Hlavní obsah

V Austrálii navrhují lákat turisty velmi kontroverzním způsobem

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Austrálie se bude snažit po pandemii přilákat zpět turisty. Jistá lobbistická skupina proto navrhuje velmi kontroverzní krok – aby se znovuotevřela hora Uluru, která je posvátná pro původní obyvatele a minulý podzim na ni proto byl zakázán vstup. Šéf národního parku, kde se slavný monolit nachází, ovšem návrh razantně odmítl, uvedl australský server ABC News.

Foto: Profimedia.cz

Hora Uluru, známá těž coby Ayersova skála, je největší monolit na světě.

Článek

Dave Batic, předseda Alice Springs Major Business Group a generální ředitel letiště v Alice Springs, uvedl, že by znovuotevření Uluru pořádně nakoplo cestovní ruch v Severním teritoriu, až se otevřou hranice. To se očekává zhruba v srpnu. „Se všemi státy a teritorii v Austrálii soupeříme o každý dolar,“ uvedl Batic.

Znovuotevření Uluru po omezenou dobu, na zhruba dva až tři roky, by prý velmi pomohlo. „Návrh je ten, že by se nabízely prohlídky pod dohledem a s jištěním, jako se to dělá například na Harbour Bridge v Sydney,“ vysvětlil Batic svůj návrh. Doplnil, že v Austrálii jsou tři ikonické destinace, což je právě Uluru, Velký korálový útes a sydneyská opera. Posvátná hora je proto pro záchranu cestovního ruchu klíčová.

Austrálie s Novým Zélandem uvažují o cestovatelském koridoru

Cestování

„Víme, že po zákazu výstupů nám letištěm měsíčně prošlo o deset tisíc lidí méně. Šplhání na Uluru má přímý dopad na turismus,“ dodal.

Nalákat na jiné zážitky

Proti takovému návrhu se ale odmítavě staví původní obyvatelstvo, pro něž je Uluru posvátnou horou. Předseda spolku Uluru Kata-Tjuta Sammy Wilson řekl, že něco takového nepřichází v úvahu. „Ne. Už stačilo. Nechceme přilévat olej do ohně,“ uvedl. Uzavření Uluru podle něj přináší návštěvníkům možnost poznat detailněji přírodu národního parku a také původní obyvatelstvo a jeho kulturu.

Správa Národního park Uluru-Kata Tjuta se ve spolupráci s turistickými organizacemi snaží v posledních letech přinést návštěvníkům nové zážitky. „Turisté mohou prozkoumat nástěnné malby, dozvědět se zajímavosti o rostlinách nebo zvířatech,“ uvedl mluvčí parku s tím, že v plánu jsou také nejrůznější workshopy zaměřené na tradiční umění Aboridžinců.

Australská hora Uluru se nadobro uzavírá turistům

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám