Hlavní obsah

Sedm magnetů bláznivého Sydney: Poznejte Tři sestry, sexy pláž a žirafu před Operou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opera jako z Marsu a most, co připomíná ramínko na šaty, už léta nejvýrazněji reprezentují australské město Sydney. Největší město kontinentu protinožců toho ovšem nabízí mnohem víc. Víte například o tom, že si přímo v Sydney lze vyfotit žirafu s Operou, tisíce mořských živočichů nebo věž, z níž je vidět krajina desítky kilometrů daleko od Sydney?

Foto: www.bigstockphoto.com

Takto vypadá asi nejslavnější panorama Sydney – budova Opery a Přístavní most pěkně pohromadě.

Článek

O Australanech se říká, že jsou dosti svérázní, možná trochu blázniví. Odráží se to i na jejich architektuře. Řekněte sami – kde jinde budova určená pro operní vystoupení vyvolala ohlas takový, že do ní s nadšením míří i lidé, kterým jinak tento hudební žánr nic neříká?

Na nejoblíbenějším místě města žijí dugongové

Podle turistických anket, počtu návštěvníků a třeba i hodnocení na cestovatelském webu TripAdvisor je Sea Life Sydney Aquarium sydneyskou turistickou atrakcí číslo jedna. Aby ne, vždyť tu mají na 13 000 zvířat a dá se projíždět na člunu se skleněným dnem, z něhož lze pozorovat predátory včetně žraloků.

Návštěvníci se tady mohou vypravit i na ostrov dugongů nebo moroňů indických. Tito tvorové se podobají kapustňákům a ve volné přírodě žijí u dna pobřežních mělčin. Lidé je mají rádi, protože jde o hodné a velmi důvěřivé tvory, kteří nepojídají jiná zvířata a živí se jen rostlinnou stravou.

Foto: Bigstock.com

Sydney patří mezi města, které se mohou pochlubit takovýmito plážemi. Na snímku pláž Bondi.

Sydney Tower je věž s výhledem 80 km

Akvárium je nejnavštěvovanějším místem i proto, že do něj lze vmáčknout stovky lidí naráz. Kdyby takovou kapacitu měli i na Sydney Tower, návštěvnost by byla podobná. Ono se totiž při dobré viditelnosti dá dohlédnout až do vzdálenosti okolo 80 km.

Ovšem koukat se tak daleko ani není nutné. I při horších podmínkách je vidět na originální architektonické řešení Sydney nebo na okolní přírodní scenérie. Vždyť na východě je Tasmánské moře, na západě zase národní parky včetně Modrých hor.

Foto: Bigstock.com

Věž měří 305 m. Je to ta úzká stavba v levé části obrázku.

Taronga, zoo s výhledem na Operu

Nevšední pohledy na město si lze vychutnat i v zoologické zahradě Taronga. Koukat se na leopardy polehávající na skalce, za kterou se rýsuje obrovitá věž Sydney Tower? Nebo na žirafy s panoramatem monumentální Opery? Místní zoo si získala oblibu především kvůli tomu, v jakém prostředí se nachází. Jsou tu snové výhledy, díky nimž tu i méně dovední fotografové pořizují krásné snímky.

Ale ani její obyvatele rozhodně nelze opominout. Bydlí zde skupinka ocasatých opičáků v lemuřím parku, cvičení lachtani nebo nedávno narozené gorilí mládě. Největším hitem jsou ale žirafy s hlavami čnícími nad stromy do panoramatu slavného přístavního mostu a Opery.

Podívejte se s námi na další úžasná místa světa:

Foto: Bigstock.com

Žirafa a v pozadí Opera. Zajímavé spojení.

Bondi: Pláž, která korunovala olympijské vítěze

Velkých pláží má Sydney více, například Coogee nebo Manly. Největší slávu si ovšem vydobyla Bondi. Dala jméno celému předměstí s asi 10 000 obyvateli. Ve dvacátých letech 20. století její sláva dosáhla vrcholu a mačkalo se tu okolo 200 000 lidí najednou. Tyto doby naštěstí pominuly a dnes je na pláži Bondi mnohem volněji.

Mimochodem, na letní olympiádě v roce 2000 se na tomto místě konaly soutěže v plážovém volejbalu. Nyní sportovce pod vysokou sítí na místních píscích neuvidíme. Obyvatelé okolí a ekologové si vymohli trvalý zákaz hraní míčových her na pláži. Co tady ale naštěstí nezakázali, jsou bikiny a krásné dívky. Vlastně ani není divu, že pláž Bondi patří mezi pláže s největší koncentrací krásek na planetě.

Foto: Bigstock.com

Bazén přímo u moře je trochu zvláštní záležitost, ale i to mají na Bondi Beach.

Po Přístavním mostě lidé legálně šplhají

Bezmála 50 metrů nad hladinou moře se do výšky 134 metrů tyčí jedna z ikon města – Přístavní most, kterému se kvůli tvaru přezdívá ramínko na šaty. Jde o originální stavitelský kousek, o němž jsme již psali v článku Nejkrásnější most planety mají v Sydney. A natíral ho i Krokodýl Dundee.

Most si lidé fotí a obdivují ho zblízka i zpovzdálí, někteří na něj dokonce s lezeckou výstrojí pod dohledem instruktora šplhají. Průvodce se s nimi vždy zastaví na místech, odkud mají lezci dobrý výhled na dominanty města nebo třeba na Modré hory – národní park na západ od Sydney.

Foto: Bigstock.com

Některým obyvatelům Sydney je úplně jedno, že mají za zády architektonický skvost.

Opera má střechu těžkou jako stádo slonů

Jestliže most patří ke světoznámým atrakcím, o svérázné budově divadla s operou to platí dvojnásob, ba desetinásob. V České republice nenajdeme mnoho lidí, kteří o ní nikdy neslyšeli. Ale co se v ní ukrývá a čím je, mimo netradičního designu, výjimečná?

Co víme o Opeře v Sydney:

  • jako materiál na střešní krytinu použili stavitelé glazovanou bílou žulu
  • střecha je těžká asi jako 53 650 slonů
  • elektřinu po areálu rozvádí 645 km kabelů
  • nejde vlastně v pravém slova smyslu o jednu operu, ale o komplex pěti divadel, z nichž se jen dvě věnují zpěvohře
  • v nejvyšším bodě má výšku 183 m

Co mají společného Modré hory a Tři sestry

Poslední z populárních atrakcí se nenachází přímo ve městě, ale v jeho blízkosti a hlavně na dohled. Namodralé kopce Blue Mountains najdeme západně od Sydney, z něhož jsou nádherně vidět. Ty nejslavnější fotky tohoto místa vznikají na skalách zvaných Tři sestry.

Nejvyšší vrchol pískovcových Modrých hor se jmenuje Birds Rock a dosahuje výšky 1180 m n. m. Taková velikost možná nikoho neohromí, důležité ale je, jakou krajinu hory vytvářejí. Je vskutku jedinečná – o tom svědčí i zařazení této oblasti na seznam Světového dědictví UNESCO.

Foto: Bigstock.com

Klasická fotka jednoho z nejkrásnějších míst Modrých hor.

Zaujalo vás některé z unikátních míst v Sydney a jeho okolí? Můžete se tam podívat. Z Prahy na jaře odlétá letecký speciál s účastníky Cesty kolem světa 2016, která vede i přes toto město. Cestovatelé poznají nejen Austrálii, ale také guatemalské pyramidy, karibský ráj Antiguu nebo japonské Tokio.

Inzertní sdělení: Vydejte se do Austrálie!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky jedinečných poznávacích zájezdů:

Vydejte se v březnu 2016 na 10 unikátních dovolených v jednom! Během 25 dní v luxusně upraveném  Boeingu 737-800, jehož palubu nechali přestavět do luxusní verze s pouhými 64 místy, poznáte 10 vybraných destinací z celého světa. Účastníci jsou ubytováni v těch nejlepších hotelech světa. Poleťte s námi!

Na programu je australské Sydney, dále karibská Antigua, nádherná Guatemala, Havaj, Maledivy, Japonsko. Podíváme se do Laosu i do Mexika. A tohle všechno stihneme za 25 dní!

Vydejte se do zlatého australského trojúhelníku mezi nejkrásnější místa Austrálie – tajemnou skálu Uluru, Velký bariérový útes a okouzlující Sydney. V největším městě země uvidíte budovu Opery nebo Harbour Bridge.

To vše na jedenáctidenním poznávacím zájezdu s českým průvodcem. Cestu lze prodloužit a pokračovat například na Fidži.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o nedobytném hradu Himedži, dále o pěti karibských rájích nebo o křišťálové vodě v propasti To Sua. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Které ze slavných míst Sydney vás nejvíce zaujalo?
akvárium
8,7 %
Sydney Tower
0 %
zoo Taronga
8,7 %
pláž Bondi
8,7 %
Přístavní most
8,7 %
Opera
34,8 %
Modré hory
30,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 23 čtenářů.

Cesta kolem světa

Sydney se zařadilo do exkluzivní skupiny deseti destinací, na nichž budou cestovatelé z České republiky poznávat nádherná místa naší planety. Na jaře 2016 je z pražského letiště odveze Boeing upravený ve stylu soukromých letadel. Na 64 pohodlných křeslech si pasažéři odpočinou při rychlých přesunech mezi těmito destinacemi:

Antigua: Ráj v ráji zvaném Karibik

Ostrovy v Karibském moři mají pro pohodychtivé cestovatele výborný zvuk. Antigua se naštěstí nezařadila na seznam těch nejoblíbenějších, kam jezdí největší zástupy turistů, a tak pláže jako Dickenson Bay mohou svou palmovo – písčitou krásu ukazovat v relativním klidu.

Guatemala: Jezero a mayské rituály

Domorodé vesnice, kde lidé stále uctívají indiánská božstva a oddávají se rituálním tancům – taková sídla lze dodnes vidět na březích jezera Atitlán v Guatemale. Když k tomu přidáme sopky tyčící se nad krajinou a panoramatické výhledy, zní to jako pohádka.

Mexiko: Velryby, které vyskakují pekelně vysoko

Keporkaci patří mezi velryby, které dokáží vyskočit z vody, dokonce velmi vysoko. V Cortézově moři se na taková velrybí artistická vystoupení jezdí dívat skupinky turistů na gumových člunech s mořskými biology jako průvodci.

Havaj: Desetikilometrová sopka Mauna Kea

Když ji změříme už od mořského dna, tak dostaneme více než 10000 metrů. S takovou výškou je havajský vulkán Mauna Kea druhou nejvyšší horou v celé naší sluneční soustavě. Výhled odsud na moře a okolní zalesněné kopce se dá jen těžko popsat.

Samoa: Přírodní bazén To Sua

Která firma umí vyrobit nejhezčí bazén? Jasně, je to příroda. Podle mnohých za její nejlepší kousek můžeme považovat propadlinu To Sua, kouzelné jezírko, které nejvíce vynikne při pohledu z výšky.

Austrálie: Koaly a Opera, kterou znají metalisté i folkaři

Olympijská sportoviště, pláž Bondi, koaly, originální Opera s proslulým mostem Harbour Bridge opodál… největší město Austrálie Sydney toho nabízí k vidění opravdu hodně. Zážitky z něj si člověk nejlépe protřídí u sklenky dobrého australského vína z oblasti Hunter Valley.

Filipíny: Čokoládové hory, které vyplakal obr

Hory z čokolády se při filipínských vedrech neroztečou, skládají se ve skutečnosti z mnohem odolnějších materiálů. Nahnědlá barva se jim ale postarala o pěknou přezdívku. Podle legendy vznikly, když nešťastnou láskou zlomený obr ronil gigantické slzy, které zformovaly krajinu do vskutku nevšední podoby.

Japonsko: Místa, kde přežívá duch samurajů a nindžů

Neslyšně našlapující rychlí nindžové, obrnění a po zuby ozbrojení samurajové a exotikou kypící stavby s typickými střechami, to je romantická představa, jakou v nás vzbudily japonské filmy a seriály. U starobylého hradu Himedži tento obraz skoro ožívá.

Laos: Ulice s bosými mnichy

Ještě pořád na zemi existuje místo, kde buddhistické pagody se zlatými střechami nenahradily mrakodrapy plné kanceláří, kde na ulici pořád potkáte bosé mnichy a sem tam nějakého toho ochočeného slona. Jedno z mála takových měst se jmenuje Luang Prabang.

Maledivy: Zem, kde vládne absolutní pohoda

Ostrůvek Gan, stejně jako stovky dalších v souostroví Maledivy, nabízí možnost naprosto vypnout, nenechat se rušit žádnými cizorodými vlivy a jen si užívat moře, potápění, relaxaci na pláži nebo procházky po molu.

Okouzlující fotky z těchto míst najdete na facebookovém profilu Cesty kolem světa soukromým letadlem.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám