Hlavní obsah

Majitelé více aut jezdí častěji elektromobily než těmi spalovacími, zjistila studie

Elektrická auta jsou pro Brity častěji preferovanou volbou i na delší trasy, mají-li doma také konvenční vůz. Jen zlomek majitelů elektromobilů se chce vrátit ke spalovacímu autu, dodává studie.

Foto: Mercedes-Benz

Nabíjecí zásuvka Mercedesu-Benz EQC (ilustrační foto).

Článek

U mnoha lidí nejsou elektromobily jedinými obyvateli garáží - mají k nim ještě konvenční vozidla. Častěji však jezdí elektromobily, a to nejen na krátkých trasách, zjistila studie britské společnosti Zap-Map, která se zabývá mapováním nabíjecích stanic.

Z celkem 4305 respondentů výzkumu má čtvrtina doma jak elektromobil, tak konvenční vůz se spalovacím motorem. 49 procent lidí má jen jeden elektromobil, zbytek dva či více elektromobilů, elektromobil a plug-in hybrid nebo plug-in hybrid a ryze konvenční vůz.

Z lidí, kteří mají elektrické i konvenční auto, jich volí pro každodenní dojíždění do práce elektromobil 71 procent. Při odvozu dětí do školy nebo na večerní cestu např. do restaurace bere elektromobil 85 % z nich.

Baterie typu li-ion jsou blízko vrcholu, míní inženýr BMW

AutoMoto

Elektromobil volí většina z nich - 67 % - i v případě, že se vydávají na trasu delší než 100 mil (161 km). A dokonce, 55 % lidí bere elektrické auto i na trasy napříč Británií, při nichž musí využívat veřejných dobíjecích stanic.

Tato procenta samozřejmě nejsou pro spalovací vozy drtivou porážkou, pořád je podíl cest vykonaných konvenčními auty poměrně velký.

Studie neříká, v jakých kategoriích jsou jednotlivá auta - někdo může mít elektromobil k dennímu použití a konvenční auto v podobě sporťáku nebo kabrioletu či třeba naopak. Dozvídáme se však, že pouhá 2 % majitelů elektromobilů se chtějí vrátit ke spalovacímu autu, naopak 90 % jich to ani nezvažuje.

Ceny materiálů jsou vysoké, příchod levných elektromobilů je v ohrožení

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám