Hlavní obsah

Nejvýkonnější sedan? Kalifornský Lucid Air Sapphire má tři elektromotory a 1200 koní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Elektromobil Lucid Air se ukázal ve své vrcholné variantě Sapphire. Je konkurentem pro Teslu Model S Plaid.

Foto: Lucid

Lucid Air Sapphire

Článek

Zatímco podlouhlá limuzína Air od mladé značky Lucid se ukázala již před dvěma lety a v jedné ze svých verzí se dokonce pyšní i rekordním dojezdem na elektřinu – až 836 kilometrů dle homologace EPA, nyní přišel čas na vůbec nejvýkonnější variantu.

Jmenuje se Sapphire, přičemž tento název automobilka použije i u dalších vrcholných motorizací.

Tesle vyrostla konkurence z vlastních odpadlíků, sériový Lucid Air fascinuje čísly

AutoMoto

Stejně jako Tesla Model S Plaid s výkonem 1020 koní je Lucid Air Sapphire vybaven třímotorovým hnacím ústrojím, které se skládá ze dvou motorů na zadní nápravě a jednoho na přední.

Foto: Tesla

Tesla Model S Plaid

Zatímco vyprodaný Lucid Air Dream Edition Performance má 1111 koní a verze Grand Touring Performance udává 1050 koní, Air Sapphire má přes 1200 koní, ačkoli Lucid zatím nezveřejnil konkrétní číslo. Pokud se tento údaj potvrdí, půjde o nejvýkonnější sedan na světě.

Úchvatná jsou i další čísla. Zrychlení z nuly na 96 km/h vůz umí za méně než 2 sekundy, sprint z nuly na 160 km/h za méně než 4 sekundy. Lucid poznamenává, že tato čísla jsou dosažitelná bez jakýchkoli zdlouhavých přípravných postupů.

Rekordní dojezd na elektřinu potvrzen. Lucid Air překonal Teslu

AutoMoto

Sapphire je standardně dodáván s velkými karbon-keramickými brzdami a také má tužší přední a zadní pružiny, jedinečné nastavení tlumičů, tužší pouzdra a specifické vyladění ABS, kontroly trakce, kontroly stability a další elektroniky.

Pro vůz byla vyvinuta také nová kola o rozměru 20 palců vpředu a 21 palců vzadu, s pneumatikami Michelin Pilot Sport 4S o rozměrech 265/35 vpředu a 295/30 vzadu. K dispozici jsou aerodynamické disky z uhlíkových vláken.

Lucid také nabízí pokročilé možnosti vektorování točivého momentu i díky dvěma elektromotorům na jedné nápravě. Například v ostrých zatáčkách může systém použít rekuperační brzdění na vnitřním kole a zároveň pohánět vnější.

Americká automobilka Lucid letos dorazí do Evropy

AutoMoto

Air Sapphire se bude v USA vyrábět v omezeném počtu od 249 000 dolarů, tedy v přepočtu 6,1 milionu korun. Rezervace budou možné od 23. srpna a první dodávky jsou plánovány na příští rok. Lucid se rovněž ještě letos chystá na některé evropské trhy, ovšem Sapphire zatím zůstává k dispozici jen v Severní Americe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám