Hlavní obsah

Co navštívit v Krušných horách? Nejkrásnější místa tajemného pohoří

Krušné hory se rozpínají na severozápadě Čech, lemují hranice s německým Saskem. V létě i v zimě nabízejí spoustu možností, jak v nich strávit volný čas. Jsou protkány spoustou naučných stezek, mezi nimi i třeba slavnou Ježíškovou cestou. Množství vrcholů dopomohlo vzniku rozhleden, kterých zde nalezneme požehnaně. Málokde taky najdete tak husté lesy, rašeliniště a léčivé prameny. Ne nadarmo se Krušným horám přezdívá nejtajemnější pohoří.

Foto: Profimedia.cz

Vodní Nádrž Přísečnice se nachází na Chomutovsku.

Článek

V létě jsou Krušné hory ideální na pěší výlety a túry. Vhodné jsou i pro rodiny s dětmi, nejsou totiž příliš náročné, co se týče převýšení. Vrcholy dosahují maximální nadmořské výšky okolo jednoho kilometru, nejvyšší Klínovec dosahuje 1244 m n. m.

Počasí je zde často velmi větrné, léto krátké, ale na horské podmínky teplé. Vždy je ale dobré být připraven na změnu počasí, ve vyšších nadmořských výškách se hodí mít po ruce bundu.

V zimě je v provozu množství skiareálů a tratě pro běžkaře. Mezi nejnavštěvovanější patří v zimní sezoně skiareál Klínovec, Pernink a Bublava. Na Klínovci nalezneme dokonce 31,5 kilometrů sjezdovek. Součástí areálů jsou restaurace a bistra, pro návštěvníky je často parkovné zdarma.

Krušnohorská lyžařská magistrála 

Krušné hory lze projet celé od nejzápadnějšího koutu až k východnímu konci. Protíná je Krušnohorská magistrála. V létě cyklistická trasa (značená jako Národní cyklotrasa 23), v zimě lyžařská. Celou řadu úseků mají cesty společnou, občas se ale rozdělují. Zatímco na kolo můžete nasednout už v Chebu (u vodní nádrže Skalka) a dojet až do Děčína, Krušnohorská lyžařská magistrála začíná nad Bublavou ve výšce 800 m n. m.

Magistrála je ale vhodná pro zkušenější a starší návštěvníky, s dětmi lze absolvovat pouze její části. Pokud plánujete výlet z Bublavy až do Božího Daru, tedy ze západní strany, počítejte s trasou v délce zhruba 40 km. Magistrála se vyhýbá středům obcí, protíná ji ale spousta dalších běžeckých stop, po kterých můžete odbočit třeba do Perninku, Horní Blatné nebo do Abertam. Přímo na magistrále také natrefíte na několik příjemných odpočinkových míst, ve kterých lze zakoupit občerstvení na cestu.

Kam na výlet v západních Čechách? Možností je spousta, stačí si vybrat

Tipy na výlety

Projížďku východním Krušnohořím můžete začít pod Mezihořským vrchem mezi Mezihořím a Svahovou. Až k Děčínskému Sněžníku je to bílou stopou přibližně 90 km. Místy po příjemné rovince (např. kolem vodní nádrže Fláje), ale nechybí ani náročnější kopce.

Rozhledny

V Krušných horách se nachází také množství krásných rozhleden. V létě můžete jejich návštěvu spojit s naučnými stezkami, o kterých se píše níže.

Při návštěvě nejvyššího vrcholu Klínovce nelze vynechat místní rozhlednu, ze které je krásný výhled na okolí. Na vrcholu se nachází také restaurace a nahoru nemusíte pěšky, lze se projet lanovkou.

Foto: Magdalena Žohová, Novinky

Rozhledna Klínovec

Na vrcholu Plešivce stojí stejnojmenná rozhledna od roku 1895. Nachází se nad městem Abertamy. Vstupuje se do ní přes hotelovou restauraci. Po zdolání 66 schodů se před vámi rozprostře nádherný výhled do širokého okolí. Uvidíte odsud Klínovec a nejvyšší vrchol Krušných hor na německé straně - Fichtelberg. K rozhledně se lze dostat i autem.

Výlet na rozhlednu v blízkosti městečka Horní Blatná lze spojit s dvěmi dalšími zastávkami. Pokud se vydáte z Horní Blatné po červené turistické trase, po cestě neminete Vlčí jámy. Jde o pozůstatky cínových dolů, které zde dříve byly. Rozhledna na Blatenském vrchu se jmenuje Zita. Nedaleko jsou také skály Na strašidlech. Málokdo o nich ví, protože k nim nevede žádná oficiální trasa. Podrobný popis, jak se k nim dostat, naleznete zde.

Horní Blatnou ale nemusíte jen projít. Stojí za to navštívit místní hornické muzeum. Nabízí expozici o historii města a o těžbě a zpracování cínu. Dejte si ale pozor na otevírací dobu, muzeum je otevřené od května do září, vždy od středy do neděle.

Naučné stezky

Krušné Hory v sobě skrývají množství naučných stezek. Každá je jiná. Oblíbená turistická místa plná lidí, ale i divoká příroda, klid a prázdno. Vybere si opravdu každý. Seznam všech naučných stezek naleznete zde. Níže v tomto článku naleznete soupis těch nejznámějších, které může absolvovat celá rodina.

Kam na výlet v severních Čechách? Od jeskyní na vrcholy

Tipy na výlety

Nejznámější je Ježíškova cesta. Tato populárně-naučná stezka nedaleko Božího Daru je oblíbená zejména mezi rodinami s dětmi. Nachází se v nadmořské výšce okolo jednoho kilometru a má dvě varianty. Delší okruh měří 12,9 kilometru, kratší 5,6 km. Oba jsou v provozu celoročně, dají se absolvovat pěšky, na kole, v zimě i na běžkách. V infocentru města Boží Dar se dá zakoupit notýsek, do kterého pak po cestě děti zapisují splněné úkoly, jež jsou na cestě přichystané.

Foto: www.bozidar.cz

Jedna ze zastávek na Ježíškově cestě

Před Vánoci se tradičně otevírá Ježíškova pošta nabízející speciální Vánoční razítko.

Další místo, které stojí za zmínku, je Božídarské rašeliniště. Dřevěná stezka je dlouhá 3,2 kilometru. Začíná na začátku Krušnohorské magistrály. Podél trasy je rozmístěno 12 informačních tabulí, které informují o prostředí a zvláštnostech rašeliniště, historii těžby rašeliny v Krušnohoří a dalších zajímavostech.

Foto: www.bozidar.cz

Božídarské rašeliniště

Hrady a zámky v Krušných horách

Krajina Krušných hor skrývá také hrady a zámky. Ty dnes často fungují díky soukromým vlastníkům, kteří se zasloužili o jejich renovaci.

Dříve chátrající hrad Hauenštejn - Horní hrad z druhé poloviny 13. století prošel velkou změnou po roce 2000, kdy ho koupil nový majitel, který ho zvelebil do dnešní podoby. Nachází se v Osadě Horní Hrad nedaleko Stráže nad Ohří u Karlových Varů.

Foto: www.hornihrad.cz

Hauenštejn z ptačího pohledu.

Hauenštejn je známý bohatým kulturním programem, ve kterém nechybí tradiční umělecké sympozium, nejrůznější koncerty, výstavy i akce pro děti. A čas od času můžete přijet i na noční prohlídku. Hrad je otevřený celoročně se symbolickým vstupným. Děti do 6 let mají vstup zdarma.

Další stavba Hartenberg byla dříve hrad, dnes už zámek. Jedinečný je tím, že jeho záchrana se stala největším evropským dobrovolnickým projektem. Jedná se o zříceninu gotického hradu, která byla přestavěna na zámek. Návštěvu hradu můžete spojit s procházkou po naučné stezce Olověný Hartenberg. Hrad je otevřený od května do září, od úterý do neděle. Prohlídky s průvodcem jsou v každou celou hodinu.

Státní zámek Jezeří se rozprostírá v okrese Most v Ústeckém kraji. Díky své pohnuté minulosti patří k nejzajímavějším památkám u nás.

Foto: Oficiální webová prezentce státního zámku Jezeří, .

Státní zámek Jezeří

Další místa v přírodě

Mezi obcemi Výsluní a Celná západně od Chomutova najdou milovníci přírody nádherné Prunéřovské údolí s hezkým vodopádem. Kýšovický vodopád je vysoký 26 metrů, a je tak vůbec nejvyšší v celých Krušných horách.

V letních vedrech pro vás bude ideální volbou zatopený lom Kernberg, který nejenže krásně vypadá, ale dá se v něm i koupat. Nachází se nedaleko Sokolova na území Jindřichovi. Koupání v lomu můžete spojit i s procházkou k asi půl kilometru vzdálenému pietnímu hřbitovu, který je připomínkou zajateckého tábora, ve kterém za první světové války pracovali místní vězni. K lomu se dá dojet i autem.

Z Dubických vyhlídek je Porta Bohemica jako na dlani

Tipy na výlety

Na půli cesty mezi Jáchymovem a Božím Darem se nachází vyhlídka Hadí hora, ke které se lze dostat po žluté pěší turistické trase. Schůdnější cesta vede k Hadí hoře z Božího Daru.

Ideální cíl pro milovníky tajemna je nacistická továrna z dob druhé světové války, která se nachází v lesích nedaleko Přebuzi. Toto unikátní místo láká i filmaře. Podrobně jsme o ní psali zde.

Foto: Aneta Lednová, Novinky

Nacistická továrna nedaleko Přebuzi.

Na výlet do města

Krušné hory nabízejí kromě přírody i spoustu možností výletů ve městech. Jedním z nich může být Zoopark v Chomutově. Ten je svojí rozlohou největší zoologickou zahradou v České republice. V areálu se nachází také skanzen Stará Ves s hrázděným statkem, rybníkem, větrným mlýnem, kapličkou a roubenkou. Strávit zde tedy lze opravdu celý den.

V Krušných horách leží také městečko Jáchymov s lázeňskou zónou, které může být skvělým místem pro procházku nebo i několikadenní relaxační pobyt s léčebnými procedurami. Městečko bývá kvůli své poloze nazýváno „branou Krušných hor”. Leží v Karlovarském kraji nedaleko Klínovce a také hranic s Německem.

Kokořínsko, Zubrnice i Úštěk. Výletujte jako Rebelové

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám