Hlavní obsah

Kanada zveřejnila plán kvót na elektrifikaci, nová pravidla budou platit od roku 2026

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kanadská vláda představila svůj plán, jak v zemi postupně zavádět bezemisní automobily. Každé páté nové auto, které se od roku 2026 prodá v Kanadě, bude muset být elektrické či plug-in hybridní, do roku 2035 to budou muset být všechna nová auta.

Foto: Tesla

Dobíjecí stanice Tesla Supercharger (ilustrační foto)

Článek

Kanada se stejně jako zbytek světa pomalu připravuje na čím dál větší počty elektromobilů mezi svými obyvateli. Tamní vláda proto zveřejnila plán, jak postupně elektrifikaci přijmout a neovlivnit příliš automobilový trh v jedné z největších zemí světa.

Podle představeného návrhu budou muset prodejci aut plnit roční kvóty a cíle týkající se vozů s nulovými emisemi. Taková pravidla by měla vstoupit v platnost od roku 2026, kdy by výrobci museli deklarovat, že 20 % prodejů tvoří elektromobily. Za první polovinu roku 2022, tedy bez regulací, v Kanadě tvoří 7,2 % nově prodaných aut vozy bez lokálních emisí; toto číslo v posledních letech roste.

Kvóta by se následně zvedla a od roku 2030 by to bylo nejméně 60 procent, v roce 2035 celých 100 %. Vláda tvrdí, že průměrné stáří vozu v Kanadě je 15 let, k uhlíkové neutralitě by se tak země teoreticky měla přiblížit v roce 2050. 

Auta se spalovacími motory ve hře i po roce 2035, ovšem na syntetická paliva

AutoMoto

Mezi vozy s nulovými emisemi se tu však počítají i plug-in hybridy, které stále spalovací motor mají. S touto kategorií však má Kanada také specifické plány. Plug-in hybridy hodlá používat na odlehlých místech, kterých je v zemi celá řada.

Vozy na naftu či benzín však z trhu nezmizí úplně, bude možné jimi obchodovat v bazarech.

Změny nebudou levné. Vláda očekává, že do infrastruktury a dalších zařízení investuje 24,5 miliardy kanadských dolarů, tedy cca 409,5 miliardy korun.

Unie bude hlídat původ a recyklaci baterií elektromobilů

AutoMoto

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám