Hlavní obsah

Tanvaldský Špičák nabízí jistotu sportovního sjezdu

Novinky, Andrea Drengubáková (Snow.cz)

Tanvaldský Špičák sportovce nezklame. Areálu se dlouhodobě daří díky speciálnímu zasněžovacímu systému a příznivému jizerskohorskému klimatu vytvořit na sjezdovkách přesně takový podklad, jaký si na zařezávání hran přejete mít. Aktuálně jsou tu kromě snowparku v provozu všechny sjezdovky a na tratích leží 40 až 70 centimetrů sněhu.

Tanvaldský Špičák sportovce nezklameVideo: Snow.cz

 
Článek

Tanvaldský Špičák nabízí sjezdovky všech obtížností a v kombinaci se cvičným svahem a dětským parkem se stává poměrně všestranným jizerskohorským areálem. Dvě sedačkové lanovky zajišťují komfort při přepravě, množství bufetů a restaurace u jejich nástupních i výstupních stanic se zase starají o přísun energie, kdykoli se vám zamane.

Velký Javor: Kousek Alp za českými hranicemi

Cestování

Začínáme výjezdem mladičkou sedačkovou lanovkou na vrchol Špičáku. Pro pozvolný start vjíždíme na červenomodrou sjezdovku Kostelní, která je charakteristická dostatečnou šířkou a přehledností. Líbí se mi na ní, že ač je v druhé polovině modře značená, díky sportovnímu začátku chytnete rychlost i rytmus až do jejího konce.

Další sjezdovku, kterou jsme si vzali na paškál, byl černý Slalomák, který i odpoledne překvapil takřka rovným povrchem. Nikterak dlouhý černý přehledný padák se v polovině větví na modrou variantu směřující k pomě a kotvě, červená větev navede sportovním traverzem přímo k sedačkové lanovce.

Foto: Tomáš Rucký

Tanvaldský Špičák disponuje sjezdovkami všech obtížností.

Frekventovanou sjezdovkou na Tanvaldu je červená sjezdovka Závodní, která se mi líbí svým členitým profilem. V horní části se kroutí do esíčka a pak se zalomí do sportovního padáku, kde se to dá už díky následující rovince pěkně pustit.

Nabízí zázemí i pro děti

Vyžití pro děti se tradičně nachází v zázemí Tanvaldský Špičák II, kde se jen pár metrů od občerstvení rozprostírá oplocený dětský parčík s pojízdným pásem.

Švýcarský Samnaun: Po sjezdovce pro parfém

Cestování

Jakmile děti zvládají obloučky, mohou pokračovat o několik metrů výš na Dětské hřiště, které se nachází na mírném dojezdu sjezdovky Zalomený, a tady děti mohou kroužit kolem slalomových zvířat nebo kuželů. Výhodou je slušná délka svahu, takže děti za jednu jízdu zvládnou udělat mnoho obloučků, a pak mohou frčet na dětskou pomu, která hřiště obsluhuje. K dispozici je samozřejmě i lyžařská škola.

Foto: Tomáš Rucký

Své první lyžařské krůčky si tu mohou vyzkoušet i děti.

Foto: Tomáš Rucký

Některé sjezdovky končí prakticky rovným povrchem.

Kvalitně vybavenou půjčovnu lyží najdete v zázemí Tanvaldský Špičák I, kde si můžete půjčit i obřačky, což v každé půjčovně nebývá zvykem. Celkově lze půjčovnu a servis pod lanovkou vyzdvihnout, protože nejde o žádné ruční broušení nebo mazání, ale o servis na skutečně kvalitní úrovni. Za 390 korun tu pořídíte malý servis lyží, který zahrnuje broušení skluznice, úhlování hrany, tuning spodní hrany, finální strukturu lineární a napuštění voskem.

Bufetové občerstvení najdete jak na vrcholu Tanvaldského Špičáku, tak přímo na sjezdovkách. Na větší porci jídla můžete zajít do restaurace pod dětským parkem, do restaurace Krmelec u nástupu sedačky nebo do Ski chaty Špičák u jejího výstupu.

Naším osvědčeným tipem na oběd je právě Ski chata Špičák, kde nás dostaly borůvkové knedlíky s tvarohem, které jsme si vychutnali na prosluněné terásce s výhledem na Jizerky.

České hory investují do sněhu i ekologie

Cestování

Tanvaldský Špičák v kostce:

Vzdálenost z Prahy: 1 hodina 30 minut

Celodenní skipas dospělý: 690 Kč

Celodenní skipas děti od 6 do 14 let: 490 Kč

Děti od 0 do 5 let: 310 Kč

Celodenní skipas Junioři (do 17 let): 590 Kč

Celodenní skipas senioři (od 63 let):  590 Kč

Provozní doba lanovky: 8:30 - 16:00 hodin

Parkování: zdarma na obou parkovištích

Webová stránky: www.skijizerky.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám