Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Staňte se detektivy, naučte se přežít v přírodě

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O víkendu čeká na rodiny s dětmi rozmanitý program. Na Chvalském zámku v Praze se můžete během chvíle stát detektivy a rozluštit místní záhadu. Tvořit z papíru lze v písecké Sladovně, v liberecké iQlandii se zase naučíte základy přežití v přírodě, třeba rozdělávání ohně. Vyrazit můžete i na několik pohádek nebo výstav.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek
Praha

Detektivní víkend

Navštivte v sobotu nebo v neděli Chvalský zámek a vyluštěte jako správní detektivové místní záhadu. Na začátku dostanete obálku s případem a indiciemi, pomocí nichž se vydáte vyřešit složitý příběh. Při té příležitosti zavítáte na výstavu o Rákosníčkovi a Křemílkovi s Vochomůrkou, ale také do sklepení a dalších zámeckých zákoutí. Podrobnosti naleznete zde.

Za ledními medvědy

V týdnu se slaví Mezinárodní den ledních medvědů. Pokud se o těchto zvířatech chcete dozvědět více, vyrazte v sobotu do pražské zoo. Je připraven zábavný tematický program, při němž se bude například vyrábět velká ledová socha. Čeká vás rovněž naučná stezka, na které se dozvíte o ledních medvědech množství zajímavých faktů. Více zde.

O Palečkovi

Připomeňte si s dětmi v sobotu jednu z nejklasičtějších pohádku, a to O Palečkovi. Na zábavné představení o dvou hercích, několika loutkách a s živou muzikou vyrazte do prostoru Jatka78, kde se seznámíte s hrdiny tohoto známého příběhu. Další informace najdete zde.

Tipy na víkend: Na pivní festival do Plzně, na slavnosti uzeného na Veveří

Tipy na výlety
Středočeský kraj

Prázdniny v zoo

Až do poloviny března funguje Zoopark Zájezd v prázdninovém režimu. Znamená to, že se všichni návštěvníci mohou zapojit do naučného kvízu napříč celým areálem, během kterého se dozvědí množství zajímavostí a otestují své znalosti. Poslední únorovou neděli je připraveno také komentované krmení chameleonů. Více zde.

Příběh lásky

Už jen do neděle můžete na zámku Loučeň prožít příběh plný lásky. V rámci prohlídek se dozvíte více o vztahu knížete Alexandra a jeho manželky, kněžny Marie Thurn-Taxis, ale zároveň i o všemožných podobách lásky, třeba k rodné zemi a kořenům, k hudbě a umění nebo lásce mateřské. Co dalšího vás čeká, najdete zde.

Jihočeský kraj

Všude papír

Písecká Sladovna se proměnila v papírové království, které si můžete prohlédnout až do poloviny dubna. K vidění jsou papírové modely hradů, zámků, dopravních prostředků, ale i mnohého dalšího. A zdaleka si nebudete muset exponáty jen prohlížet. Součástí výstavy je také kreativní kartonová dílna, kde si budete moci společně s dětmi něco sami vytvořit. Další informace najdete zde.

Plzeňský kraj

Maškarní bál

Oblečte si převleky a vyrazte o poslední únorové sobotě do Centra Caolinum v Nevřeni, kde vás společně s dětmi čeká zábavný program. Těšit se můžete na množství her, soutěže, bude se i tančit, zkrátka typické karnevalové veselí. Více informací najdete zde.

Karlovarský kraj

Piráti z Ostrova

Vyrazte s dětmi na pohádku do ostrovského Domu kultury. Seznámíte se v ní s bandou pirátů i jedním živým papouškem, kteří kotví na liduprázdném ostrově. K vyplutí budou potřebovat pomoc i od dvou drzých čarodějnic. Podrobnosti naleznete zde.

Ústecký kraj

Rychlé šípy

Seznamte své ratolesti s legendárními Rychlými šípy od Jaroslava Foglara. Vyrazte na Šluknovský zámek, kde aktuálně probíhá výstava, která se známému českému dílu a jeho autorovi věnuje. K vidění jsou vzácné Foglarovy knihy, odznaky, obrazy od Jana Fischera, ilustrátora Rychlých šípů, hlavolamy a mnoho dalšího. Více informací zde.

Liberecký kraj

Přežití v přírodě

Rádi kempujete a vyrážíte do přírody? Pak vyrazte na Laborky pro veřejnost v liberecké iQlandii, které se až do poloviny března věnují přežití v přírodě. Dozvíte se, jak přefiltrovat vodu, naučit se rozdělávat oheň pomocí luku či křesadla, vyrobíte si multifunkční náramek a spoustu dalších užitečných předmětů. Program najdete zde.

Královéhradecký kraj

Prázdniny v zoo

Královedvorská zoo si na letošní jarní prázdniny, které trvají až do půlky března, nachystala speciální program. Každé úterý a pátek se mohou návštěvníci těšit na komentované prohlídky, při nichž se seznámí s detaily o zvířecích obyvatelích zahrady. Průvodci vám jistě zodpoví i všechny otázky, které budete ohledně zvířat mít. Další informace zde.

Pardubický kraj

Ultrafialové retro

Ponořte se do světa zářivých barev. V Muzeu loutkářských kultur v Chrudimi se představuje luminescenční divadlo, technika, která umožňuje objektům díky speciálním prvkům a ultrafialovému světlu opravdu zářit. Expozice je poctou průkopníkovi tohoto typu divadla Františku Tvrdíkovi, od jehož narození uplynulo koncem ledna 100 let. Kouzla s barvami si vyzkoušíte v interaktivní herně i vy. Více informací najdete zde.

Vysočina

Dětský karneval

Dorazte se s dětmi pobavit na karneval, který se v sobotu koná v Třebíči. Čeká vás tradiční zábava v podobě diskotéky, soutěží, oblíbeného malování na obličej nebo fotokoutku. Masky se budou vyrábět i na místě, v případě, že byste žádnou nestihli zhotovit doma. Více zde.

Jihomoravský kraj

Masopustní obchůzka

Nestihli jste v únoru vyrazit na žádnou masopustní veselici? Napravit to můžete poslední den v měsíci v Dolních Dunajovicích, kde se uskuteční tradiční fašanková obchůzka obcí v maskách. Bude se zpívat i tančit, těšit se můžete rovněž na zabijačkové speciality, dospěláci také na svařák. Podrobnosti zde.

Olomoucký kraj

K Římanům

Přeneste se do období Římské říše a poznejte život před stovkami a stovkami let. Olomoucká Pevnost poznání zve na zábavný interaktivní program, během nějž se můžete těšit například na šermířské ukázky, vyzkoušíte si zbroj legionářů, ale zároveň ochutnáte i některé pokrmy římské kuchyně. Více najdete zde.

Zlínský kraj

Ledové království

Zima už možná pomalu končí, pokud se s ní však ještě nechcete rozloučit, vyrazte do Ledového království. Jde o sochařské sympozium, které se tradičně koná v Rožnově pod Radhoštěm. K vidění bude dvanáct ledových soch, včetně ledového trůnu, na kterém se budete moci vyfotit. Dospěláci se budou moci zastavit také v ledovém baru na drink. Další informace najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Bezpečnost v provozu

V ostravském Velkém světě techniky končí v sobotu výstava, která upozorňuje na důležitost bezpečného provozu na silnicích. Návštěvníci se na ní dozvědí, co se děje lidem při dopravních nehodách, ať už v autě, na kole, motorce nebo v případě chodce. K vidění je také vrak havarovaného auta nebo nemocniční pokoj na oddělení ARO. Podrobnosti najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám