Hlavní obsah

Trnitá cesta Trussové: od vysmívané až na úplný vrchol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Ženu, která zítra na zámku Balmoral převezme od britské královny Alžběty II. (96) pověření řídit britskou vládu jako třetí v historii, přinejmenším dvakrát považovali političtí protihráči, část spolustraníků i média za politickou mrtvolu.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Liz Trussová

Článek

Aby vedle labouristů Tonyho Blaira (69) nevyhlíželi konzervativci jako parta seniorů na odpočinku, sháněl horečně v roce 2005 David Cameron (55), jejich tehdejší šéf, mladé kandidáty na poslanecká křesla do Dolní sněmovny. Bral především ženy, nejlépe ze severu Anglie. Liz Trussová se dostala na seznam hodně vysoko, takže jí přidělil v osobě Marka Fielda (57) zkušeného mentora.

Ustála Tuřínový Tálibán i posměšky

Záhy však vyšlo najevo, že vdaná vycházející hvězda a ženatý rutinér udržují poměr. Především ultrakonzervativní toryové z venkovských oblastí, jimž média přezdívají Tuřínový Tálibán, vyrazili jako nesmlouvaví strážci morálky proti Trussové na barikády. Zdálo se, že její kariéra skončila dřív, než začala.

Britskou premiérkou se stane Liz Trussová

Zahraniční

Střih. Rok 2014, konference konzervativců. O slovo se hlásí Trussová, která se v roce 2012 dostala do vládní funkce. Nyní je z ní ministryně životního prostředí a venkova, tehdy v pozici otloukánka. „Ještě dnes si z ní ve Westminsteru rádi a často utahují. Těch jedenáct a půl minuty se zapsalo na věčnost,“ podotkl list The Guardian.

Projevem, v němž smotala páté přes deváté, mimikou druhořadého komika a pauzami dokonale načasovanými na nejméně vhodná místa, vzbudila v delegátech dojem, že přihlíží vložce pro obveselení. Na konci, když se část obecenstva nepokrytě smála, slíbila, že změní ostrovní království v kulinářskou světovou jedničku. „Nebudu mít klid, dokud nebude britské jablko viset na stromě úplně nejvýš,“ skončila.

Uštěpační kritici jí dali přezdívku Paní Vepřová nebo Kašpárková Liz.

Překoná i rotvajlera?

Jak to, že dokázala přežít? Nic ji nerozhází. Nikoli náhodou se stylizuje do role Margaret Thatcherové. „V kampani do maličkostí svůj vzor kopírovala – nosila dokonce stejnou blůzu jako ikona konzervativců v TV debatách v sedmdesátých letech,“ všiml si týdeník Focus.

Z vystoupení z roku 2014 si sama dnes dělá legraci, nerozpakuje se o něm žertovat. Vyznačuje se sebevědomím, neskutečnou vůlí, tahem na branku a odolností. Zdroj z jejího okolí to charakterizoval následovně: „Když se oba do něčeho pustí, jediný rozdíl mezi Liz a rotvajlerem je ten, že rotvajler nakonec povolí.“

Reklama

Výběr článků

Načítám