Hlavní obsah

České hory investují do sněhu i ekologie

Novinky, Lukáš Vavrda (Snow.cz)

Před letošní sezonou se česká střediska zaměřila především na méně viditelné investice. Jde například o významnou modernizaci zasněžovacích systémů a strojů pro úpravu sjezdovek. Areály přitom akcentují přístup k životnímu prostředí, trendem je co nejúčinnější zasněžování při dodržování zákonem daných limitů a management, který povede k prodloužení sezony a větší symbióze s přírodou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nejviditelnější novinkou sezony 2019/2020 bude zřejmě prodej skipasů s plovoucími cenami ve Špindlerově Mlýně. Podobně, jako je tomu u letenek, již nebude stanovena pevná cena skipasu, ale bude se měnit podle sezony, počasí či vytíženosti areálu. Středisko se tak snaží motivovat své potenciální návštěvníky, aby si skipas koupili v předprodeji on-line za výhodnější cenu než u pokladního okénka. Skipas se rovnou nahraje na čipovou kartu, takže odpadne vyzvedávání v pokladně. Cenové rozpětí bude přitom značné — nejlevnější jednodenní skipas pro nejméně žádané dny bude možné pořídit za třetinu loňské „ceníkové“ ceny, naopak nejvyšší cena může loňský „strop“ ještě značně převýšit.

Propojení skiareálů je nejblíž Špindlerův Mlýn

Cestování

Proměnlivé ceny zavádějí i další areály a dá se očekávat, že jich bude přibývat. Spolu s tím se rozšíří i možnosti nákupu skipasu on-line bez nutnosti následné návštěvy pokladny — v některých areálech stačí mít pro nákup téměř jakoukoliv čipovou kartu, v jiných se neobejdete bez jejich vlastní, což samozřejmě prvonávštěvníkům žádný čas neušetří. E-shop se skipasy mají nově například Herlíkovice.

Kromě zmíněných proměnlivých cen se samozřejmě během léta stavělo. V Čechách bylo postaveno několik nových dvousedačkových lanovek: Kaple ve skiareálu Kraličák, na Lipně spoj na Slupečný vrch a v Dolní Lomné místo vleku vyrostla lanová dráha Armáda. V Malé Úpě zase došlo k významnému propojení dvou částí areálu díky novému vleku Kolbenka.

Malá Úpa: z Pomezek ke Kostelu na lyžích

Dva lyžařské areály v Malé Úpě, Pomezky a U kostela, dosud propojené pouze skibusem, spojí nový vlek do kompaktnějšího celku, takže v jednom směru bude možné přelyžovat za příznivých podmínek bez sundání lyží. Při návratu od kostelních sjezdovek na Pomezky si pak lyžaři díky nové propojovací cestě zkrátí cestu skibusem na polovinu.

České hory se halí do bíla. Časosběrné video ukazuje, jak areály začaly zasněžovat

Domácí

Nový vlek Kolbenka je postaven mezi oběma areály a nově vytyčenými cestami (Trautenberk, Moravanská spojka a Vlčí spojka) je s nimi propojen. Novinkou je dále začlenění maloúpských areálů do superskipasu Skiresort Černá hora – Pec. Jeho držitelé tak budou mít k dispozici už 50 kilometrů sjezdovek, dosažitelných na lyžích nebo skibusem.

Lipno: království dětí

Lipno patří do top rodinných středisek u nás a svou pozici posiluje každoročními novinkami, zejména atrakcemi nejen pro děti. Díky nabídce nelyžařských aktivit je Lipno lákavým místem i pro vícedenní pobyt.

Nově vybudovaná, avšak již dříve jinde provozovaná dvousedačková lanovka zajistí nový přístup do areálu, a to z parkoviště nad obcí Lipno, dosud využívané jen běžkaři. Spolu s lanovkou, jejíž výstupní stanice se bude nacházet na Slupečném vrchu, vznikne i nová, lehká, modře značená sjezdovka. Druhou tratí, která lanovku doprovodí, bude zábavná snowcrossová dráha s překážkami, na rozdíl od stávajících skicrossových tratí vhodnější pro malé lyžaře. Celá čtvrtina lyžařské plochy Lipna už bude tvarována do nejrůznějších překážek.

Některé jihočeské areály zdraží skipasy

Cestování

Pro děti nebo začínající lyžaře jsou vhodnější sjezdovky Jezerní a Školní, které se spouští směrem k přehradě. Zatímco Školní je určená výhradně pro lyžařskou školu, na Jezerní se můžou sklouznout všichni. Jezerní je se svými 1400 metry ze všech nejdelší, je velmi mírná a maximálně přehledná, takže na první oblouky jako dělaná.

Dolní Morava: svezte se na bobové dráze

Dolní Morava je možná nejprogresivněji rozvíjejícím se areálem u nás a každoročně překvapuje nějakou novinkou. Nově se tak můžete svézt na druhé nejdelší bobové dráze v Evropě. Svézt se s ní můžete dolů až padesátikilometrovou rychlostí, ale může vás vyvézt i nahoru.

Rodiny najdou nejlepší útočiště ve spodní části resortu U Slona, kterou s resortem Sněžník spojuje sjezdovka Vyhlídková (od Slamníku k restauraci U Slona nalyžujete kolem tří kilometrů). U Slona najdete největší freestyle a fun zónu u nás, kde se můžete sklouznout například na monstrózně velké skikrosové trati, na které se jezdí i mezinárodní závody, zároveň je ale otevřená i pro širokou veřejnost a k tomu náležitě bezpečně upravená.

Monínec: první lyžování v ČR díky SnowFactory

Sjezdovka, dlouhá 1200 metrů, je jen hodinu jízdy na jih od Prahy a zahajuje lyžařskou sezonu již několik let jako první v Česku, a to většinou v půlce listopadu. Díky technologii zasněžování SnowFactory má velmi dlouhou sezónu a letos je i pár novinek.

Novou součástí sjezdovky je i původní dřevěná poštovna, která kdysi stávala na vrcholku Sněžky. Ta se letos symbolicky přestěhovala právě k horní stanici lanové dráhy Areálu Monínec, kde pro lyžaře začíná zima. Slouží jako jednoduché muzeum a přístřešek.

Slovenská Jasná láká i na lanovkový piknik

Cestování

Skipasy kupujte přes e-shop, vyplatí se to finančně a vyhnete se dlouhým frontám. Na Monínci navíc existují levnější tarify na dvě nebo čtyři hodiny.

Školní skipark je nově situován nalevo od lanovky. Je vybaven jezdícím pásem a dětskou pomou, ale hlavně interaktivními dětskými slalomy s figurkami a tunely. Součástí zázemí je i menší půjčovna lyžařského vybavení (velkou najdete v hlavní budově M2). Skipark slouží pouze klientům lyžařské školy, takže výuku začátečníků nenarušují další lyžaři. Pro zimní sezónu je v rámci skiparku nově připravený i tubing, takže děti se nebudou nudit ani po lyžování nebo při čekání na své sourozence.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám