Hlavní obsah

Kam na výlet do zoologických zahrad

Novinky, Richard Sůsa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hledáte inspiraci pro další výlet po České republice? Zoologických zahrad u nás existuje spousta, takže jistě poblíž aspoň jedné bydlíte. Přinášíme výběr nejoblíbenějších míst.

Foto: ZOO Liberec

Bílí tygři patří mezi nejznámější obyvatele liberecké zoo

Článek

Zoo Praha

Řadí se mezi nejnavštěvovanější turistická místa v celé České republice. Areál o rozloze 58 hektarů se otevřel návstěvníkům v roce 1931, dnes v něm žije přes 5000 jedinců z téměř 600 druhů.

K hlavním atrakcím patří pavilony hrochů, goril či tučňáků, Údolí slonů nebo Africký dům, kde si lze prohlédnout například žirafy.

V Praze za zvířaty do Troji i zookoutků

Cestování

Zoo Liberec

Nejstarší zoologická zahrada v ČR se ukázala být ještě starší, než se lidé dlouho domnívali. Od roku 1919 ji řídil Erich Sluwa a tento rok se mu líbil, aby byl označován za zakladatele. Až při plánovaní oslav 100. výročí se zjistilo, že zahrada oficiálně vznikla ještě o 15 let dříve.

Od roku 1994 zoo chová bílé tygry. Jde o uměle vyšlechtěnou formu tygra indického. Po nich také byl v roce 2000 pojmenován místní hokejový tým – Bílí tygři Liberec.

Zoo Zlín

Z moravských turistických lákadel patří zlínská zahrada k nejoblíbenějším. Svůj areál člení podle kontinentů – v Americe můžete obdivovat tapíry a kapybary, v Austrálii uvidíte dingy. V zahradě najdete i Zámek Lešná z počátku 19. století. Svého času patřil k nejmoderněji vybaveným sídlům.

Zoo Ostrava

Stohektarový areál nabízí široký výběr využití volného dne. Zamiřte do Malé Amazonie, Pavilonu primátů či za hrochy a krokodýly do Tanganiky. Návštěvou pomáháte ohroženým druhům. Z každé vstupenky míří dvě koruny na pomoc zvířatům a rostlinám ve volné přírodě.

Vydejte se na výlet do českých přístupných jeskyní

Tipy na výlety

Zoologická zahrada Tábor

Zoo přečkala krušné okamžiky po bankrotu svého majitele, hrozil odkup či utracení zvířat. V roce 2015 ji ale odkoupil developer Evžen Korec a největší jihočeská zahrada byla zachována. Dnes je domovem více než 60 druhů zvířat, narazíte zde na řadu papoušků, medvědů, ovcí, sov i šelem.

Foto: ZOO Zábor

Puma americké v táborské zoo

Zoologická a botanická zahrada města Plzně

Severoplzeňská zoo se člení na části podle biogeografie. Dělí své části na zóny Evropská a netropická Asie; Tropická Asie; Severní Amerika; Jižní Amerika; Afrika; Austrálie. Drobnější expozice jsou umístěny zvlášť. V roce 2006 jako první na světě úspěšně odchovala mládě varana modrého.

Vydejte se do Světa v podzemí, který vznikl v prostorách válečného německého krytu. Připomíná jeskynní život, těžbu pískovce i historii Plzně. Můžete zamířit i do Království jedu a seznámit se s nejjedovatějšími hady a žábami.

ZOO Chleby

Drobná zoo ve Středočeském kraji přibližně 10 kilometrů od centra Nymburka. Můžete si zde pohladit daňky, morčata a zakrslé kozičky v dětském koutku. Zoo také umožňuje vyzkoušet své znalosti zvířecího světa i kvízem na svých webových stránkách.

12 tipů na výlety v okolí Prahy. Památky UNESCO, tanky i labyrinty

Tipy na výlety

Dvůr Králové nad Labem

Oficiálně ZOO Dvůr Králové a.s., ale na svých webových stránkách se prezentuje zdejší areál jako safari park. Právě africké safari patří ke zdejším hlavním lákadlům. Žijí v něm například žirafy, antilopy, nosorožci, velbloudi a zebry.

Foto: ZOO Dvůr Králové

Královédvorské nosorožčí samice Nájin a Fatu.

Zoo Ústí nad Labem

V Ústeckém Krásném Březně se rozkládá zoo, která na počátku 20. století původně vznikla jako soukromá ptačí rezervace. V 60. a 70. letech se rozrostla co do rozlohy i počtu zdejších tvorů. Nyní zdejší osazenstvo čítá přes 1 500 živočichů, mezi ně patří mj. výr velký, tygr malajský či aligátor americký.

Zoologická zahrada Olomouc

Zoo se nachází ve čtvrti Svatý Kopeček, veřejnosti se otevřela v roce 1956. Návštěvníci spatří výběhy vlků, klokanů a gepardů. Není nutné ani příliš chodit, lze se vydat na třicetiminutovou projížďku „safarivláčkem“. Kdo vystoupá na vyhlídkovou věž, uvidí město i blízkou Baziliku Navštívení Panny Marie.

Kam k vodě? Biotopy, zatopené pískovny i čistá jezera

Cestování

Brno

Zoo otevřená v roce 1953 se nachází v Bystrci na severozápadě města. Expozice vás přenesou do světa koně Převalského, šimpanzů, žiraf. Dětská zoo seznámí návštěvníky s hospodářskými zvířaty, s nimiž se městské děti příliš nepotkávají. Expozice Beringie představuje polární a subpolární oblasti a jejich faunu. K vidění jsou lišky polární, medvěd lední či sovice sněžní.

Zoo Jihlava

Díky zdejším expozicím okusíte přírodu Shetlandských ostrovů a život tamních ovcí i tropy zdejšího pavilonu linoucího se podél řeky Jihlávky. V něm sídlí ještěři, hadi a krokodýli. V malém Madagaskaru se seznámíte s lemury a drobným primátem makim trpasličím.

Foto: Miroslav Brtnický

Chomutovská mláďata pandy červené

Nejkrásnější vodopády České republiky aneb Několik tipů na hezký výlet do přírody

Cestování

Zoo Chomutov

Na svých webových stránkách se popisuje jako „Vaše oáza klidu“. S rozlohou 112 hektarů jde o největší českou zoologickou zahradu – je téměř dvakrát rozsáhlejší než zoo v Praze. Díky tomu mají zdejší obyvatelé k dispozici obrovské výběhy. Zoo se orientuje hlavně na palearktickou faunu, tedy zvířata z Evropy, Asie a Severní Afriky.

Reklama

Výběr článků

Načítám