je některý z panelů poškozen

Pokud již dojde k poškození některého z článků fotovoltaického panelu, postup je pak celkem jasný, ovšem pod jednou podmínkou: „Vždy je potřeba obrátit se na svou instalační firmu, která by měla mít pro tento případ zavedené reklamační či servisní postupy. Již při výběru dodavatele fotovoltaické elektrárny je nutné přemýšlet o možnosti zajištění servisu. Také je dobré zjistit si, jak u vybraného dodavatele vypadá péče o zákazníka i po instalaci FVE. Instalační firma by měla být dlouhodobým partnerem,“ zdůrazňuje závěrem důležitost výběru vhodného dodavatele Martin Palarčík.

Fotovoltaika a tepelné čerpadlo – hodí se k sobě?

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:

Související články

Co obnáší mít na střeše domu fotovoltaiku

Od začátku roku platí legislativní úprava umožňující zjednodušený proces výstavby pro fotovoltaické systémy instalované na střechách s tím, že i pro instalace...

Výběr článků

Načítám