Hlavní obsah

Britskou premiérkou se stane Liz Trussová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Novým lídrem britské Konzervativní strany se stala sedmačtyřicetiletá Liz Trussová. V interním hlasování získala 81 326 hlasů členů Konzervativní strany z téměř 200 tisíc. Její rival, exministr financí Rishi Sunak jich získal 60 399. Trussová vystřídá v čele strany i v úřadu britského premiéra Borise Johnsona.

Britskou premiérkou byla zvolena Liz TrussováVideo: Reuters

 
Článek

„Děkuji vám, že ve mě věříte,“ prohlásila Trussová a pokračovala: „Nyní, když povedu naši stranu, slibuji, že budu naplňovat vše, co jsem během kampaně slíbila. Budu vládnout konzervativně. Chci provést odvážný plán. Snížit daně, řešit energetickou krizi, plnit úkoly týkající se zdravotnictví. Zajistím, že využijeme všechny fantastické, skvělé a talentované členy Konzervativní strany.“ Slíbila také „velké vítězství“ Konzervativní strany ve volbách v roce 2024.

V krátkém projevu po oznámení výsledků vnitrostranické volby poděkovala také „svému příteli“ a končícímu premiérovi Borisi Johnsonovi. Ten na oplátku vyzval straníky, aby jeho nástupkyní podpořili. "Trussová má dobrý plán na řešení krize životních nákladů i pro růst naší země. Je čas, aby se za ni postavili všichni konzervativci, "uvedl končící premiér.

Foto: ČTK

Nová britská premiérka Liz Trussová

Osmapadesátiletý Johnson, který je předsedou vlády od července 2019, oznámil rezignaci začátkem července pod tlakem spolustraníků i veřejnosti. Učinil tak poté, co z vládních funkcí odstoupilo několik desítek členů jeho strany. Vlnu rezignací spustil právě Sunak a ministr zdravotnictví Sajid Javid.

Johnson by měl podat demisi v úterý, týž den královna Alžběta II. jmenuje nového britského premiéra či premiérku. Tím se podle rozhodnutí vnitrostranického hlasování stane právě Trussová. Oba politici musejí, na rozdíl od dosavadních zvyklostí, odcestovat za panovnicí do Skotska na zámek Balmoral, kde královna trávila léto a zatím tam setrvává. Od doby vlády královny Viktorie v 19. století je zvykem, že noví premiéři jsou uvedeni do funkce v Buckinghamském paláci.

Změnu si vyžádal zřejmě zdravotní stav panovnice, která v posledních měsících odřekla svou účast na několika veřejných akcích.

Panovnice v úterý nejprve oficiálně odvolá z funkce Borise Johnsona a poté povolá Trussovou, které se zeptá, zda je připravena sestavit vládu. Je zvykem, že končící předseda vlády před cestou ke královně pronese projev před premiérským sídlem v Downing street.

Nový kabinet bude muset řešit podle mnohých nejtěžší problémy od druhé světové války - energetickou krizi, výrazný růst cen či stále ještě problémy způsobené brexitem.

Reklama

Výběr článků

Načítám