Hlavní obsah

Saúdská Arábie bude vyrábět vlastní elektromobily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saúdská Arábie se spojila s tchajwanskou společností Foxconn, aby společně vytvořily vlastní značku vyrábějící elektromobily. Nový výrobce ponese název Ceer.

Foto: Škoda

Ilustrační foto

Článek

Korunní princ Saúdské Arábie Muhammad bin Salmán je jedním z nejmocnějších mužů na světě a v posledních letech se výrazně snaží diverzifikovat příjmy své země tak, aby byla méně závislá na vývozu a těžbě ropy. Bin Salmán například investoval do automobilky Lucid, ale nyní pro The Wall Street Journal odhalil i další zajímavou novinku.

Nejvýkonnější sedan? Kalifornský Lucid Air Sapphire má tři elektromotory a 1200 koní

AutoMoto

Saúdská Arábie se totiž spojila se společností Foxconn z Tchajwanu a dohromady vytvořily zcela novou automobilku Ceer, jež se bude zaměřovat výhradně na výrobu elektromobilů. Značka hodlá licencovat technologii od německého BMW, ke které Foxconn přidá technologii infotainmentu, konektivity a autonomního řízení.

Foxconn údajně také plánuje v Saúdské Arábii vybudovat víceúčelové zařízení v hodnotě devíti miliard dolarů, které by mohlo vyrábět mikročipy a komponenty do elektrických vozidel. Součástí komplexu by pak mohla být také dvoulinková slévárna na výrobu vlastních projektů.

Americká automobilka Lucid letos dorazí do Evropy

AutoMoto

Nová značka Ceer plánuje na trh přivést řadu sedanů a SUV, první modely pak na trh dorazí už v roce 2025. Není jasné, do jaké kategorie se zařadí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám