Hlavní obsah

Krásnější koupání neexistuje: žebříčky vede božská propast To Sua s křišťálovou vodou

Připadáte si jako v luxusním bazénu. Tenhle bazén ale nevytvořili architekti, ale sama příroda. Propadlina To Sua leží na ostrově Samoa a mezi cestovateli má pověst nejkrásnějšího koupání na planetě. A aby také ne – skrze průzračnou vodu je vidět až na dno, a když najdete odvahu, můžete přírodním tunelem proplavat až na širý oceán.

Foto: www.esotravel.cz

Takto vypadá nejkrásnější přírodní bazén světa z výšky 30 metrů.

Článek

Modrá nahoře v podobě vymetené oblohy, modrá dole v podobě průzračné hladiny. Okolo tropická zeleň. Takhle vypadá ráj. Propadlina To Sua. Kde leží? Kousek od vesnice Lotofaga na jihu ostrova Upolu. Ten je součástí souostroví Samoa, polynéské perly, kam cesta ze srdce Evropy trvá desítky hodin. „Kousek“ je to k datové hranici, zhruba tisíc kilometrů potom na Fidži. A okolo? Jen pár dalších ostrůvků, kde ráj ještě pořád trvá.

Ale vraťme se do vesničky Lotofaga, kde se musíte vydat po lehce vybledlých cedulích s nápisem To Sua. Po pár minutách dojdete k drobnému domku ze dřeva – tady se platí vstupné. „Nebojte, všechny peníze jdou na ochranu zdejší přírody,“ bude vás uklidňovat postarší pokladní, když se vám bude zdát částka příliš vysoká. „A ten zážitek rozhodně stojí za to!“

Foto: www.bigstockphoto.com

Na konci dlouhého a příkrého žebříku je dřevěné molo – z něj je možné skočit do křišťálové vody.

Do Obří tůně po prudkém žebříku

A skutečně – vždyť „Velká díra“ nebo „Obří tůň“, jak se útvaru občas také přezdívá, je podle ohlasů cestovatelů jedním z nejkrásnějších míst planety. Jáma, která tu, jen kousek od mořského pobřeží, vznikla sopečnou činností, prudce padá do třicetimetrové hloubky. Ohraničená je modrým plotem a ty nejlepší vyhlídky jsou označené, aby je snad nikdo nepřešel.

A pro ty, kterým se zachce zaplavat si v křišťálové vodě (což je většina těch, kteří sem dorazí), jsou připravené nejprve schody a následně prudký žebřík, který vede až na dřevěné molo jen těsně nad hladinou. „Není tam žádné zábradlí a je pořádně prudký,“ říkají ti, kteří už se vracejí, druhým dechem nicméně dodávají. „Ale jděte do toho, je to nádhera!“

Foto: www.bigstockphoto.com

Ač to tak na první pohled nevypadá, To Sua leží uprostřed udržované zahrady.

Na Upolu mají i kamenný bazén
Ostrov Upolu je sopečného původu a není na něm nouze o bizarní přírodní útvary. Vykoupat se tady můžete nejen v „obří jámě“, ale i v kamenném bazénu. Konkrétně ve sladkovodním jezírku Piula na severním pobřeží ostrova. Voda v obří kamenné vaně je křišťálově čistá a vtéká sem z jeskyně. I tady zaplatíte vstupné, byť symbolické, které jde na provoz místního kláštera.

Při sestupu musí člověk dávat pozor, aby neuklouzl, a pokud chce do vody skočit z větší výšky, měl by si dopředu zjistit, jak vysoko je hladina – To Sua je totiž podmořským tunelem propojená s oceánem a výška hladiny se tady mění. Co se ale nemění, je čistota vody – je průzračná, křišťálová, bez nečistot a s pískem na dně. Stačí nasadit potápěčské brýle a užít si pocit, že pod hladinou vidíte na dlouhé metry daleko. A potkáte se i s drobnými barevnými rybkami.

Foto: www.bigstockphoto.com

Samoa je jedním z posledních rájů na Zemi.

Ráj uprostřed udržované zahrady

Na fotkách se může zdát, že je To Sua ukrytá v divočině, daleko od civilizace, ale nenechte se mýlit. Až na pás „divoké“ přírody těsně okolo okraje jámy, který má navozovat dojem panenské, neposkvrněné přírody, je okolí této atrakce parádně udržované.

To Sua vlastně leží uprostřed krásné tropické zahrady – s altánky, s výhledem na oceán a na pobřeží, o které se lámou vlny. Můžete tu posedět, užít si piknik, vychutnat si nejen skvělé počasí, ale i čerstvé ovoce, které je možné zakoupit u stánku u vchodu.

Foto: www.bigstockphoto.com

Dlouhé pláže, krásná příroda a příjemné zázemí – na ostrově Upolu je krásně.

Jen vás místní budou prostřednictvím cedulí nabádat k tomu, abyste ctili dobré mravy a ihned po výstupu z přírodního bazénu se opět zahalili a nepohybovali se po okolí jen v bikinách či plavkách. Kromě toho je v oblasti To Sua přísně zakázáno pořizovat fotografie a videa pro komerční využití – reklamu tady (naštěstí) ještě nikdo nenatočil ani nenafotil.

Samoa – to je legendární Ostrov pokladů

Mimochodem, tohle místo dost možná miloval i spisovatel Robert Luis Stevenson, který na ostrově Upolu prožil poslední roky života. Pochovaný je na útesech nad mořem a zájemci si mohou prohlédnout jeho dům, kde je dnes muzeum.

Ostrov Upolu je srdcem státu Samoa – leží na něm nejen hlavní město, ale i mezinárodní letiště. A přezdívá se mu zelený ostrov – při pohledu z okénka letadla musí být každému jasné proč…

Inzertní sdělení: Vydejte se na nejlepší dovolenou svého života!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky luxusních zájezdů:

Vydejte se na palubě luxusního leteckého speciálu kolem světa! V březnu 2016 už popáté z České republiky odstartuje unikátní Cesta kolem světa – 10 destinací v pětadvaceti dnech, ty nejlepší hotely světa a atraktivní program s perfektními českými průvodci.

Poznejte mayská města v Guatemale, opalujte se na Havaji, poznejte Samou i s unikátním koupalištěm To Sua, vyfoťte se před Operou v Sydney, užijte si moderní Japonsko i hříšně luxusní Maledivy! Tohle je nejlepší dovolená vašeho života!

Nádherné pláže, luxusní resorty, exotika, teplo, slunce… Užijte si dovolenou v tropickém ráji! Vybrali jsme pro vás ty nejlepší hotely na Fidži. Dopřejte si opravdový luxus!

Čtěte dále:

Přečíst si můžete také o nejslavnějších ulicích Ameriky, o místech, která milují cestovatelé, nebo o luxusních Maledivách. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Kolik Kč za osobu jste kdy nejvíce utratili za dovolenou?
Maximálně 10 tisíc Kč.
16,6 %
Zhruba do 20 tisíc Kč.
32,8 %
Do 30 tisíc Kč.
13,7 %
Více než 30 tisíc Kč.
36,9 %
Celkem hlasovalo 650 čtenářů.

Zastávka na Cestě kolem světa

Ostrovní stát Samoa a tedy i nejkrásnější přírodní bazén světa To Sua patří mezi zastávky na Cestě kolem světa, která z Prahy už popáté odstartuje v březnu 2016.

Na palubě privátního leteckého speciálu v tu chvíli bude 64 cestovatelů, kteří za 25 dní obletí celý svět. Na programu Cesty je 10 zastávek – v každé destinaci tak cestovatelé stráví v průměru dva až tři dny a pak se vydají dál.

Kromě Samoy, která je pátou zastávkou na Cestě, speciálně upravený Boeing 737-800 přistane i na ostrově Antigua, v Guatemale, Mexiku, na Havaji, v Austrálii, na Filipínách, v Japonsku, v Laosu a na Maledivách.

Stejně jako v předchozích letech bude celá skupina bydlet v těch nejlepších hotelech planety, které byly vybrané speciálně pro Cestu, a bude si užívat i všech výhod leteckého speciálu – rychlejší odbavení, pohodlné kožené sedačky, servis Business třídy a pocit, že poprvé nemusí nikde čekat na letadlo, ale letadlo počká na ně.

Zajímá vás, jak budou probíhat přípravy na Cestu kolem světa? Sledujte oficiální profil na Facebooku.

Související články

Výběr článků

Načítám