Hlavní obsah

V athénské Akropoli vybetonovali cestu. Bezbariérový přístup vyvolal pozdvižení

Vlna kritiky se v Řecku vzedmula poté, co ve slavné athénské Akropoli vznikla vybetonovaná cesta. Ta má areál zpřístupnit vozíčkářům, někteří politici a odborníci však tvrdí, že jde o necitlivý zásah do autentické podoby památky. Projekt naopak hájí ministryně kultury s tím, že ho schválila i hlavní řecká archeologická instituce KAS.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vybetonované chodníky pro vozíčkáře v Akropoli vyvolaly vlnu kritikyVideo: Reuters

 
Článek

Pozdvižení vyvolal bezbariérový přístup už minulý měsíc, kdy ho kritizoval lídr řecké opozice Alexis Tsipras. „Přestaňte znásilňovat naše kulturní dědictví,“ uvedl s tím, že dochází k výrazným změnám v lokalitě, která se řadí k významným světovým památkám.

Ministryně kultury Lina Mendoniová ale projekt hájí tím, že se za něj postavila i organizace KAS, respektovaná instituce, která v zemi dohlíží na památky a archeologická naleziště.

Nejpopulárnější řecká památka se ukázala v novém světle

Cestování

„Viděla jsem vozíčkáře, kteří mohli poprvé na Akropoli vyrazit, jak jsou šťastní,“ uvedla v úterý pro agenturu Reuters. „Myslím, že jde o něco, z čeho bychom se rovněž měli radovat, protože přinášet lidem potěšení je stejně tak důležité jako chránit naše kulturní dědictví,“ vysvětlila.

Přátelštější i pro nevidomé

Komplex zapsaný na seznam UNESCO navštíví ročně tisíce lidí. Většina z nich na 160 metrů vysokou horu vystoupá po svých a mezi pozůstatky chrámů procházejí po nerovné kamenité cestě. Po ní se vozíčkáři samozřejmě vydat nemohli.

V čele projektu stál architekt Manolis Korres, jenž na restaurování Akropole dohlíží od roku 1975. Uvedl, že chtěl zůstat věrný podobě starověkých kamenných pěšin, ale zároveň vzkřísit betonovou cestu, která v areálu existovala již v minulém století.

Podle Korrese je chodníček postaven tak, aby nepoškodil kameny, na nichž stojí a mohl se v případě nutnosti snadno rozebrat. „Kdosi říkal, ať ho uděláme ze dřeva, někdo zase ze skla. To zní sice hezky, ale to nelze, protože tady byly vždy jen kameny a my nechceme měnit to, co existovalo,“ uvedl architekt.

Další změny, které se v Akropoli chystají, je například umístění cedulí či brožur s Braillovým písmem či hmatových modelů budov pro nevidomé.

„Jde o jedno z nejznámějších míst na celé planetě,“ míní americký turista Victor Malo-Juvera. „Nezpřístupnit ho lidem s hendikepem by mi přišlo poněkud brutální,“ doplnil.

„Podle mě je Akropole stále stejně úžasná. Je skvělé, že ji teď může vidět kdokoli, a nemyslím, že jí změny nějak ublížily,“ uzavřel další americký turista Michael Kirk.

Sicilské městečko nabídlo domy zdarma a žádný se neprodal. Stala se však jiná věc

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám