Hlavní obsah

Do Evropy míří další čínská automobilka. Zeekr nabízí jen elektromobily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedle Volva a Polestaru další luxusní značka čínského holdingu Zheijang Geely, nazvaná Zeekr, se chystá do Evropy už příští rok.

Foto: Zeekr

Zeekr 001

Článek

Značka Zeekr vznikla teprve loni a dosud fungovala jen na čínském trhu, už od příštího roku se však podívá i do Evropy. Agentuře Reuters to odhalil generální ředitel a zároveň prezident holdingu An Cchung-chuej.

Zeekr se tak připojuje k narůstajícímu počtu čínských automobilek, které chtějí v příštím roce zahájit nebo rozšířit prodej elektromobilů v Evropě. Řadí se mezi ně například firmy BYD, Xpeng a Great Wall Motors.

Značka podle ředitele už vznikala s tím, že bude vyvážet své vozy do Evropy a USA. V Evropě začne s elektrickým liftbackem označeným 001, ovšem prodejní cíle nejsou známé. Za prvních devět měsíců letošního roku se v Číně prodalo 39 474 kusů. Pro srovnání, Tesla tam prodala přes 219 tisíc crossoverů Model Y.

Zeekr 001 zaujme vysokým výkonem - existuje jako zadokolka o 272 koních nebo jako čtyřkolka se dvěma elektromotory, která dává 544 koní. V plánu je i vrcholová verze o třech motorech, která má nabídnout 816 koní.

Kolik peněz bude která verze v Evropě stát, zatím firma neoznámila. V Číně vůz začíná v přepočtu na zhruba milionu korun.

Reklama

Související témata:
Zeekr
Zeekr 001

Výběr článků

Načítám