Hlavní obsah

Neomezená rychlost v Británii? Nová premiérka není proti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britské dálnice se možná dočkají změn jak v rychlostních limitech, tak i ve fungování tzv. chytrých dálnic. Tedy těch, které dokážou např. otevřít odstavný pruh pro jízdu.

Foto: Profimedia.cz

Britská dálnice M4 (ilustrační foto)

Článek

Čerstvě zvolená britská premiérka Liz Trussová není tvrdou zastánkyní plošných rychlostních limitů, vyplývá z jejího vyjádření v poslední debatě předtím, než členové Konzervativní strany volili svého nového lídra. Řekla, že je „připravena se podívat“ na zrušení limitů, píše britský web Autocar.

Trussová v roce 2018 stála za nápadem zvýšit rychlostní limit na britských dálnicích ze 70 mil v hodině (113 km/h) na 80 mph (129 km/h), aby se zvýšila produktivita.

Nových dálnic bude i příští rok jen 25 kilometrů

Ekonomika

Na světě jsou v současnosti dvě místa, kde neplatí plošný rychlostní limit - Německo a ostrov Man. V Německu to jsou proslulé autobahny, na nichž můžete na řadě míst jet rychlostí podle vlastní svobodné volby, ostrov Man nemá plošný rychlostní limit mimo obce.

Mezi zářím 2015 a listopadem 2016 byla bez omezení i část australské Stuartovy dálnice v Severních teritoriích. To není dálnice v evropském slova smyslu, nýbrž dvouproudá silnice bez směrového oddělení - něco jako naše státní silnice první třídy.

Za zhruba rok, kdy tam tzv. otevřený rychlostní limit platil, nedošlo na silnici k žádné smrtelné dopravní nehodě. Znovuzavedení rychlostního limitu byl výhradně politický krok tehdy nově zvolené labouristické vlády.

Podnikatel Passer za jízdu 417 km/h v Německu před soud nepůjde

Evropa

Těšit se na svobodnou jízdu po britských dálnicích je zatím předčasné, můžeme nanejvýš doufat. Co však je pravděpodobnější změnou, jsou zásadní odlišnosti v tzv. chytrých dálnicích. Tak se v Británii označují dálnice, na nichž je např. proměnlivý rychlostní limit v závislosti na hustotě dopravy či možnost pomocí světelných tabulí otevřít odstavný pruh pro jízdu, jako by to byl normální pruh.

Na chytrých dálnicích bez odstavného pruhu je vyšší poměr nehod s těžkým zraněním či úmrtím - 0,19 na 100 milionů ujetých mil. Na běžných dálnicích s trvalým odstavným pruhem je hodnota 0,09.

Reklama

Související články

Britskou premiérkou se stane Liz Trussová

Novým lídrem britské Konzervativní strany se stala sedmačtyřicetiletá Liz Trussová. V interním hlasování získala 81 326 hlasů členů Konzervativní strany...

Výběr článků

Načítám