Hlavní obsah

Nejslavnější ulice Ameriky: Znáte tajemství luxusní 5. Avenue nebo Wall Street?

I cesta může být cíl. Tohle tvrzení jednoznačně platí pro nejslavnější ulice světa. Vždyť už jen procházka po nich – od jedné atrakce ke druhé - je zážitek. Pokud se tedy nerozhodnete pro procházku po slavné divadelní ulici, která měří 53 kilometrů. Víte, která to je? Pojďte se s námi projít po nejslavnějších třídách, bulvárech a ulicích Spojených států.

Foto: www.bigstockphoto.com

Tady se kříží Broadway a Pátá Avenue – u neméně slavného mrakodrapu Žehlička.

Článek

Kvůli tomu, abyste nasáli atmosféru místa, nemusíte chodit do muzeí, paláců, historických budov… nejvíc toho „nasajete“ přímo v ulicích. Plánujete návštěvu slavných amerických měst? Kupte si v pouličním stánku pizzu s vysokým těstem, zakousněte se do ní a vychutnejte si – její chuť i atmosféru okolo vás.

Tady jsou – nejslavnější ulice Spojených států:

Nekonečná Broadway

„Chodit po Broadwayi hladov sem a tam“ – to je pořádná řehole. Vždyť tato divadelní ulice měří celých 53 kilometrů! Její nejslavnější úsek leží v okolí Times Square na Manhattanu, tady je na poměrně malém prostoru rozeseto více než 50 velkých divadel (a bezpočet malých). Do sedadel se v nich každý rok zaboří asi 12 miliónů turistů – divadla na Broadwayi, to je pojem mezi laiky i odborníky.

Foto: www.bigstockphoto.com

Broadway protíná i Times Square.

Broadway vznikla už v 17. století na místě původní indiánské stezky a jako jedna z mála ulic v New Yorku, respektive na Manhattanu nectí pravoúhlý systém ulic. Na dolním Manhattanu, kde končí, se jí přezdívá „divadlo Ameriky“, avšak její severní konec kousek od předměstí Sleepy Hollow už jen velmi vzdáleně připomíná honosnou třídu na Manhattanu. A poznámka pro řidiče – Broadway je jednosměrka.

Exkluzivní 5. Avenue

Je dělicí čarou mezi východní a západní částí Manhattanu a podle časopisu Forbes od roku 2008 nejdražší ulicí planety. Vůbec nejexkluzivnější kousek od 49. do 60. ulice je obsypaný obchody těch nejluxusnějších značek. Je libo kabelku od Vuittona? Nebo snad Hermés šátek? Šatičky od Prady? Na „Páté“ seženete všechno.

Foto: www.bigstockphoto.com

Jižně od Central parku začíná ta nejexkluzivnější část Páté Avenue.

Stejně jako Broadway je i Pátá Avenue jednosměrkou (od 135. ulice) a měří 10 kilometrů. Její „začátek“ je na 143. ulici v Harlemu, „konec“ leží na Washington Square přímo pod zdejším „vítězným“ obloukem. Od 82. do 105. ulice je „Pátá“ překřtěná na Muzejní míli – na 1600 metrech je naskládána desítka slavných muzejních institucí.

Klikatá Lombard Street

Moc si jako řidič nevěříte? Pak se při toulkách San Franciskem vyhněte Lombard Street, konkrétně úseku na „Ruském kopci“. Na 180 metrech se silnice hned osmkrát zatočí a i zkušený řidič má co dělat, aby vozidlo ukočíroval. Ne nadarmo je v horní části téhle jednosměrky cedule doporučující maximální rychlost 8 kilometrů v hodině.

Foto: www.bigstockphoto.com

Osm zatáček na 180 metrech – to je Lombard Street, výzva pro řidiče aut.

Lepší je postavit se s fotoaparátem pod slavnou „klikatici“ a zachytit co nejlepší záběr. Ostatně, opečovávané záhonky v zákrutech červeně dlážděné silnice k tomu přímo vybízejí.

Hvězdný Hollywood Boulevard

Trochu hvězdného prachu můžete pochytat na losangeleském Hollywood Boulevardu. Nejenže tu stojí Dolby Theatre, kde se každoročně předávají sošky Oscarů, ale leží na něm i slavný Hollywoodský chodník slávy.

Foto: www.bigstockphoto.com

Na chodníku slávy je před 2500 hvězd.

Ten vznikl už v roce 1958 a dnes je pořádně dlouhý – jeho součástí je totiž více než 2500 hvězd – slavných osobností ze světa filmu, hudby, divadla, ale i neexistujících postav. Jako první z této kategorie byl oceněn animovaný Mickey Mouse. Nicméně těžko říci, zda platil, stejně jako ostatní hvězdy, 25 tisíc dolarů za uspořádání slavnostního ceremoniálu. Což je jedna z podmínek udělení hvězdy.

Bohatá Wall Street

Wall Street je synonymem síly peněz, je srdcem světové ekonomiky, středobodem velkých obchodů. A když sem dorazíte se svými představami, naživo vás možná zklame. Nikterak široká ulice, kde je více turistů než ostřílených byznysmenů… Zkuste ale zvednout oči vzhůru! Vysoké budovy bankovních i nebankovních institucí mají nádherná průčelí a rostou do nebe!

Foto: www.bigstockphoto.com

Zklamání z Wall Street? Mrkněte nahoru. Přejde.

Krásné je klasické průčelí americké burzy, svůj půvab má i průčelí budovy The Trump Building, která je tak bohatě zdobená, až se člověku zdá, že si její majitel okázalostí léčí mindráky.

Neonový Strip

Bulvár Strip je hlavní tepnou Las Vegas, tepnou, která nikdy neusíná, kde neustále blikají tisíce a tisíce neonů. Tuhle sedm kilometrů dlouhou ulici podle nejběžnější definice na jedné straně ohraničuje věž Stratosphere (s adrenalinovými atrakcemi na vrcholu) a na straně druhé legendární hotel Luxor. Prosklená černá pyramida ukrývá 4000 pokojů – což ji řadí na 7. místo v žebříčku největších hotelů planety. Mimochodem, 18 z 25 největšího hotelů světa leží právě ve Vegas. A tak vlastně není divu, že jen na Stripu je 62 tisíc hotelových pokojů.

Foto: www.bigstockphoto.com

Na bulváru Strip je 62 tisíc hotelových pokojů.

Na rozdíl od jiných slavných ulic se ale turisté po této tepně hazardu pohybují nikoli pěšky, ale taxíky nebo speciálními „shuttle busy“ mezi hotely.

Inzertní sdělení: Vydejte se do Spojených států!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů do USA:

Vydejte se s ESO travel do nejslavnějšího města planety. Podzimní New York je krásný! Připravili jsme pro vás krátký, ale o to intenzívnější poznávací zájezd do New Yorku. Vystoupáme na nejslavnější vyhlídky, projdeme se ulicemi, ve kterých se psaly dějiny. Socha Svobody, Brooklyn Bridge, Empire State Building, Wall Street, 5. Avenue, Central Park…

Postarají se o vás zkušení průvodci a bydlet budete v srdci Manhattanu. Jako dárek od nás dostanete plavbu k soše Svobody a vstupenku na Empire State Building. Poslední podzimní termín s příjemnou slevou!

Na týden do Las Vegas, města hříchu, kasin, hazardu a rychlých svateb. Vyberte si některý z ikonických hotelů, ve kterém strávíte nezapomenutelnou dovolenou v USA. V rámci fakultativních výletů se můžete vydat i do Grand Canyonu, Údolí smrti nebo ke slavné přehradě Hoover Dam. Program je jen na vás!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o luxusních superlodích, o Maledivách nebo o žebříčku míst, kde mají v zimě léto. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Byli jste už někdy v New Yorku?
Ne, ale plánuju cestu.
31,8 %
Ane, ani mě neláká.
34,6 %
Ano, jednou.
24 %
Ano, vícekrát.
9,6 %
Celkem hlasovalo 179 čtenářů.

Slavná evropská trojka

Abbey Road

Zapomeňte na Oxford Street nebo Piccadilly, slavnou ”hudební” ulici mají i v severozápadním Londýně. Tedy „ulici“, spíše přechod. Abbey Road proslavila skupina Beatles, která v místních studiích (jež mají adresu Abbey Road 3) natočila své poslední studiové album. A na jeho přebal umístila slavnou fotografii, na které čtveřice hudebníků přechází již zmiňovaný přechod.

Ten je od roku 2010 historickou památkou, na které se každý den fotí stovky fanoušků – i navzdory poměrně hustému provozu. A mimochodem, ceduli s názvem ulice tady museli umístit výrazně výš – mezi fanoušky totiž byla velmi žádaným suvenýrem.

Avenue des Champs-Élysées

Říká se, že chůzí po Champs-Élysées prý krásní nohy. Nu, pravdou je, že je tahle slavná nákupní třída skutečně do kopce. Nájmy jsou tady jedny z nejvyšších na planetě, a tak není divu, že tu své obchodní domy mají ty nejslavnější značky světa. Tedy v horní části ulice, ta spodní má parkovou úpravu a sousedí s Elysejským palácem.

Champs-Élysées mají dokonce i dvůj výbor. Ten kdysi založil slavný Louis Vuitton a snahou tohoto sdružení je zvyšovat a udržovat prestiž ulice. I proto mají členové výboru právo veta, co se týká obchodů a značek, které na této ulici budou.

La Rambla

„Tohle je jediná ulice na světě, u které si přejete, aby nikdy neskončila!“ Tohle místní říkají o barcelonské třídě La Rambla, která ožívá hlavně se setměním. To se 1200 metrů dlouhá a vzrostlými stromy lemovaná třída promění v koktejl příjemných kavárniček, barů, restaurací, kde si můžete dát výbornou paellu, stánků se suvenýry a vystoupení pouličních umělců.

Občas tu bývá turistů až příliš, ale atmosféra místa nakonec zvítězí. Kdo tuhle ulici neprošel, jako kdyby v Barceloně nebyl…

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám