Hlavní obsah

Fotovoltaikou snížíte výdaje za elektřinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotovoltaické moduly a elektrárny umožňují domácnostem získávat elektřinu ze slunečního záření. Provoz menších spotřebičů, tepelného čerpadla, klimatizace a také ohřívání vody či nabíjení elektrovozů je tak úspornější.

Foto: Enbra

Klasicky mají panely rozměr zhruba 2 × 1 m, přičemž mohou být umístěny na výšku i na šířku. Montáž na výšku je levnější, protože se při ní spotřebuje méně montážních a kotvicích prvků.

Článek

Dobře navržený systém fotovoltaiky s tepelným čerpadlem (TČ) navíc pokryje spotřebu vytápění v přechodných obdobích a v létě zvýší komfort bydlení chlazením.

Důležitou roli při pořízení fotovoltaické elektrárny (FVE) - v základu sestávající z fotovoltaických panelů, střídače a baterie - hraje její optimální výkon. „Doporučil bych předvídat a systém dimenzovat nejen na současnou, ale i budoucí spotřebu elektřiny,“ říká Lukáš Papež ze společnosti Woltair.

Efektivní ukládání

Fotovoltaika v závislosti na slunečním svitu vyrábí nejvíce energie přes den a v letních měsících, tedy ne vždy v době, kdy elektřinu spotřebováváme nejvíce.

Přebytky uchováme třeba v úložné baterii. „Češi si v drtivé většině nechávají instalovat solární elektrárny s bateriemi,“ potvrzuje Jan Hanuš z firmy Woltair. „Sledujeme i trend navyšování kapacity baterií, která se meziročně zvýšila ze 3 kWh na 10 kWh,“ dodává.

Trh dále nabízí různé ohřívače vody. „Jejich minimální objem by měl být 200 l, aby v nich zůstalo uložené teplo i ve dnech s nedostatečným slunečním svitem. Jsou-li tyto ohřívače vody součástí systému s akumulační nádrží, fotovoltaická elektrárna nejprve nahřeje vodu v bojleru a přebytky energie se poté uloží do topné akumulační nádoby,“ vysvětluje Lukáš Formánek ze společnosti DZ Dražice.

Vlastnosti ohřívače vody a bateriového úložiště spojuje hybridní solární úložiště, např. Slunečnice (model S3) je určena až pro 22 kWh energie, z toho 12 kWh jde do baterií a 10 kWh do teplé vody.

Přebytky uchováme i po dohodě s distributorem v tzv. virtuální baterii. Tehdy se nevyužitá elektřina z domácí solární elektrárny vrací do distribuční sítě k použití někým, kdo ji zrovna potřebuje. Elektroměr přitom měří, o kolik elektřiny jsme přišli, a stejný objem si poté vezmeme ze sítě zpět. Virtuální baterii distributor nabízí zákazníkům, kteří si od něj nechají nainstalovat domácí solární elektrárnu, protože chce mít jistotu, že je z technického hlediska vše v pořádku.

Typy panelů a instalace

Fotovoltaické panely jsou buď hnědé až černé monokrystalickémodré polykrystalické. Mají hliníkový rám, díky němuž jsou pevné a odolné. K dostání jsou i varianty bezrámové, celoskleněné, barevné, průhledné, ohebné pro nerovné podklady či oboustranné.

Existují odlehčené panely s hmotností okolo sedmi kilogramů. Výjimkou nejsou ani panely vestavěné do střešní krytiny. „Samotná instalace nevyžaduje zásah do konstrukce střechy, tyto moduly se instalují na střešní latě jako běžná krytina. Navíc jsou lehčí,“ popisuje Daniel Frejvald ze společnosti Tondach.

Pro umístění panelu je optimální orientace střechy na jih, nebo na východ a západ. Vzhledem k efektivitě (rentabilitě) instalace je nevhodná severní strana a místa stíněná (stromem, komínem).

Svépomocí, či s profíkem?

Podle statistik Solární asociace bylo loni v Česku postaveno 33 760 FVE, což je ve srovnání s rokem 2021 skok o 262 % víc. S rostoucím zájmem se však pojí značná vytíženost řady montážních firem se zakázkami nasmlouvanými na několik měsíců dopředu. Mnozí uživatelé tak zvažují, že si menší FVE nainstalují sami.

Ovšem bez zkušeností s kabeláží a technických znalostí o fotovoltaických panelech a regulátorech, bez orientace v elektrických plánech či obvodech se domácí kutil neobejde. „Musíte také připravit konstrukci pro instalaci panelů a zajistit pevnost a stabilitu systému. Stěžejní je i schopnost používat nástroje, jako vrtačky, brusky, svařovací stroje,“ upozorňuje Patrik Prokeš z firmy Enbra. Ke spuštění, tj. připojení k distribuční soustavě, je nutný odborník s patřičnou elektrotechnickou kvalifikací.

Přidaná hodnota kvalifikované montážní firmy je podle Prokeše v tom, že často nabízí výhodnější ceny za materiály či instalaci FVE díky vlastnímu zázemí a výrobním kapacitám. Bonusem bývá poprodejní servis zahrnující údržbu a opravy.

Je dobré vědět

  • Dodávka solární elektrárny pro rodinný dům vč. instalace stojí zhruba půl milionu.
  • Až 50 % celkové investice, resp. 225 000 Kč, lze získat zpět dotací z programu Nová zelená úsporám. Některé banky poskytují na solární elektrárny zvýhodněný úvěr.
  • Obecně se vyplatí fotovoltaický systém s max. výkonem do 50 kWp. Pokud vyrobenou elektřinu využíváme jen ve vlastní domácnosti, nepotřebujeme licenci od Energetického regulačního úřadu ani stavební povolení.
  • Licenci na výrobu elektřiny potřebujeme vždy, jestliže s ní budeme podnikat.
  • Sdílení elektřiny v komunitě sousedů je od 1. ledna 2023 možné v rámci bytových domů (viz novela vyhlášky o Pravidlech trhu s elektřinou; více na www.eru.cz).
  • K aktuální situaci na trhu s FVE vydalo Ministerstvo průmyslu a obchodu desatero pro výběr správné firmy. Dále ho mají i energetičtí konzultanti EKIS, kteří poradí s dotacemi na instalaci.

Do sedmi let v ČR fotovoltaika jako výkon sedmi Temelínů?

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám