Hlavní obsah
Online

Poslanci udělali kompromis a schůzi přerušili. Pokračovat budou v sobotu ráno

Poslanci na mimořádné schůzi už čtyři dny diskutovali o sporném vládním návrhu na snížení červnové valorizace důchodů. Novela se od čtvrtka projednává zrychleně ve stavu legislativní nouze. Proti snížení důchodů se staví opozice, která schůzi obstruuje. V pátek v noci poslanci udělali kompromis, jednání přerušili a do lavic se vrátí v sobotu v osm hodin ráno.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanecká sněmovna

Článek

Vláda chce výši červnové valorizace důchodů snížit ze zhruba 1770 korun na 760 korun, aby se tolik neprohluboval schodek státního rozpočtu. Schůze sněmovny k tomuto kroku začala v úterý.

Vážení čtenáři, páteční on-line přenos z mimořádného jednání Poslanecké sněmovny ke snížení červnové valorizace důchodů končí. O vývoji v dolní komoře parlamentu budeme informovat opět od sobotního rána.

Poslanci budou pokračovat v 8 ráno

Šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) po dohodě z grémia přerušila mimořádnou schůzi k omezení mimořádné červnové valorizace důchodů.

Poslanci se do lavic vrátí v sobotu v osm hodin ráno a budou pokračovat třetím čtením novely.

Poslanci děkují za kompromis a stahují přihlášky

Opoziční poslanci na plénu uvádějí, že jsou rádi, že s nimi koalice mluvila. „Děkuji za složitý kompromis, který tady vznikl,“ komentovala například poslankyně ANO Jaroslava Pokorná Jermanová.

Postupně tak zástupci opozice stahují přihlášky o slovo. Nyní už není v podrobné rozpravě přihlášen nikdo. Šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ji proto ukončila, a skončilo tak druhé čtení.

Malé vítězství Babiše a Okamury, mají zpět neomezenou dobu na řečnění

Po dohodě přišla šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) s novým řešením. Poslanci si odhlasovali, že vrátí neomezenou dobu zástupcům s přednostním právem. Těmi jsou šéfové stran, předsedové klubů, zástupci vlády a vedení Sněmovny.

Ostatní poslanci mají omezenou dobu na řečnění stále dvakrát pět minut. Pro hlasovalo 160 přítomných zákonodárců, proti nebyl nikdo.

Pekarová v sále přiznala, že jednání mezi předsedy klubů a stran nebylo jednoduché. „Mám zájem na tom, abychom dohodu dodrželi,“ zdůraznila zároveň. Ze všech poslanců je cítit značná únava.

Mezi poslanci to vře i na sítích

Koaliční a opoziční poslanci se hádají nejen v sále, ale i na sociálních sítích.

Pořád se neví, jak dál

Šéfové stran a poslaneckých klubů se stále nemohou dohodnout, jak bude jednání pokračovat. Pauzu si tak prodloužili do půlnoci.

Poslanci mají pauzu, aby se dohodli, co dál

„Předsedkyně Sněmovny svolává velké grémium za účasti předsedů klubů a stran. Na základě dohody přerušuji jednání na půl hodiny,“ oznámil následně předsedající Jan Bartošek (KDU-ČSL). Na grémiu se mají zástupci stran domluvit, jak budou postupovat dál.

Znovu se měli sejít ve 23:02. Jednání ale pokračují, a tak si pauzu prodloužili ještě o další půl hodiny. V sále tak budou pokračovat ve 23:32.

Poslanci stále blokují řečnický pult

Opoziční poslanci stále blokují řečnický pult. Předsedající Jan Bartošek (KDU-ČSL) jim postupně pouští časomíru s pěti minutami, kdy mají přihlášení čas na svou řeč. O slovo se jich hlásí ještě 13.

Od pultíku se nehneme

„Od tohoto pultíku se nehneme. Pošlete sem třeba policisty, zásahovou službu. My se nehneme. Co se tady děje za Fialovy vlády, to je hnus,“ křičela následně do mikrofonu Jana Pastuchová (ANO), která se přihlásila s faktickou poznámkou.

„Nás odtud nedostanete, budeme hájit demokracii,“ přidal se i šéf SPD Tomio Okamura.

Další chaos u pultíku

Šéf ANO Andrej Babiš mluvil dalších pět minut, na více už nemá nárok. „Opusťte řečniště, nebo vám vypnu mikrofon,“ vyzval ho předsedající Jan Bartošek (KDU-ČSL). „Nic opouštět nebudu. Tak si vypněte, co chcete,“ opáčil Babiš.

Následně se k němu zase přidali zástupci ANO i SPD a znovu obsadili řečnický pultík. Babiš pokračoval v projevu do vypnutého mikrofonu.

Bartošek začal vyzývat další přihlášené poslankyně, aby vystoupily se svým projevem. „Jste v sále, pouštím vám časomíru. Odmítla jste, abyste vystoupila jako řádně přihlášená,“ vzkázal předsedající Taťáně Malé (ANO).

„Má se tady prát s těmi chlapi?“ pokřikoval na něj někdo ze sálu. „Opakovaně vás žádám, abyste opustili prostor kolem řečnického pultíku a umožnili vystupovat řádně přihlášeným,“ uvedl Bartošek. Malá pak řekla, že mluví její předseda a že vystoupí se svým příspěvkem až potom.

Babiš s Okamurou obsadili řečnický pultík a přerušili schůzi

„Já tady budu mluvit, protože mám přednostní právo, a budu si mluvit, kolik chci,“ prohlásil na plénu šéf ANO Andrej Babiš, když ho předsedající ho vyzval, aby řečnický pult opustil, protože mu vypršelo povolených pět minut k mluvení.

Předsedající Jan Bartošek (KDU-ČSL) mu pak vypnul mikrofon. „Pane předsedo, vedu vás k pořádku. Máte se řídit tím, co odhlasovala Sněmovna,“ apeloval na Babiše. Ten ale oznámil, že bude mluvit dál a pokračoval do vypnutého mikrofonu. Najednou se vedle něj postavil i šéf SPD Tomio Okamura, a obsadili tak spolu řečnický pult.

Bartošek pak opustil místo předsedajícího, a tím přerušil schůzi. Následně vyhlásil 10 minut pauzu.

Pak se kolem řečnického pultu postavili téměř všichni přítomní poslanci ANO a SPD. Tváří se spokojeně a domlouvají se, co dál.

Příště přijdete s usnesením, že máme mlčet? Opozice se bouří

Proti návrhu se bouřili zástupci opozice. „Já vám tady nebudu naskakovat na tuto cenzuru a na to umlčování,“ rozčiloval se na plénu šéf SPD Tomio Okamura.

„Návrh je absolutně nehlasovatelný. Příště přijdete s usnesením, že máme mlčet? Že se nebudeme moct bránit?“ křičela předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová. Oba ale krotil předsedající Jan Bartošek (KDU-ČSL).

Poté, co Sněmovna vládní většinou omezila dobu řečnění poslancům i s přednostními právy, si vzal slovo poslanec ANO Ondřej Babka, který měl načíst svůj pozměňovací návrh. „Neuvěřitelným způsobem jste ohnuli jednací řád. Domnívám se, že v tuto chvíli nemá cenu pokračovat a svůj pozměňovací návrh obhajovat. Neuvěřitelné, co se tady stalo,“ prohlásil a odešel od řečnického pultíku.

Poslanci omezili dobu řečnění i těm s přednostními právy

„Na základě jednacího řádu navrhuji v této podrobné rozpravě ve druhém čtení pokračovat s omezením na dvě vystoupení po pěti minutách, a to včetně faktických poznámek. A zároveň se toto omezení týká všech poslanců, tedy i poslanců s přednostním právem,“ navrhl na plénu šéf lidoveckého klubu Marek Výborný za celou pětikoalici.

Podle něj je postup „naprosto správný“. „Nastala situace, kdy se obstrukce staly destrukcí této Sněmovny i demokracie a nepatří to sem. Není možné, aby Sněmovna byla tímto způsobem blokovaná rozhodovat o věcech, které jí přísluší. Je nutné vrátit se do racionálního módu,“ uvedl.

„Respektovali jsme práva opozice, ale nyní je povinností parlamentní většiny, aby zasáhla na základě toho, co jsem řekl. Jsme v právu a máme povinnost se vrátit ke konstruktivnímu a odpovědnému postupu. Věřím, že se na něm shodneme i s opozicí,“ dodal.

Pro návrh hlasovalo 98 zástupců koalice, proti 62 opozičních poslanců.

Poslanci mají pauzu

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob si vzal 15 minut pauzu za koaliční kluby, aby se mohly poradit, jak budou dál postupovat. Pak si vzala ještě dalších 15 minut Eva Decroix za ODS.

Měli bychom si dávat pozor na své zdraví, navrhl Babiš přerušení schůze

Babiš na závěr necelé dvě hodiny trvajícího proslovu navrhl přerušit jednání do 23. března, kdy předloha musí vyjít ve sbírce zákonů, aby došlo k červnovému snížení valorizace.

„Víte, že zdraví je nejdůležitější. Musíme si dávat pozor na své zdraví. Měli bychom si jít zaběhat,“ zdůvodnil Babiš svůj návrh.

Následně začali návrhy na přerušení dávat i další opoziční poslanci.

Flek při výstupu „uspávače hadů“ skládá stíhačky

Poslanec STAN Josef Flek během jednání skládá z papíru stíhačky. „Opozice tvrdí, že na úkor důchodců modernizujeme armádu. Při výstupu uspávače hadů Andreje Babiše se daří budovat první letku supersoniců 5. generace a strategický bombardér,“ píše na sociálních sítích.

„Velice výhodná pořizovací cena, ale nízká účinnost. Přesně takovou pomoc by opozice nabídla partnerům NATO,“ glosuje na účet hnutí ANO a SPD.

NačítámNačíst starší příspěvky

Výběr článků

Načítám