Hlavní obsah

Sicilské městečko nabídlo domy zdarma a žádný se neprodal. Stala se však jiná věc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sicilská obec Cammarata patřila k těm, které mezi prvními nabídly k odkoupení opuštěné domy. Upustila dokonce i od symbolické částky jedno euro. Než se ovšem stihl projekt, o nějž byl enormní zájem, rozjet, přišla pandemie koronaviru a ani jedna nemovitost se neprodala. Stala se však jiná věc – do městečka se začala vracet místní mladá generace.

Foto: Profimedia.cz

Sicilská obec Cammarata

Článek

Server CNN uvádí, že všude na světě začali lidé díky zlomovému roku 2020 přehodnocovat své životy. Kvůli nežádoucímu shlukování se mnozí přemístili z měst na venkov, a to i díky tomu, že se značně prosadila práce na dálku.

A nejinak tomu bylo právě v obci Cammarata, která patřila k místům, v nichž po dekády rapidně ubývala populace. Mladá generace, která se však před lety odstěhovala, měla najednou chuť navrátit se ke kořenům. Byl to i případ 28leté Ornelly Anconové, která před téměř deseti lety odešla ze Sicílie za studiem v zahraničí, a nakonec se usadila ve Velké Británii.

„Pandemie radikálně změnila můj pohled na život a tak trochu se mi zachtělo vrátit se na Sicílii,“ uvedla. „Měla jsem potřebu se znovu propojit se zemí, ze které pocházím, a také s jejími lidmi. Klid tohoto místa a náklonnost obyvatel byly tím nejlepším možným lékem po tak náročném roce,“ vysvětlila.

Američanka si na Sicílii koupila několik domů za euro. Skvělé rozhodnutí, pochvaluje si

Cestování

Anconová patří mezi patnáct příslušníků generace takzvaných mileniálů, kteří v Cammaratě založili novou kulturní asociaci StreetTo. Jejím cílem je navrátit život historickému centru městečka, které v posledních dekádách čelí vylidňování. A jaký je jeden ze způsobů, jak přivést zpět lidi? Restartovat projekt prodeje chátrajících domů. Tentokrát však trochu jinak.

Dát vzniknout nové komunitě

Raději než dát nemovitost prvnímu, kdo projeví zájem, chce být asociace StreetTo potenciálním kupcům po ruce, zjistit, po čem prahnou, jaké mají plány a říct jim více o obci i Sicílii. V Cammaratě totiž nechtějí, aby se z městečka stala destinace s krásnými prázdninovými domy, ale spíše úplně nová komunita.

Dobrovolníci mají potenciálním kupcům poskytnout informace o tom, jak začít na Sicílii žít, jaký druh podnikání rozjet a podobně. Podle 29leté Martiny Giracellové se není třeba příchodu do obce bát. „Kupci musejí pochopit, že jsou zde vítáni, jsme té myšlence opravdu otevřeni, proto ji chceme zrealizovat. Chápeme, že je to příležitost nejen pro nás, ale i pro ostatní,“ míní architektka, která se před dvěma lety vrátila do Cammaraty z Londýna.

Giracellová uvádí, že lidé budou moci najít nový domov v živé komunitě. „Doufáme v to,“ konstatuje. Dodává, že zatímco někteří lidé se mohou bát, že s přílivem nových obyvatel zanikne tradiční genius loci, součástí sicilské historie vždy byla jakási kulturní výměna.

Pracujte od nás na dálku a my vám zaplatíme, lákají dvě italské obce

Cestování

„Mnoho lidí odešlo v 60. či 70. letech a obyvatelé rozumí té potřebě opustit domov, stěhovat se,“ vysvětluje Giracellová s tím, že množství někdejších rezidentů muselo Sicílii opustit například kvůli práci. „Moje generace i ta nad ní jsou zvyklé vídat lidi z různých kultur, zemí. Naši prarodiče jsou zase zvyklí vidět lidi odcházet a vracet se. Chápou, že svět je v pohybu,“ dodala.

V Cammaratě si chtějí budoucí rezidenty vybírat, hodnotit, kdo může skutečně obohatit ducha obce. Je nicméně jasné, že jisté náležitosti zůstanou. Například nutnost řadu domů zrekonstruovat, přičemž oprava u některých vyjde na zhruba dva miliony korun.

„Když si tu ale pořídíte dům, budete žít mezi dalšími mladými lidmi, kteří tu chtějí najít svůj domov,“ tvrdí Giracellová. „Je to příležitost pro všechny z nás, jak si vybudovat v městečku lepší budoucnost,“ uzavřela.

Reklama

Výběr článků

Načítám