Hlavní obsah

Kostarika je šampionem v boji proti klimatickým změnám

Novinky, mšv

Přírodní krásy hrají v Kostarice prim. Mezoamerická země se je proto snaží zuby nehty chránit a bojuje proti klimatickým změnám. Organizace spojených národů ji proto jmenovala Šampionem Země pro rok 2019, uvádí server Mirror.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Deštné lesy pokrývají více než polovinu Kostariky.

Článek

Titul obdržela Kostarika z několika důvodů. Pro začátek za plán být do roku 2050 uhlíkově neutrální — k tomu se nicméně v rámci Pařížské dohody zavázala spousta zemí. Středoamerický stát s populací kolem pěti milionů produkuje pouze 0,4 procenta světových emisí. Kostarika se také zavázala, že do roku 2030 plně přejde na obnovitelné zdroje energie, přičemž 70 procent autobusů nebo vozů taxislužby by mělo jezdit na elektřinu.

7 lákadel Kostariky

Cestování

Oficiální turistická organizace uvádí, že už nyní pochází zhruba 95 procent energie z obnovitelných zdrojů — v roce 2017 na ně Kostarika fungovala celkově 300 dní.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Kostarika se pyšní skoro třicítkou národních parků.

Ke snížení emisí pak přispívá i hustota zalesnění. Deštné lesy s rozmanitou faunou a flórou, které pokrývají více než polovinu území země, jsou i jedním z hlavních turistických taháků. „Kostarika je průkopníkem v oblasti ochrany přírody a dává příklad dalším státům v regionu, ale i po světě. Klimatické změny vyžadují urgentní kroky od nás všech,“ uvedla OSN v prohlášení.

Husté džungle i korálové útesy

Kostarika se může pyšnit skoro třicítkou národních parků, což je vzhledem k nevelké rozloze země (51 100 kilometrů čtverečních) skutečně hodně. Deštné či mlžné lesy, korálové útesy nebo mangrovové močály jsou domovem pěti procent světové biodiverzity. Země disponuje také sopkami, pitoreskními vodopády a našli byste v ní rovněž několik záchranných stanic pro lenochody.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám