Hlavní obsah

Japonský unikát: hrad Himedži je ze dřeva, ale nedobytný. Díky nekonečnému bludišti

Vysoké kamenné hradby, tlusté zdi, padací most… tak vypadá hradní klasika v českém podání. Jak ale vypadá japonský středověký hrad? Úplně jinak! Ten nejslavnější - sněhobílý hrad Himedži – je postaven ze dřeva, tlusté zdi u něj supluje obranné bludiště a namísto hladomorny tady měli místnost pro rituální sebevraždy. A vzhled? Krásný, téměř zámecký.

Foto: www.bigstockphoto.com

Největší, nejzachovalejší a logicky nejnavštěvovanější hrad v Japonsku – Himedži.

Článek

Na dřevěných střechách hlavní věže hradu Himedži jsou nakreslené symboly, jež ho mají chránit před ohněm a dalšími nebezpečími. A nejspíš fungují. A nejen na oheň. Vždyť hrad Himedži v historii několikrát unikl pohromě, která ho mohla zničit do základů. „Jako by nad ním někdo držel ochrannou ruku,“ kývou hlavou místní.

Hrad, který čelí katastrofám

Poprvé se černá mračna nad velkolepou stavbou, jež je označována za jeden ze tří slavných hradů Japonska, začala stahovat v roce 1871. Po proběhlých reformách byla většina japonských hradů – včetně hradu Himedži – označená za zastaralé a příliš nákladné na provoz, hrad skončil v aukci a v té byl prodaný v přepočtu za dnešních 50 tisíc korun zájemci, jenž s ním měl jediný plán – zbourat a lukrativní pozemek využít pro jiné účely.

Myslíte, že znáte všechny slavné budovy USA? Cestovatelský fototest: Poznáte 15 + 1 slavnou stavbu USA?

Foto: www.bigstockphoto.com

Přezdívá se mu „Pevnost bílé volavky“ – a to nejen kvůli barvě, ale i kvůli údajné podobnosti s tímto ptákem.

Demolice jedné z nejvýznamnějších středověkých památek Japonska ale naštěstí neproběhla – byla příliš drahá.

Podruhé měl hradní komplex, který tvoří přesně 83 budov, namále během druhé světové války. Jeden z náletů tehdy proměnil město Himedži v trosky, hrad ale zůstal stát zcela neporušený. Jediná bomba, která do areálu dopadla, prorazila střechu hlavní věže, ale neexplodovala.

Vraní hrad Macumoto
Macumoto, druhý ze tří slavných hradů, leží na ostrově Honšú v prefektuře Nagano a vznikl na počátku 16. století. Stejně jako Himedži je vystavěný ze dřeva, v tomto případě ale ze dřeva natřeného černou barvou. Proto se mu přezdívá Vraní hrad. I tahle stavba byla v roce 1871 prodána v aukci a určena k demolici. K té ale kvůli velkému odporu místních naštěstí nedošlo. Hrad leží v oblasti krásných Japonských Alp.
Foto: www.bigstockphoto.com

O Himedži se po zemětřesení v roce 1923 uvažovalo jako o novém hlavním městě.

A když v roce 1995 postihlo 60 kilometrů vzdálené město Kóbe zemětřesení o síle 6,9 stupně Richterovy stupnice, jež zabilo 6000 osob a dalších 300 tisíc jich připravilo o domov, lahve se saké, které byly uloženy v nejvyšším patře hlavní věže, se prý ani nezachvěly. Himedži zkrátka odolává všem katastrofám – přírodním i těm, kterých se dopouští lidé. Historie sahající až do 14. století pokračuje…

Nicméně zub času se na ohromném hradním komplexu podepisuje. I proto hrad v letech 2010 až 2015 podstoupil náročnou rekonstrukci, která jeho dřevěným stěnám vrátila sněhobílou barvu. Jeho druhé jméno, totiž „Pevnost bílé volavky“, je opět zcela na místě.

Foto: www.bigstockphoto.com

Ač to tak na první pohled nevypadá, má stavba kamenné základy, ale její hlavní části jsou ze dřeva.

Do nitra hradu nebezpečným labyrintem

Himedži v době svého vzniku předběhl dobu. Byť byl z velké části vystavěný ze dřeva, jeho obranné prvky už dopředu počítaly s použitím palných zbraní, jež byly v době jeho vzniku teprve na začátku své historie. K obraně sloužila i takzvaná licí okna – se speciálními lomenými skluzavkami, kterými mohli obránci posílat na hlavy nepřátel kamení, ale třeba i vařící olej.

Nedobytný hrad Kumamoto
Třetí ze tří slavných hradů Kumamoto leží na ostrově Kjúšú a při jeho stavbě byly použité novátorské obranné prvky. Dlouhou dobu byl považovaný za nedobytný hrad, nicméně ve své historii byl po dlouhém obléhání přesto dobytý. I proto je dnes hlavní věž pouhou replikou ze 70. let 20. století, a nikoli originálem. Hrad Kumamoto se, stejně jako Himedži, objevil ve filmu Poslední samuraj.
Foto: www.bigstockphoto.com

Období, kdy kvetou sakury, bývá označované jako hanami. A hrad je v tomto období ještě krásnější.

Naprostým unikátem potom byl labyrint nádvoříček, můstků, schodů, plotů a plůtků, který se vinul okolo hlavní věže, poslední obranné bašty hradu. Ta je od hlavní brány vzdálená jen 130 metrů, nejkratší cesta obranným labyrintem ale měřila 325 metrů. A během nich byl nepřítel pod neustálou palbou obránců. Stavitelé navíc do labyrintu zakomponovali několik slepých uliček, takže probojovat se k hradu byla věc téměř nemožná.

A také se to nikdy nikomu nepodařilo. To ale proto, že hrad s pověstí nedobytné pevnosti nikdy nikdo nenapadl.

Ostatně dodnes musí být v obranném labyrintu umístěné ukazatele cesty. Část z osmi set tisíc návštěvníků, kteří sem každý rok dorazí, by totiž sama netrefila k hlavní věži, jež má celkovou výšku 46 metrů a je hlavní dominantou hradu.

Foto: www.bigstockphoto.com

Hlavní věž, takzvaný donjon, vypadá jako pětipatrová. Ve skutečnosti je uvnitř ještě o patro výš.

Ve Věži marnosti ukrývali krásnou dívku

Kromě ní je v hradním areálu ještě jedna věž – Věž marnosti. Ta byla přistavěna v 17. století a podle legendy do ní někdejší majitel hradu Honda Tadamasa na noc zamykal svou budoucí snachu. Součástí areálu je i místnost, jež byla v případě dobytí určená pro rituální sebevraždy, později ji ale proměnili v zásobník vody.

Láká-li vás návštěva hradu Himedži, máte možnost ho navštívit příští rok na jaře. To se tahle stavba stane jednou ze zastávek Cesty kolem světa, na které 64 cestovatelů v průběhu 25 dnů pozná 10 unikátních destinací. I díky tomu, že budou mít k dispozici luxusní privátní letadlo. A pozor – start tohoto unikátního projektu je už popáté naplánovaný z Česka a volná místa ještě jsou!

Inzertní sdělení: Vydejte se do Tichomoří!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky jedinečných poznávacích zájezdů:

Vydejte se v březnu 2016 na nejlepší dovolenou svého života. Vybrali jsme pro vás 10 unikátních destinací, na 25 dní pronajali Boeing 737-800, jeho palubu nechali přestavět do luxusní verze s pouhými 64 místy, a domluvili ubytování v těch nejlepších hotelech světa. Poleťte s námi!

Na programu je karibská Antigua, nádherná Guatemala, Havaj, Austrálie, Maledivy, Japonsko. Podíváme se do Laosu i do Mexika. A tohle všechno stihneme za 25 dní!

Navštivte zemi vycházejícího slunce – pro nás tak vzdálené a exotické Japonsko! Během devítidenního poznávacího zájezdu navštívíte všechna známá místa a města. Procestujete Tokio a všechny jeho památky. Podíváte se do Jokohamy, k hoře Fudži i do Kjóta. Na programu je i hrad Hikone nebo Ósaka.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o nejkrásnějším mostě planety, o nejslavnějších ulicích Ameriky nebo o souostroví Samoa. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Láká vás návštěva Japonska?
Ani v nejmenším.
6,6 %
Výhledově, až si splním jiné sny.
7,3 %
Velmi.
86,1 %
Celkem hlasovalo 437 čtenářů.

Cesta kolem světa a její zastávky

Zastávka v Japonsku a na hradě Himedži je součástí programu unikátní Cesty kolem světa, která z Česka už popáté odstartuje v březnu 2016. Během 25 dnů její účastníci navštíví deset exotických destinací a skutečně obkrouží svět. A to na palubě leteckého speciálu, upraveného Boeingu 737-800, jehož 189 klasických sedaček nahradí 64 komfortních křesel.

Ubytování? V nejlepších hotelech v oblasti. Služby? Na palubě letadla v kvalitě Business Class.

A že je o tento typ velmi intenzívního a zároveň luxusního cestování zájem, dokládá i fakt, že Cesta proběhne už popáté a stejně jako v předchozích ročnících se volná místa velmi rychle plní.

Na kompletní program se můžete podívat na speciálních stránkách – odkaz najdete v tabulce pod článkem – my pro vás vybíráme pět unikátních míst:

Propadlina To Sua

Třicet metrů hluboká propadlina na ostrově Upolu, který je součástí Samoy, je považována za vůbec nejkrásnější přírodní koupání na planetě. K hladině sice musíte sešplhat po prudkém žebříku, ale ten zážitek stojí za to. Voda je průzračná, příjemně chladí a pokud máte odvahu, můžete skrze tunel proplavat až na širý oceán.

Konec světa Los Cabos

Oblast Los Cabos na jižním cípu Kalifornského poloostrova je jednou z nejbezpečnějších a zároveň nejluxusnějších oblastí (nejen) Mexika. Škoda, že ji Češi příliš neznají. V místech, kde se vody Cortézova moře potkávají s Tichým oceánem, stojí i slavný oblouk El Arco a leží Pláž milenců, na kterou se dostanete jen po vodě.

Čokoládové hory

Leží na ostrově Bohol, podle nejstřízlivějších odhadů jich je okolo 1200 a v dubnu (v době, kdy se tu zastaví expedice Cesty kolem světa) tráva, která na nich roste, začíná hnědnout a získávat čokoládovou barvu. Odtud jejich název. Čokoládové hory jsou rozeseté na ploše zhruba 50 kilometrů čtverečních, vysoké jsou 30 až 120 metrů a jsou i nesmírně fotogenické.

Nejvyšší Mauna Kea

Havaj, to nejsou jen nádherné pláže a surfování, ale i nejvyšší hora planety. Mauna Kea má celkovou výšku 10205 metrů. A kdyby jejích 6000 metrů neukrýval hluboký oceán, byla by oficiálně i nejvyšší horou planety. Takhle je se svými 4205 metry místem, kde se na Havaji, když napadne sníh, lyžuje. A na jejím vrcholku jsou nejlepší podmínky pro pozorování vesmíru na naší planetě.

Krásný Přístavní most

Spojuje dva břehy v přístavu Port Jackson a slavná budova Opery vedle něj vypadá jako domeček pro panenky. Tak je obrovský. Stavba Přístavního mostu začala v roce 1924, hotovo bylo o šest let později, a byť slavnostní otevření provázelo několik nepříjemností, stavba stojí dodnes a je symbolem Sydney. Celková délka mostu je 1150 metrů, oblouk má rozpětí 503 metrů a z jeho vrcholu je to k hladině rovných 134 metrů.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám