Hlavní obsah

Australská hora Uluru se nadobro uzavírá turistům

Novinky, ČTK, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Posvátná australská hora Uluru se 26. října uzavře turistům. Znamená to, že už nebude možné vyšplhat na její vrchol. Stane se tak 34 let poté, co ji vláda předala pod správu Aboridžinců, původních obyvatel Austrálie. V posledních měsících k ní proto přispěchalo množství lidí, aby si výstup užili, než bude zakázaný.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hora UluruVideo: Reuters

 
Článek

Gigantický monolit, který je tím největším na světě a je rovněž znám pod názvem Ayersova skála, považují Aboridžinci za sídlo duchů svých předků. Dlouho proto usilovali, aby byla hora pro turisty nepřístupná. To se jim od soboty také splní. Kdokoli, kdo by se od tohoto dne pokusil vyšplhat nahoru, dostane pokutu 630 australských dolarů, což je skoro 10 tisíc korun, a může být rovněž trestně stíhán, píše server CNN.

„Oblast bude jasně vyznačena a brzy začneme odstraňovat řetěz, pomocí kterého lidé šplhají na vrchol,“ uvedl Mike Misso, manažer národního parku Uluru-Kata Tjuta, na jehož území se hora nachází. „Nedodržování zákazu budeme brát velmi vážně,“ dodal.

Na posvátnou horu Uluru se řítí turisté, než bude výstup zakázán

Cestování

Hora byla dosud oblíbeným výletním cílem, což je vzhledem k její velmi odlehlé poloze poměrně paradoxní. Loni ji navštívilo téměř 400 tisíc lidí, nejčastěji Australané a Japonci.

Výstup byl navíc považován za poměrně nebezpečný — Uluru je se svými 328 metry vyšší než Eiffelova věž nebo londýnský mrakodrap Shard. Od roku 1950, kdy se začaly vést záznamy, při šplhání zemřelo 37 lidí. „A to nepočítáme ty, kteří se vrátili do svého hotelového pokoje a už se nevzbudili,“ uvádí Grant Hunt, šéf společnosti Voyagech, která spravuje hotely a kempy v okolí hory.

„Lidé budou vždy dělat šílené věci, ale příroda vás může velmi rychle zaskočit, když nemáte dostatek vody, stín, oblečení nebo obuv,“ dodává s tím, že někteří turisté se na vrchol Uluru vydávali v žabkách nebo botách na podpatku.

Zloděje stihne kletba

Hora, která je pověstná tím, jak v závislosti na slunečním světle mění barvu od oranžové přes jantarovou až po karmínovou, figuruje na seznamu světového dědictví UNESCO. Poprvé byla zmapována Evropany v roce 1972, její vrchol jako první zdolal australský cestovatel William Gosse o rok později a pojmenoval ji na počest tehdejšího premiéra státu Jižní Austrálie sira Henryho Ayerse. Od roku 1993 se používá název Uluru.

U Velkého korálového útesu vznikne podvodní hotel

Cestování

Podle domorodé tradice stvořili Uluru dva chlapci, kteří si zde po velkém lijáku hráli s blátem, jiná legenda praví, že horu vyzdvihli démoni ještě před příchodem domorodého obyvatelstva. Traduje se také, že kameny, které si turisté ze skály pod hrozbou pokuty odnesou, jim přinesou jen smůlu. To, že na této „kletbě Uluru“ možná něco bude, potvrzují případy turistů, kteří odnesené kameny navzdory vysokým nákladům posílají zpátky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám