Hlavní obsah

Kam v zimě za exotikou

Novinky, Taťána Marenčíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud nehledáte tu nejlevnější slunečnou destinaci a netoužíte proležet celý pobyt u bazénu v all-inclusive hotelu a výlet podniknout tak maximálně pěšky k moři, můžete se inspirovat exotickými destinacemi, kde se lze nejen válet v zajímavějších kulisách, ale hodně toho také vidět a zažít. Láká vás spíš nedotčená příroda, turistika podél křišťálově čisté vody, koloniální architektura nebo tajemná atmosféra?

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Cesta na krásnou pláž Anakena na Velikonočním ostrově

Článek

Kostarika

Pokud vás fascinuje panenská příroda, s Kostarikou nemůžete šlápnout vedle. Čtvrtinu středoamerické země, ležící mezi dvěma oceány, totiž pokrývají národní parky a přírodní rezervace. Velmi se také angažuje v boji proti klimatickým změnám, proto ji také Organizace spojených národů jmenovala Šampionem Země pro rok 2019.

Kolibříci lákají do Kostariky nejen ornitologyVideo: Taťána Marenčíková, Jakub Kynčl, Novinky

Jedná se ale o zemi velmi pestrou, nejen co se biodiverzity týče. Můžete šnorchlovat v moři, pozorovat ptáky a jinou zvířenu, sjíždět divoké řeky, prolézat džungli, stoupat k aktivním vulkánům nebo se velmi příjemně léčit v horkých pramenech. Hlavní turistická sezóna, kdy jsou příjemné teploty a nejméně srážek, je od prosince do dubna. Nejlevněji se z Prahy do kostarického San José dostanete s jedním přestupem s Air France. Cena zpáteční letenky začíná zhruba na 21 tisících a ve vzduchu strávíte v každém směru celkem asi 15,5 hodiny.

Nikaragua

Je-li na vás Kostarika příliš drahá, vyrazte do sousední Nikaraguy. V loňském roce sice byla na pokraji občanské války, letos je už ale podle starousedlíků situace zase v normálu. A pochopitelný pokles turismu způsobil, že již dříve velmi příznivé ceny šly ještě mnohem níže, aby se podařilo návštěvníky nalákat zpět.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Granadská katedrála září do dáli.

Bydlení v honosné koloniální vile vás tak vyjde i o víc než polovinu levněji než hostel v oblíbenější Kostarice. Půvabná historická města Granada a León jsou přitom perlami Střední Ameriky a v zemi též najdete i krásnou přírodu, stejně jako aktivní vulkány. Na Cerro Negro si můžete dokonce vyzkoušet adrenalinový sandboarding. Navíc se tam skvěle najíte. Do hlavního města Managuy se z Prahy nejlevněji dostanete s KLM se dvěma přestupy za téměř stejný čas i cenu jako do Kostariky. Ideální je pak návštěvu obou zemí zkombinovat.

Mauricius

Mauricius je ideální destinací pro milovníky stylových pláží a golfisty, kteří rádi tráví pár dnů na výletech za zajímavostmi. Každý lepší hotelový resort nabízí širokou škálu vodních sportů a dlouhá pláž s jemným pískem pod horou Le Morne se zelenými palmami a tyrkysovou vodou je jako z reklamy na dovolenou.

Foto: Taťána Narenčíková

Mauricius disponuje krásnými plážemi.

Odpočinkový pobyt si pak můžete zpestřit návštěvou čajových plantáží, Sedmibarevné země, rozlehlé botanické zahrady či spirituálního hinduistického komplexu u jezera Ganga Talao s fascinujícími sochami. A toužíte-li po platné svatbě v zahraničí, není co řešit. Většinu formalit tam zařídí za vás a fotky z obřadu budou dechberoucí. Z Prahy se na Mauricius s Air France a jedním přestupem dostanete už od necelých 17 tisíc korun za zpáteční letenku.

Mauricius, ostrov mnoha superlativů

Cestování

Réunion

V Indickém oceánu nedaleko Mauricia se nachází hornatější Réunion, vhodný pro aktivnější dovolenou. Pokud místo koupání v moři preferujete výšlapy nekonečnou zelení, skvělé jídlo či canyoning, bude pro vás francouzský ostrov to pravé. Platí se tam navíc eury a místní obyvatelstvo je výrazně přátelštější než na Mauriciu.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Ostrov hýří barvami a vůněmi.

Na ostrově funguje i velmi dobrý systém hromadné dopravy, pohodlně jej proto objedete poměrně levně a bez nutnosti půjčení automobilu. Autobusy jsou navíc evropské úrovně, některé mají i USB dobíječky. Dalšími devizami ostrova jsou četné vodopády a botanické zahrady. Zajímavostí je, že ostrov se díky sopečné aktivitě pomalu zvětšuje. Z Prahy se na něj kombinací leteckých společností dostanete od 15 tisíc korun za zpáteční letenku. A opět se nabízí zkombinovat koupací dovolenou s aktivnější a přeletět v rámci dovolené mezi ostrovy, které dělí jen necelých 230 kilometrů.

Kambodža

Pokud hledáte exotiku s nízkými náklady, dost možná vaše cesty povedou do jihovýchodní Asie. A nepotřebujete-li nutně jen načančané pláže, zkuste Kambodžu. Hlavním lákadlem jsou samozřejmě chrámy Angkoru. Na ty si vyčleňte minimálně tři dny, s klidem tam ale můžete strávit i celý týden. Siem Reap je nejturističtějším místem celé Kambodže a odpovídají tomu i ceny, které jsou výrazně vyšší než ve zbytku země. Navštivte i pyramidový chrám Koh Ker nebo maličký, ale o to krásnější chrám Banteay Srei.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Chrám Bayon je krásný a působivý. Kvůli velkému množství návštěvníků se ale zkuste zaměřit spíše na focení detailů. Pozdně odpolední světlo obličejové výzdobě velmi sluší.

Určitě ochutnejte typický pokrm amok, který je nepálivý a velmi chutný. Chcete-li zkusit něco neotřelého, můžete navštívit speciální podnik, kde servírují hmyzí speciality. Při cestě do Kambodže se nabízí cestovat přes Dubaj, kde si můžete udělat jednodenní nebo dvoudenní stop-over na nákupy či obří zábavní parky. Toto spojení nabízejí s mezipřistáním v Bangkoku aerolinky Emirates zhruba od 17 tisíc korun.

Velikonoční ostrov

Rapa Nui je asi nejdražší nabízenou variantou, ale též tou vůbec nejexotičtější a nejodlehlejší. To zaručuje, že při jeho návštěvě nehrozí žádné davy. Chilský ostrov, vzdálený 3750 kilometrů od pevniny, totiž ročně navštíví jen omezený počet turistů, kteří se na něm přirozeně rozprostřou. Má sice jen jednu přirozenou písečnou pláž, ale zato naprosto unikátní. I na ní se totiž nacházejí tradiční sochy moai. A jste na okraji Francouzské Polynésie, takže voda je teplá a počasí příznivé. Ideální doba k návštěvě je od prosince do března.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

El Gigante se tyčí na východní části ostrova.

Snad každý zná fotografie nejznámějšího uskupení Moai přezdívané El gigante či blízkého naleziště Rano Raraku. Soch je ale na ostrově bezmála tisíc a pohled na ně člověka přesto nepřestává fascinovat. Na ostrově jsou navíc desítky dalších zajímavostí. A kouzelnou atmosféru místa tu nasajete už na domácky vyhlížejícím letišti. Přes svou temnou minulost, kdy byly kvůli tvorbě nových a nových soch vykáceny veškeré lesy, dnes svěží ostrov působí jako snová krajina plná pasoucích se koní, divokých útesů a omamně vonících květin.

Nejsnáze se na ostrov dostanete z chilského Santiaga s aerolinkami LATAM. Obousměrnou letenku pořídíte od 7 tisíc korun a v letadle strávíte v jednom směru kolem pěti hodin.

Madeira

Nejbližší možnou „exotiku“ a zároveň i tu nejlevnější nabízí portugalská Madeira. V zimě tam sice není průměrná teplota kolem třiceti stupňů Celsia jako v ostatních zmíněných destinacích, ale v nejchladnějších měsících se můžete těšit na pěkných dvacet stupňů. Madeira je nejoblíbenější díky turistice. Stezky bujnou zelení kolem zavlažovacích kanálů, tzv. levád, lákají turisty všech věků. Dalšími lákadly jsou skvělá jídla z lokálních ingrediencí a oblíbené tradiční lihoviny – madeirské víno a třešňový či marakujový likér.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Ostrov věčného jara - portugalská Madeira

Na Madeiře si nejlépe zaplavete v přírodních bazéncích napájených mořem či na přilehlém, lodí dostupném ostrově Porto Santo s léčivým pískem. A můžete se tam v tričku s krátkým rukávem projet i na saních, zima vám při tom rozhodně nebude. Do hlavního města Funchalu se z Prahy nejlevněji dostanete s jedním mezipřistáním s aerolinkami TAP Air Portugal. Cena zpáteční letenky začíná na 3300 Kč a v letadle strávíte v každém směru jen 5,5 hodiny.

Zakotvěte ve Svatém přístavu s kilometry zlatavých pláží

Cestování

Anketa

Kam byste vyrazili nejraději?
Kostarika
12,7 %
Nikaragua
5,1 %
Mauricius
17 %
Réunion
29,9 %
Kambodža
7 %
Velikonoční ostrov
10,5 %
Madeira
17,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1109 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám