Hlavní obsah

„Utajené“ perly: Podívejte se na nejkrásnější místa planety, kam (ještě) nejezdí davy turistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pláž, která bude jenom vaše, žádné fronty a žádní další Češi. Vybrali jsme pro vás místa, jež nepatří do „první turistické ligy“, ale která rozhodně stojí za poznání. Cesta k nim je mnohdy pekelně dlouhá, ale stojí za to. Odměnou za vaši námahu může být poležení na pláži s růžovým pískem, koupání v nejkrásnějším přírodním bazénu planety nebo pohled na „sladké“ Čokoládové hory.

Foto: www.bigstockphoto.com

Nepatří do první turistické ligy, přesto jsou krásná. Podívejte se na utajené perly.

Článek

Místa, která jsou krásná a často ležící ve stínu nedalekých populárnějších lokalit – tak by se dala stručně charakterizovat pětice lokalit, které jsme pro vás vybrali.

Samoa – souostroví kanibalů je pohádkovým rájem

  • největší taháky: nejkrásnější přírodní koupaliště světa, pohádkové laguny
  • délka cesty „po vlastní ose“: s odletem z Frankfurtu a přestupy v LA a na Novém Zélandu – až 60 hodin

Jižní Pacifik je přezdívaný „oceán ostrovů“ nebo „zapomenutý svět“. Aby ne, jde o jednu z nejméně dotčených částí planety. A právě tady leží souostroví Samoa. Dříve se mu říkalo „souostroví kanibalů“, dnes je dovolenkovým rájem, kam ale kvůli komplikované dopravě vyráží jen minimum Evropanů.

Foto: ESO travel

Propadlina To Sua – údajně nejkrásnější přírodní bazén planety.

Škoda. Kromě pohádkových lagun a téměř nedotčených korálových útesů na souostroví Samoa leží i nejkrásnější přírodní koupaliště planety – propadlina To Sua. Že ji neznáte? Možná i proto, že její krásu doposud nevyužil nikdo pro žádnou reklamu. Jednoduše proto, že je to přísně zakázané. Nádherné tropické souostroví kdysi učarovalo i spisovateli Robertu Louisi Stevensonovi.

Češi nejčastěji vyrážejí do zahraničí na Slovensko
Podle Českého statistického úřadu vyrazilo loni do zahraničí 41 % Čechů. Ale nejvíce jich vyrazilo jen na Slovensko. Následovalo Chorvatsko, Itálie, Rakousko… Jedinými mimoevropskými zástupci v první desítce byly Turecko a Egypt.
Foto: www.bigstockphoto.com

Klid na pláži? Na souostroví Samoa v Jižním Pacifiku se ho dočkáte.

Filipínský Bohol – utajená krása Čokoládových hor

  • největší taháky: Čokoládové hory, opičky nártouni
  • délka cesty: z Frankfurtu a s dlouhým přestupem v Pekingu zhruba 24 hodin jen do Manily

Filipíny jsou v posledních letech válcované popularitou Indonésie. A velkou část těch, kteří na Filipínách přistanou, „spolkne“ hlavní ostrov Luzon. Na božský Bohol tak rozhodně nemíří davy turistů. Bílé pláže s hebkým pískem jsou široké a… prázdné. Nejoblíbenějším letoviskem na ostrově je podle cestovatelů Alona Beach, pěkně je i na Dumaluan Beach.

Foto: www.bigstockphoto.com

Čokoládové hory na filipínském ostrově Bohol vytvářejí pitoreskní krajinu.

Kromě toho, že je Bohol obklopený asi druhově nejrozmanitějším mořem na světě, leží na něm i Čokoládové hory. Téměř 1300 pitoreskních kopečků, které jsou porostlé trávou, jež se na podzim barví do čokoládově hnědé barvy. A žije tu nártoun – opička s obrovskýma očima, která byla předlohou pro podobu Mistra Yody.

Foto: www.bigstockphoto.com

Opička nártoun byla předlohou pro podobu Mistra Yody z Hvězdných válek.

Karibská Antigua – když vás nudí bílý písek

  • největší taháky: 365 pláží, 150 vraků lodí pod hladinou
  • délka cesty: opět z Frankfurtu a s přestupem v Londýně – v součtu zhruba 24 hodin

Ostrov Antigua není klasický Karibik. Už jen proto, že členité ostrůvky s rozlohou, která odpovídá zhruba velikosti Prahy, nenavštěvují davy turistů. 365 pláží (prý jich je přesně tolik, takže každý den v roce můžete vyrazit na jinou) pokrývá bílý a občas i růžový písek. Pod vodou se pak ukrývá na 150 vraků lodí, které jsou obrovským lákadlem pro potápěče.

Foto: www.bigstockphoto.com

Na karibské Antigue je 365 pláží – pro každý den v roce jedna.

A každý by měl navštívit i místní plantáže s cukrovou třtinou, která je základem pro výborný místní rum. V hlavním městě St. John’s za procházku stojí nábřeží s restauracemi a obchůdky v původních domcích nebo historická loděnice admirála Nelsona. Na Antigui turisté jsou, ale těch českých je jako šafránu.

Laos a Luang Prabang – když se chcete vyhnout davům v Thajsku

  • největší taháky: historické město Luang Prabang, nádherná příroda
  • délka cesty: z Mnichova a s přestupy v Abú Dhabi a Bangkoku můžete v Laosu být „už“ za 23 hodin

Nelákají-li vás pláže jihovýchodní Asie, vyhněte se Thajsku a Vietnamu a vydejte se do neobjevené perly této části planety. Laos je země bohaté historie, tisíců chrámů a pagod a krásné, byť drsné přírody.

Foto: www.bigstockphoto.com

Luang Prabang je nádherné historické město.

Turistickým centrem státu je Luang Prabang, jedno z nejúžasnějších historických měst v jihovýchodní Asii. Navštívit tu můžete řemeslný trh, chrám Xieng Thong, jehož střecha prý připomíná matku chránící dítě, nebo dát almužnu v podobě rýže (skutečně!) žebravým mnichům. V okolí města je potom nádherná příroda.

Los Cabos – tady se setkávají moře a oceán

  • největší taháky: pozorování keporkaků v Cortézově moři, skalní útvar El Arco
  • délka cesty: z Prahy s přestupy v Amsterodamu a Mexiko City zhruba 23 hodin

Když se čeští turisté vydají do Mexika, zamíří obvykle na Mayskou riviéru, pár z nich do okolí Acapulka, ale opravdu jen jednotlivci míří do oblasti Los Cabos na špičce Kalifornského poloostrova. Potkávají se tady vody Cortézova moře a Tichého oceánu, pozorovat tu můžete keporkaky, ale i nádherné skalní útvary v čele s El Arco.

Foto: www.bigstockphoto.com

El Arco – ikonický skalní útvar v oblasti Los Cabos.

Los Cabos je oblast mezi dvěma luxusními letovisky pro prominenty, Cabo San Lucas a San José del Cabo. Jde o jednu z nejbezpečnějších dovolenkových lokalit na planetě a také o jedno z nejexkluzivnějších míst. Turistů je tady víc, nicméně jen hrstka jich je z Česka.

Inzertní sdělení: Vydejte se s námi do celého světa!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Poznejte všechny v článku zmíněné destinace během 25 dní! Žádné dlouhé lety, žádné čekání na letištích – my letíme soukromým leteckým speciálem, upraveným Boeingem 737-800. A máme v něm jen 64 míst. Rezervujte si jedno z nich a vydejte se na nejlepší cestu svého života – Cestu kolem světa.

10 unikátních destinací – v Karibiku, Jižní Americe, Oceánii, Austrálii a v Asii. Skvělí průvodci. A především servis, kterého se jinde nedočkáte – od soukromého letadla přes nejlepší hotely světa až po unikátní výlety. Odlétáme 24. března 2016!

Vydejte se za exotikou už v zimě! Sezóna Exotika 2015/2016 právě odstartovala a v nabídce jsou desítky destinací a stovky hotelů:

Cestujte s profesionály. Cestujte s ESO travel!

Čtěte dále: 

Přečtěte si také o zakázaných ostrovech, o nejkrásnějším mostě planety nebo o nejslavnějších ulicích Ameriky. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Které z popsaných míst vás láká nejvíc?
Samoa a její pláže.
68,1 %
Filipínský ostrov Bohol.
6,1 %
Karibská Antigua.
11,6 %
Laoský Luang Prabang.
5,1 %
Mexické Los Cabos.
9,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 527 čtenářů.

Když cesta netrvá 60 hodin, ale jen šest

Pokud byste se rozhodli procestovat v článku zmíněné destinace, strávili byste jen na cestách tam a zpátky několik týdnů. I proto mají takový úspěch projekty, jako je Cesta kolem světa.

Program unikátního zájezdu, který jako první ve střední Evropě, zorganizovala v roce 2012 česká cestovka, je vymyšlený tak, aby cestovatelé strávili v letadle při přeletech co nejméně času (byť jde o upravený letecký speciál se službami v kategorii Business třídy) a naopak měli maximum času pro poznávání zajímavých míst.

Desítka míst, ve kterých letadlo přistane, je pak vybírána tak, aby šlo o zajímavý koktejl těch nejznámějších turistických taháků a lokalit, které nejsou tak známé a populární – zejména kvůli velké vzdálenosti a náročné cestě.

Na Cestě kolem světa jsou všechny lety bez přestupů, bez dlouhého čekání v odbavovacích halách a dlouhé maximálně 6 hodin. Organizátoři s nadsázkou hovoří o tom, že jde o první zájezd, kde vy nečekáte na letadlo, ale letadlo čeká na vás.

Díky pečlivě naplánovanému programu mohlo letadlo v roce 2012 přistát jen po pár hodinách letu na nejodlehlejším místě světa, Velikonočním ostrově. Tam se vrátilo i o rok později. V roce 2014 přistál letecký speciál jako vůbec první velké dopravní letadlo z Evropy na Galapágách. A v roce 2015 například v Nové Kaledonii.

V roce 2016 přistane ve všech v článku zmíněných destinacích. A ještě v pěti dalších, neméně atraktivních.

Související články

Výběr článků

Načítám