Hlavní obsah

Cestovatelský fototest: Poznáte 15 + 1 slavnou stavbu USA?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Smějeme se Američanům, když se v jejich zpravodajství objeví mapa s Irákem uprostřed Evropy nebo když si Českou republiku spletou s Čečenskem. Ale jak jsme na tom my? Poznáme nejslavnější stavby USA? Zkuste si to v našem testu. Třeba objevíte nádherná místa, o nichž jste dosud neměli ani tušení.

Foto: Bigstock.com

Dům z nějakého sci-fi seriálu? Kdepak, tohle opravdu stojí v USA. Stavbu má na svědomí autor pražského tančícího domu Frank Gehry.

Článek

Máme pro vás 15 míst, která patří mezi nejfotogeničtější a nejfotografovanější. Uhodnete, kde leží a jak se jmenují? Na konci článku najdete rozluštění, dozvíte se i jméno bonusové 16. stavby - té z titulní fotografie článku.

1

Foto: Bigstock.com

Na začátek se sluší zařadit něco rozehřívacího, co uhodnete raz dva.

2

Foto: Bigstock.com

Specifická barva i tvar udělala z tohoto mostu velkou atrakci západního pobřeží Ameriky. Lidé po něm často nechodí, aby se dostali na druhou stranu, ale jen se po něm touží projít. Je to ohromný zážitek.

3

Foto: Bigstock.com

Jakýpak areál se skrývá mezi slavnými kopci ve světoznámé čtvrti Los Angeles?

4

Foto: Bigstock.com

Pracovat z domova je v sočasné době velký trend. Víte, kdo tady bydlí a úřaduje?

5

Foto: Bigstock.com

Malá nápověda: Obvykle bývá budova slavnější než schody, které k ní vedou, ale tady vidíme výjimku.

6

Foto: Bigstock.com

Znáte jméno náměstí plného neonů a velkoplošných obrazovek?

7

Foto: Bigstock.com

Skála uprostřed zátoky, strážní věž - říká vám to něco?

8

Foto: Bigstock.com

Ikonický most se slavnou kulisou vede k nejnavštěvovanějšímu ostrovu v Americe.

9

Foto: Bigstock.com

Jak se jmenuje jedno z administrativních center Spojených států?

10

Foto: Bigstock.com

Že luxusní hotel za egyptskou Sfingou musí být nějaká fotomontáž? Kdepak, existuje amerického město, kde najdete sochu Svobody, Sfingu a Eiffelovu věž kousek od sebe.

11

Foto: Bigstock.com

Kterému americkému městu vévodí stavba připomínající létající talíř?

12

Foto: Bigstock.com

Jde nám o špičatý mrakodrap vpravo. Několik desítek let šlo o nejvyšší budovu světa.

13

Foto: Bigstock.com

Obrovitá hráz má zásadní význam pro celý region. Kdyby se prothla, z jednoho z nejslavnějších měst USA by se stalo opuštěné město duchů.

14

Foto: Bigstock.com

Když někdo řekne, že američtí prezidenti mají v hlavě kamení, nemusí jít o urážku.

15

Foto: Bigstock.com

Vidíte startovací rampu rozsáhlého areálu určeného pro vesmírné lety.

Ještě se nechcete nechat podat? Zkuste najít inspiraci v jiných článcích:

Rozluštění:

1 – socha Svobody (New York City, New York)

K příležitosti 110. výročí nezávislosti Spojených států Američané na ostrově Svobody u břehů New Yorku vztyčili impozantní sochu, která má i s podstavcem 93 metrů.

2 – most Golden Gate (San Francisco, Kalifornie)

Projede tudy 120 000 aut denně, 11 dělníků zemřelo při výstavbě, americká vláda financovala most díky dluhopisům za 35 miliónů dolarů. To je jen pár čísel spojených s ikonickým mostem. Při západu slunce je most dokonalým místem pro romantické procházky.

3 – filmová studia v Hollywoodu (Los Angeles, Kalifornie)

Ve spodní části obrázku vidíte studia Universal, kde vznikají kasovní trháky. Po studiích se lze projít či projet po turistické trase. Za kopci je i slavný nápis „HOLLYWOOD“.

4 – Bílý dům (Washington, District of Columbia)

Tady pracuje a po dobu úřadu i bydlí prezident Spojených států amerických. Z těchto míst řídili USA všichni vůdcové vyjma toho prvního, George Washingtona. Za jeho života Bílý dům ještě nestál. A do roku 1814 dokonce ani neměl bílou barvu.

5 – Muzeum umění a Rockyho schody (Filadelfie, Pensylvánie)

Budova se objevila v mnoha filmech, ale po snímku Rocky II, kdy tyto schody vybíhal Sylvester Stallone v roli boxera Rockyho, sem začali jezdit filmoví nadšenci z celého světa. Vyběhnout si tyto schody, to si nechá ujít málokterý milovník tohoto filmu, který zavítá do Filadelfie.

6 – Times Square (New York City, New York)

Na věhlasném blikajícím náměstí se neustále něco děje. Na jeho kraji také začíná Lincolnova dálnice, první cesta vedoucí napříč USA. Měří celkem 5454 km a končí v západoamerickém San Franciscu.

7 - Alcatraz (San Francisco, Kalifornie)

V 19. století fungoval komplex jako vojenská věznice, po 30 let ve 20. stoletím sloužil jako káznice pro civilní zločince. „Seděl“ tu i mafián Al Capone. Uniknout odsud bylo téměř nemožné, především kvůli nutnosti přeplavat při úniku moře – ostrov dělí od San Francisca 2,5 km moře plného nebezpečných proudů.

Přečtěte si o známých stavbách USA:

8 – Brooklynský most (New York City, New York)

Jeden z hlavních symbolů USA. Mezi čtvrtěmi Manhattan a Brooklyn překlenuje řeku East River. Než začalo metro jezdit pod řekami, jednalo se o jednu z hlavních komunikačních tepen města, zásadní význam pro dopravu ve městě má i dnes.

9 – Kapitol (Washington, District of Columbia)

Tady je centrum zákonodárné moci USA – sídlí zde Kongres Spojených států amerických. Sloužil jako vzor pro mnohé podobné stavby. Najdeme ho v „National Mall“, parku s významnými stavbami Washingtonu jako Lincolnovým památníkem nebo Washingtonovým monumentem.

10 – Hotel Luxor (Las Vegas, Nevada)

Prostory o výměře 11 000 m2 dělají z Luxoru osmý největší hotel na světě. Své show tu mívají artisté Cirque du Soleil, iluzionista Chris Angel či oblíbení modrohlaví umělci z Blue Man Group.

11 – Seattle Space Needle (Seattle, Washington)

Na vyhlídku nebo do restaurace se zdejšími výtahy přepraví 20 000 lidí denně. Unikátně tvarovaná stavba je třešničkou na dortu Seattlu, města, odkud se do světa vydala kapela Nirvana nebo kavárenský řetězec Starbucks.

12 – Empire State Building (New York City, New York)

Když jste v New Yorku, nelze ho přehlédnout. Po 40 let se pyšnila titulem nejvyšší budovy světa. Dodnes patří k dominantám panoramatu Manhattanu, přestože ji nedávno výškově předčila nyní největší budova New Yorku – One World Trade Center.

13 – Hooverova přehrada (Las Vegas, Nevada)

Postavit přehradní hráz vysokou 220 metrů, to byl ve 30. letech 20. století hodně troufalý čin, který se ovšem povedl. Díky tomu vzniklo „město hříchu“ Las Vegas, jež přehrada plně zásobuje vodou.

14 – Mount Rushmore (Keyston, Jižní Dakota)

V nadmořské výšce přesahující naši Sněžku mají Američané monumentální sousoší tesané 14 let do skály. Hlavy mají výšku okolo 18 metrů, hora Rushmore skrývá i jejich muzeum. Místo bývá součástí cest po nejkrásnějších lokalitách USA.

15 – Kennedyho vesmírné centrum (Mys Canaveral, Florida)

Startovalo odsud Apollo 11, které jako první v historii přistálo na Měsíci, i problémy zkoušené Apollo 13. Málokdo ví, že v rozsáhlém areálu se dá najít přírodní rezervace, kde volně žijí aligátoři.

BONUS – titulní fotografie – Walt Disney Concert Hall (Los Angeles, Kalifornie)

V této originální stavbě sídlí hlavní losangeleský symfonický orchestr. Jde o jednu z budov Losangeleského hudebního centra. Částečně ji financovala vdova po kreslíři a mágovi amerického filmu, proto nese jeho jméno.

Inzertní sdělení: Vydejte se do Spojených států!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů do USA:

Vydejte se s ESO travel do nejslavnějšího města planety. V New Yorku poznáte nejslavnější vyhlídky, projdete se ulicemi, ve kterých se psaly dějiny. Socha Svobody, Brooklynský most, Empire State Building, Wall Street, Times Square

Bydlet budete v srdci Manhattanu. Tak neváhejte a zajistěte si letenku!

Na týden do Las Vegas, města hříchu, kasin, hazardu a rychlých svateb. Vyberte si některý z ikonických hotelů, ve kterém strávíte nezapomenutelnou dovolenou v USA. V rámci fakultativních výletů se můžete vydat i do Grand Canyonu, Údolí smrti nebo ke slavné Hooverově přehradě. Program je jen na vás!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o luxusním ráji na Maledivách, dále o nejluxusnějších lodích současnosti nebo o fascinujícím Údolí monumentů. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Do kterého města USA byste se nejraději vydali?
do New Yorku
24,8 %
do Washingtonu
2,4 %
do Los Angeles
8,8 %
do Orlanda
2,4 %
do San Francisca
42,4 %
jinam
19,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 250 čtenářů.

Sedm divů USA

Pyramidy v Gíze nebo již neexistující Kolos rhodský, to jsou dva ze slavných sedmi divů světa. I Američané mají cosi podobného, před nedávnem si zvolili Sedm divů Spojených států. Pojďme se na unikátní stavby podívat blíže.

Brooklynský most

Manhattan a Brooklyn – dnes významným čtvrtím New York City, kdysi samostatným městům stále více scházel velký most. Roku 1883 stál připravený pro veřejnost, již udivoval velikostí i vzhledem. Stal se národní kulturní památkou a jednou z nejfotografovanějších atrakcí v největším městě USA.

Empire State Building

Dlouhá léta nejvyšší budova světa, dnes stále jedna z nejvyšších v Americe a výrazná dominanta Manhattanu. Má 102 pater a své dveře veřejnosti otevřela už roku 1931. Tehdy udivovala nejen výškou, ale také nezvyklou rychlostí výstavby.

Washington Monument

Znáte ten vysoký bílý špičatý sloup v hlavním městě USA, že? Řečnil u něj i Tom Hanks jako Forrest Gump. Mimochodem je to nejvyšší stavba celého města a ještě nějaký čas to tak zůstane. Podle městské vyhlášky totiž nikdo nesmí ve Washingtonu, D. C. postavit nic vyššího než Washington Monument, tedy vyšší než 555 stop (170 m).

Mount Rushmore

Nejslavnější sousoší vytesané do skály zobrazuje prezidenty Washingtona, Jeffersona, T. Roosevelta a Lincolna.

Seattle Space Needle

Věž, která jako by vypadla z maďarského kresleného seriálu o rodině Smolíkových. Měří asi 185 m a je navržena tak, aby odolala všem přírodním katastrofám, ať už je způsobí vítr, voda nebo zemské otřesy. V „létajícím talíři“ je umístěna pozorovatelna a restaurace.

Hooverova přehrada

Necelých 50 km od Las Vegas se rozkládá přehrada, která celé město zásobuje vodou, a tudíž jej udržuje při životě. Budovatelé dlouho plánovali, ale samotná stavba mamutího díla se jim povedla za pouhých 5 let. Nyní je vyhledávanou turistickou atrakcí.

Golden Gate Bridge

Po ránu ji zahaluje hustá mlha, ale pak se ukáže oranžová stavba v plné kráse. Je to nepostradatelná součást sanfranciské dopravní sítě, ale spousta přespolních se po ní projíždí či prochází jen tak, protože jde o velkou cestovatelskou ikonu.

Jestliže chcete o Mount Rushmore a dalších zajímavých místech Ameriky vědět více, podívejte se na cestovatelský web Amerika.cz.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám