Hlavní obsah

Dívčí Kámen nechal postavit Rožmberk pro svých pět dcer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Psal se 1. červenec léta Páně 1349, kdy Karel IV. stvrdil latinsky psanou listinu, v níž se povoluje Rožmberkům Petru, Joštovi, Oldřichovi a Janovi, aby „hrad jistý v království českém, v Dívčí Kámen v mluvě české zvaný, postaviti a i s hradbami, příkopy, věžemi a ostatními ohradami zpevniti mohli“ (Čas hradů v Čechách, 2). Hrad stál již roku 1383.

Foto: Vratislav Konečný

Hrad není z dálky téměř vidět, stíní ho stromy.

Článek

Jak je možné, že dal král svolení k výstavbě dalšího vítkovského hradu a tím posílení rožmberského dominia, když se s s Rožmberky zrovna nemusel?

Jošt totiž spolu s Jindřichem z Hradce napomáhali volbě Karla římským panovníkem, i jinak mu byli nápomocni v boji s dalšími protivníky. Stavebníkem byl Jošt, ten pevnost nachystal pro svých pět dcer a jejich dcer. Ač v ústraní, přece byl nablízku Krumlovu.

Foto: Vratislav Konečný

Zbytky mohutného paláce

Vedle keltského oppida

Na návrší nad ním stálo keltské oppidum Třísov. Vede tudy naučná stezka. K hradu se sestupuje od mohutné lípy srdčité, vysazené zřejmě při výstavbě barokní kapličky roku 1777.

Ruina stojí na kopci zarostlém zejména borovicemi, vidět je až na poslední chvíli při sestupu ke Křemžskému potoku, který se vlévá do meandrující Vltavy.

Foto: Vratislav Konečný

Přístup do nádvoří

Stále rožmberský

Hrad postavili v místech pravěkého hradiště, Rožmberkům patřil s výjimkou počátku husitských válek do roku 1509.

Dívčí Kámen má i další jména – Maidštejn, Menštejn. Hrad představoval takzvaný český hradní typ, vysoké zdi propojují dva paláce, přitom uzavírají nádvoří. Rozlohu si uvědomíte, když od pokladny vystoupáte přes rozsáhlé prostranství do zbytku paláce. Budovy paláců se zachovaly skoro v původní třípatrové výši, stoupá se k nim po skalních stupních, v dešti jsou značně kluzké.

Foto: Vratislav Konečný

Uprostřed hradeb je připravené ohniště volně k použití.

Najdete tu i zbytky kaple, tu posvětili roku 1383, tehdy odtrhli bratři Petr a Jan ves Třísov od újezdské fary. A připojili ji od křemžské farnosti. Mělo to asi značný význam, kapli i s hradní posádkou osvobodili od povinnosti poutí a darů, kterými byli povinni faře v Křemži. Třísovští ale museli chodit na mše do Křemže, aby tamní fara nezůstala bez poplatků. Zdá se to jako malichernost, ale byly v tom jen peníze.

Opravu Děviček zatím platí turisté

Tipy na výlety

Hradní zdi, nyní prázdné, nesly na vnitřní straně dřevěné pavlače, po nich se dalo putovat mezi paláci. V roce 1394 tu po nějaký čas drželi i krále Václava IV., to když se vzpouzel šlechtě. Nejvíc se v souvislosti s Dívčím Kamenem mluví o Rožmberkovi Oldřichovi, byl zapřisáhlým nepřítelem husitů. Na hrad se uchýlil v roce 1457 - a také tu zemřel jako velmi zbožný muž.

Foto: Vratislav Konečný

Dívčí Kámen byl velmi rozsáhlý hrad nad ohybem Vltavy.

Už nevyhovoval a byl nákladný na provoz

Dívčí Kámen byl od roku 1506, po posledních opravách, neudržovaný, náklady na jeho provoz byly příliš vysoké, tehdy se rozhodl Petr Vok propustit zbylou čeleď. Naložili vše na povozy, moc toho asi nebylo, pár kusů nábytku se stěhovalo na Krumlov.

Za nějakou dobu povolily střechy, za své vzaly podlahy, pro „své“ si došli i sedláci z okolí. V roce 1541 je hrad připomínán jako pustý. Nyní je Maidštejn nádhernou romantickou ruinou, která láká k návštěvě.

Foto: Vratislav Konečný

Kafevároš v předhradí

Velmi vlídné okolí

V předhradí pod kasou narazíte na skromné občerstvení zvané Kafevároš, za příspěvek si zde můžete uvařit teplé nápoje.

Pod hradem jsou dvě vodácká tábořiště, malé U Kelta v Dolním Třeboníně a tábořiště Dívčí kámen v Holubově.

O několik set metrů od příchodu k hradu po proudu Křemžského potoka narazíte na bývalý hamr, nyní slouží jako výborná restaurace s penzionem. Hamr postavili kolem roku 1700, provoz ukončil v roce 1900, tehdy zasypali náhon a odvezli zařízení.

Foto: Vratislav Konečný

Z bývalého hamru je nyní penzion a restaurace. Odtud se dá zvolna vystoupat k parkovišti u Třísova.

Pod hradem si asi všimnete potrubí vedoucí nad potokem, v letech 1918 až 1926 tu vyrostla malá vodní elektrárna, napájená tímto přivaděčem. V roce 1980 ji zavalil velký balvan a zdemoloval ji. Od roku 1995 tu stojí nová.

Prahu zvolili nejkrásnějším městem planety

Cestování

Na hradě si můžete opéci uzeniny, na nádvoří i v předhradí se konají různé kulturní akce, děti mohou využít procházky s oslíky Tedíkem a Amálkou, kteří tu spásají trávu.

Natáčely se tu filmy Rafťáci a Hop - a je tu lidoop!

Majitelem hradu je městys Křemže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám