Hlavní obsah

Švýcarský Samnaun: Po sjezdovce pro parfém

Novinky, Andrea Drengubáková (Snow.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Samnaun najdete ve švýcarském regionu Dolní Engadin a z Prahy do něj dojedete za necelých sedm hodin. Díky propojení se sousedním rakouským Ischglem vám je na jeden skipas k dispozici 239 kilometrů sjezdovek a lyžovačku tak klidně můžete pojmout i jako rakousko-švýcarské safari, které zakončíte „Duty-free run“ sjezdovkou, která vás dovede do bezcelní zóny rovnou před obchod s parfémy či bombardinem.

Švýcarský Samnaun nadchne moderními technologiemi i prostředímVideo: Snow.cz

 
Článek

Samnaunské sjezdovky budou vyhovovat širší škále jezdců, protože jsou z drtivé většiny červeného značení, dostatečně široké a pěkně přehledné. Nemusíte se tu obávat rušných křižovatek nebo krkolomných černých svahů. Některé sjezdovky jsou navíc lehce odstrčené, tudíž málo frekventované, a tak tu pro vaše řezané oblouky budou patřit jen vám.

Aktuálně vládnou v Samnaun velmi dobré lyžařské podmínky s dostatkem sněhu i mimo sjezdovky, ačkoli na pořádný freeride s prašanem za krkem je potřeba si ještě počkat na štědřejší nadílku. Milovníci manšestru ale rozhodně nebudou zklamaní, protože ho tu Švýcaři dělají se stejnou precizností jako hodinky.

Areál je spíš sportovní než rodinný

V Samnaun se nám nejvíc líbily červené sjezdovky 67 a 65, které jsou od letoška nově obsluhované moderní osmisedačkovou lanovkou Visnitzbahn N2, jejíž sedačky připomínají regulérní sporťák. Tratě jsou lehce členité s nějakým tím prudším a záhy mírnějším úsekem, po celé délce jsou ale krásně přehledné, takže nic nebrání dát si tyhle pisty ve sportovních obloucích pěkně v kuse.

Kromě typických širokých alpských „dálnic” se tu najdou i užší úseky mezi skalami nebo členitější profily sjezdovek s padáčky a zatáčkami, jako je to například u sjezdovky 76 v okrajové části střediska.

Foto: Tomáš Rucký

Středisko je propojené s rakouským Ischglem. Na jeden skipas se tak můžete projet po stovkách kilometrů sjezdovek.

Kromě jezdivých červených sjezdovek se tu můžete sklouznout i na mírnějších modrých, které se tu spouští z vrcholu Viderjoch. Jeden cvičný plac se nachází v hlavním centru střediska Alp Trida, nicméně areál je laděný spíš do sportovna, než že by byl příliš rodinně orientovaný.

Naším tajným tipem na prázdnou sjezdovku je trať č. 68b, na kterou je potřeba vyjet dvěma lanovkami s jedním přejezdem, a tak není díky komplikovanější dosažitelnosti tolik frekventovaná. Její strmý, leč po celé délce přehledný profil z ní dělá ryze sportovní záležitost.

Kdo preferuje výletní lyžování, může hravě zabrousit i do sousedního Ischglu a projet několik sjezdovek tam, nebo se vydat po rakousko-švýcarském hřebeni na takzvaný Duty-free-run okruh, který vás buď po černé, nebo červené okružní sjezdovce zavede až do centra městečka Samnaun. Spodní část sjezdovky představuje spíš už jakousi servisní cestu, díky sněhu je ale v pohodě sjízdná až k nástupu dvoupatrové kabinkové lanovky, která patří vůbec k největším na světě.

Láká i na večerní program

Na oběd můžete v Samnaun zajít buď do nějaké typické horské chaty, nebo do moderních prosklených staveb, jako je Skybar Salaas nebo Sattel Panorama Resturantu v sedle Alp Trida Sattel u výstupu panoramatické kabinky — výhodou je, že si můžete dát o hruškovici navíc, protože dolů už odtud pojedete jen lanovkou. K jídlu doporučujeme tradiční švýcarské rösti (zapečené brambory na malé pánvičce, můžete si je tu dát s vajíčkem, slaninou nebo šunkou a sýrem) a sladkou tečku za nás vyhrál tvarohový dort s ovocem.

Foto: Tomáš Rucký

Dvoupatrová kabinová lanovka patří k největším na světě.

Foto: Tomáš Rucký

Obzvlášť ráno si můžete užít dokonalý manšestr.

Co se týká programu po lyžování, můžete se například zúčastnit úterního večerního sáňkování, pondělní podívané v rámci večerní Ski-show na sněhu nebo se můžete jen tak projít nazdobeným centrem Samnaun, kde restauraci střídá parfumerie s nejrůznějšími kosmetickými produkty.

Après-ski tu neprobíhá v tak bujarém stylu, jako je tomu ve vedlejším Ischglu, přesto se tu dá slušně zapařit v podniku El Rico, jehož horní patro funguje jako americká restaurace, v dolním pak v rytmu hudby můžete spatřit i go-go tanečnice. Díky bezcelní zóně nakoupíte v Samnaun výhodně i benzín, tak si před odjezdem nezapomeňte natankovat, případně si nakoupit nějakou tu lahev alkoholu.

Reklama

Výběr článků

Načítám