Hlavní obsah

Neznámé ferrari z garáže brunejského sultána má převodovku od stáje F1

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Málokdo o něm věděl, ještě méně lidí ho řídilo, původně žilo v garáži brunejského sultána a dnes stojí ve sbírce Marconiho automobilového muzea. Řeč je o Ferrari FX - a ne, nechybí nám tam písmenko.

Článek

O Ferrari FXX a FXX-K jste jistě slyšeli - jsou to speciály určené jen na závodní tratě a nabízené těm nejvěrnějším zákazníkům. Maranellská automobilka ale vyrábí i unikátní kousky a pro brunejského sultána jich ve své době vyrobila docela hodně. O řadě z nich se ví - ale o modelu s názvem FX, který vznikl v pouhých šesti kusech, moc ne.

Z Bruneje se dostalo do sbírky kalifornského Marconi Auto Musea, ovšem kdo tam nebyl, pořád o něm nemusel mít ani tušení. Až do nynějška - slavný youtuber Tim Burton, známější pod pseudonymem Shmee150, ho popsal ve videu, které stihlo za pár dnů nasbírat téměř 200 tisíc zhlédnutí.

Jeho základem je Ferrari 512M s plochým dvanáctiválcem, který tu samozřejmě zůstal, stejně jako veškerá technika. Karoserie je však úplně odlišná, zakulacená, bez jakýchkoliv vizuálních prvků z 80. let minulého století, z nichž pochází model Testarossa, později modernizovaný na 512 TR a dále na 512M.

Formule po Schumacherovi vydražena za neuvěřitelnou cenu

AutoMoto

Kromě designu zvenčí i zevnitř je na něm unikátní ještě jedna věc - robotizovaná převodovka. Není to ale skříň F1 od Ferrari, nýbrž převodovka vyvinutá týmem formule 1 Williams GP, který ji do vozu i instaloval. Kromě voliče na středovém tunelu tu jsou také pádla pod volantem. Takovýto systém začalo samo Ferrari používat až o několik let později.

Ferrari FX je jedním ze tří aut v Marconiho muzeu, které pochází ze sbírky brunejského sultána. Další dvě jsou Cizeta Moroder V16T a Ferrari 465 Spider, který také vznikl na speciální sultánovu objednávku.

Cizeta je naopak projekt hudebního magnáta Giorgia Morodera, má šestnáctiválec složený ze dvou V8, umístěný napříč za kabinou. S celkem 11 vyrobenými kusy je ovšem v této společnosti skoro tuctovkou.

Burtonovo video z Marconiho muzea má celkem 26 minut a Ferrari FX se na něm objevuje v čase 9:39-13:00. Video je ale plné úchvatných a unikátních aut a stojí za to úplně celé. Je tu také původní Batmobil, původní K.I.T.T., Ferrari F40 a F50, jeden ze šesti TWR Jaguarů XJ220 S, několik formulí a třeba taky Plymouth Prowler či hasičské auto z 30. let minulého století.

Ferrari SP51 přijíždí jako otevřená verze modelu 812. Existuje jediné

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám