Hlavní obsah

Pivo, sklo i rekordy. Tipy na pozoruhodná česká a moravská muzea

Novinky, Richard Sůsa

V muzeích se soustřeďují kousky historie, aby jí lidé porozuměli a mohli se z ní poučit. Přinášíme výběr pozoruhodných míst napříč Českou republikou, která by byla škoda při poznávání země vynechat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Budova Národního muzea na Václavském náměstí v Praze

Článek

1. Národní muzeum v Praze

Jako Vlastenecké muzeum bylo otevřeno v roce 1818, dnes schraňuje nejrůznější národní poklady. Nejde jen o samotné budovy u stanice metra Muzeum. Patří k němu i například Národní památník na Vítkově, České muzeum hudby na Praze 1 či Lapidárium Národního muzea na Výstavišti v Holešovicích.

Vyberte si, co zkusíte prozkoumat při vaší příští návštěvě, na muzejních webových stránkách zde.

12 tipů na návštěvu pražských muzeí. Čokoláda, filmy, krimi i voskové figuríny

Tipy na výlety

2. Muzeum Svět Škodovek

Stálá expozice i krátkodobé výstavy lákají milovníky automobilů Škoda do prostor středočeského muzea. Muzeum s vůní benzinu shromažďuje kolem stovky aut v různém stavu, nálezové i kompletně zrenovované. Najdete tu ale i největší ucelenou sbírku sportovních škodovek na světě, v níž nechybí originální závodní a okruhové speciály.

3. Pivovarské muzeum v Plzni

Muzeum v centru Plzně návštěvníky seznamuje se staletým vývojem soužití člověka se zlatavým mokem. Součástí prohlídky je i gotická sladovna. Zjistíte, jakými postupy se v průběhu časů vařilo pivo. O pivu se ale dozvíte nové informace i na Moravě, konkrétně v Pivovarském muzeu Hanušovice, kde si mimo jiné prohlédnete dřevěné sudy či historická výčepní zařízení. Výlet navíc můžete spojit s exkurzí do pivovaru Holba.

4. Mendelovo muzeum

Patří mezi pracoviště brněnské Masarykovy univerzity. Nese jméno Gregora Johanna Mendela, otce genetiky, který formulovat zákony dědičnosti. Vedle expozic zasvěcených jeho životu a dílu se v rámci muzea lze podívat i do Baziliky Nanebevzetí Panny Marie. Muzeum ale upozorňuje, že k této prohlídce je zapotřebí vhodné oblečení.

Kam na výlet do zoologických zahrad

Tipy na výlety

5. Muzeum rekordů a kuriozit

Pelhřimovské muzeum shromažďuje všemožná „nej“. Nachází se tu největší keramické vejce v Čechách, největší péřová bunda, obří a také miniaturní pomlázka.

Vede také svou Rekordmanskou síň slávy. V ní naleznete bratry Pospíšilovy, dvacetinásobné mistry světa v kolové, fenomenální sportovce a olympijské šampiony manžele Zátopkovy i Karla Gotta, který ovládl 42 ročníků soutěže Zlatý (později Český) slavík.

Pelhřimovské muzeum rekordů má i kuriózní velikonoční exponáty

Koktejl

6. Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou

Světový věhlas jablonecké bižuterie dokumentují zdejší výstavy. Prohlédnete si hlavní skvosty z rozsáhlé místní sbírky a jednotlivé materiály, z nichž se vyrábí šperky. Část zaměřená na sklo přináší samotné skleněné produkty i jejich příběhy.

Vedle hlavní budovy v Jablonci nad Nisou patří k muzeu ještě pracoviště Kristiánov na území nedalekého Bedřichova. Využívá prostory jediné budovy, která zůstala z bývalé sklářské osady.

7. Muzeum umění Olomouc

Umění je všude kolem nás. Výrazněji tuto blízkost pocítíte v Olomouci, kde se nachází rozsáhlá sbírka výtvarných děl. Jeho součástí není však pouze hlavní budova – Muzeum moderního umění.

České a moravské hrady: Tipy kam vyrazit na výlet

Tipy na výlety

Patří sem i Arcidiecézní muzeum Olomouc v komplexu olomouckého hradu. Upomíná na historii olomouckého biskupství, v 18. století povýšeného na arcibiskupství. Spravuje rovněž Arcidiecézní muzeum v Kroměříži.

8. Muzeum Jáchymov

Muzeum v prostorách bývalé královské mincovny funguje jako pobočka Muzea Karlovy Vary. Návštěvníky seznámí s numismatikou a historií místního mincovnictví. Expozice se také zaměřují na život v krušnohorské oblasti a tábory politických vězňů pracujících ve zdejších uranových dolech.

České národní parky jsou ztělesněním krásné přírody. Co nabízejí?

Cestování

9. Slovácké muzeum

Muzeum se zabývá vším spojeným se slováckým regionem. Zastřešuje ale větší množství objektů. Některé se nachází přímo v Uherském Hradišti. Tam najdete hlavní budovu i galerii, ale také Památník Velké Moravy na nalezišti přímo ve městě. S lidovým stavitelstvím vás seznámí v nedaleké obci Topolná, za výstavou podomácku vyrobených pálenek vyražte do Vlčnova.

10. Vojenské technické muzeum Lešany

Posázavská obec hrající prim v básni Františka Hrubína Romance pro křídlovku je lákadlem zejména pro nadšence do vojenské techniky.

12 tipů na výlety v okolí Prahy. Památky UNESCO, tanky i labyrinty

Tipy na výlety

V prostoru bývalých dělostřeleckých kasáren se nachází expozice Vojenského technického muzea Vojenského historického ústavu Praha s více než 700 tanky, kanony a vojenskými vozidly.

11. Africké muzeum Dr. Emila Holuba

V Holicích v Pardubickém kraji pamatují na svého slavného rodáka – cestovatele Emila Holuba. Muzeum zasvěcené jeho životu a sbírce se plánovalo již od Holubovy smrti v roce 1902. Exponáty pro vznik se však ve větší míře začaly shromažďovat až v 50. letech 20. století.

Velice pomohla Holubova manželka Růžena, jelikož ve své závěti odkázala předměty i dokumenty po svém muži právě městu Holice. Památník Dr. Emila Holuba byl otevřen v roce 1966 a později přejmenován na Africké muzeum. Rekonstrukce v letech 2010–2012 obohatila výstavu o interaktivní prvky.

Nejvýznamnější památky hlavního města Prahy

Tipy na výlety

Výběr článků

Načítám