Hlavní obsah

Vedro v zaparkovaném autě může podle studie zabít koronavirus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se stoupajícími teplotami venku se zvyšuje i vedro v autě, je-li zaparkované na slunci. A právě tohle horko je podle studie americké Georgijské univerzity „použitelné” pro likvidaci koronaviru na rouškách.

Foto: Marek Bednář, Novinky

V autě zaparkovaném na slunci celý den ukázal teploměr 55 stupňů Celsia.

Článek

Vedro v autě na slunci může podle starší americké studie dosáhnout až 71 °C. Další zdroje říkají, že je-li venku 21 °C a svítí slunce, uvnitř auta bude během hodiny 45 °C. Je-li venku 26 °C, teplota v autě vzroste na 51 °C. Naše měření v největších vedrech, tedy při teplotách okolo 35 °C ve stínu, ukázalo uvnitř auta teploty 50-60 °C.

Jak rychle stoupá teplota v autě zaparkovaném na slunci? Změřili jsme to

AutoMoto

University of Georgia uvádí, že v březnu všemožně citované doby života koronaviru na různých površích, které byly od několika hodin do tří dnů na plastech a nerezové oceli, platí pro pokojovou teplotu. Koronavirus „umírá mnohem rychleji při vyšších teplotách a žije déle, jsou-li teploty nízké,” říká Travis Glenn, profesor z oné univerzity.

O viru SARS-CoV-1, který je velmi podobný viru SARS-CoV-2, způsobujícímu nemoc covid-19, je známo, že v teplotách 54-66 °C přestává být aktivní velmi rychle. „Když zahřejete materiál na 54 °C, potřebujete dvacet minut na zabití více než 99,99 % viru. Když přidáte na 66 °C, stačí pět minut,” upřesňuje Glenn.

Jak se starat o doma vyrobenou roušku

Koronavirus

Z toho vyplývá, že kromě běžně používaného vyvaření roušek by i prací cyklus s teplotou vody 60 °C měl koronavirus spolehlivě zničit. Stejně tak by mělo stačit vhození roušek do sušičky na vysokou teplotu - a ponechání roušek v autě, které parkuje na slunci.

Ovšem, neberme to jako jistotu. Jednak proto, že většina doporučení hovořila o nutnosti roušky vyvařit - tj. vystavit je teplotě 100 °C po dobu několika minut - a pak je raději ještě přežehlit. A jednak proto, že i Glenn připouští nutnost dalšího výzkumu.

„Je potřeba provést další zkoušky, ale víme, že čím vyšší teplota, tím méně času je potřeba, aby byl virus zničen,” uvedl na závěr. „Můžete nechat roušku v autě, když přijedete domů, pokud parkujete na slunci,” dodal nicméně.

Reklama

Související články

Prymula: Kde nebudou lidé, je rouška zbytečná

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula v rozhovoru pro Právo mluvil o postupném návratu společnosti k normálnímu životu. „Je to otázka přístupu jedinců....

Výběr článků

Načítám