Hlavní obsah

Tipy na víkend: Na pivní festival do Plzně, na slavnosti uzeného na Veveří

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přelom měsíce nabídne akce spojené mimo jiné s jídlem a pitím. Pivní fandové mohou vyrazit do Plzně, zatímco milovníci vína do Meziměstí. Dobré jídlo budete moci ochutnat na hradě Veveří, hříšné čokoládové pochutiny v Havlíčkově Brodě. V hlavním městě se koná festival proti totalitě Mene Tekel a v Liberci poutavá výstava o Indonésii.

Foto: Novinky

Tipy na víkend

Článek
Praha

Filmová Indie

Nahlédněte pod pokličku filmového řemesla v Indii. V pátek a sobotu se v Kině pilotů koná festival Indie-India, první ročník nezávislé přehlídky indického filmu. Nabídne celkem čtyři snímky z různých koutů země. Nebudou chybět záběry Himálaje, pouště, podíváte se také na skutečný život na indickém venkově i ve městě. Více informací zde.

Vlastivědná vycházka

Také o nadcházejícím víkendu můžete společně s průvodcem vyrazit na poutavou vlastivědnou vycházku k některé významné pražské památce. V sobotu budete moci poznat historii novorenesančních domů na Janáčkově nábřeží nebo se vypravíte do starých Strašnic a zjistíte, jak se tato pražská čtvrť rozvíjela. Stejně tak můžete navštívit zajímavá zákoutí Nového města. Další informace najdete zde.

Proti zlu a násilí

Od pondělí do neděle probíhá v metropoli tradiční festival proti totalitě, zlu a násilí a pro paměť národa Mene Tekel. Tradičně nabízí množství výstav, koncertů, filmových projekcí, ale i setkání a besed s pamětníky. Akce upozorňuje na bezpráví a absenci demokracie v různých koutech planety, přičemž prostor dostávají političtí vězni či zakladatelé muzeí nebo památníků. Program naleznete zde.

Kam o víkendu s dětmi: Staňte se detektivy, naučte se přežít v přírodě

Cestování
Středočeský kraj

Po stopách Žofie Chotkové

Vyrazte na prohlídku zámku Konopiště, kde je na narozeniny vévodkyně Žofie z Hohenbergu, rozené Chotkové, připravena mimořádná prohlídka. Návštěvníky zavede do západního křídla zámku, kde se nalézaly její soukromé pokoje a která nebývá jindy přístupná. Dozvíte se při ní nejen zajímavosti o samotné památce, ale také o vévodkyni a jejím vztahu s Františkem Ferdinandem d’Este. Více zde.

Kutnohorské devítky

Už jen do soboty máte možnost navštívit výstavu v kutnohorském Dačického domě, která dokumentuje obnovu historického jádra města v posledních třech dekádách. Dozvíte se, jak se proměňovaly památky, ale také měšťanské domy, a jaké významné osobnosti navštívily Kutnou Horu. Další informace zde.

Jihočeský kraj

Příběh města

Vydejte se na cestu historií a poznejte příběh Českých Budějovic. V rámci aktuálně probíhající výstavy se seznámíte také s rozmachem řemesel a živností na přelomu 14. a 15. století, kdy jich bylo ve městě evidováno už 73. Expozice obsahuje obrazové materiály, trojrozměrné předměty a množství doprovodných textů. Více informací naleznete zde.

Plzeňský kraj

Pivní festival

Přijďte se rozloučit s únorem do plzeňského prostoru Depo2015, kde se v pátek a sobotu uskuteční festival Brewstock. Ten nabídne zlatý mok z desítek minipivovarů, a to nejen českých. V nabídce bude osvědčená klasika, ale i pivní speciály. Připraveny jsou také diskuze se sládky či majiteli pivovarů, občerstvení a hudba. Více najdete zde.

Karlovarský kraj

Chebský masopust

Nestihli jste v uplynulých týdnech navštívit žádnou masopustní veselici? Pak nemusíte smutnit, protože do Chebu dorazí až tuto sobotu. Těšit se můžete na tradiční maskovaný průvod městem, na jehož konci bude vyhlášena i ta nejlepší maškara. Samostatný program následuje v muzeu, kde bude hrát živá muzika a připraveno masopustní hodování. Další informace najdete zde.

Ústecký kraj

Masopustní hody

Máte chuť na zabijačkové dobroty? Pak se zastavte o poslední únorové sobotě v Jirkově, kde se koná masopust. Kromě tradičního programu se můžete těšit zejména na jídlo, konat se bude například i soutěž o nejlepší jirkovský koláček. Součástí bude jarmark s nejrůznějšími výrobky a podobně. Více najdete zde.

Liberecký kraj

Tajemná Indonésie

Vypravte se přes půlku světa, aniž byste museli opustit území České republiky. Do Liberce dorazila v únoru velká tematická výstava Tajemná Indonésie, která odhaluje také zákoutí Nové Guineje, Šalamounových ostrovů a Pacifiku. V expozici naleznete množství etnografických předmětů, jako jsou rituální totemy, iniciační masky, zbraně a podobně. Prostředí výstavy má navíc připomenout džungli. Co dalšího na akci najdete, se dozvíte zde.

Královéhradecký kraj

Ochutnávka vín

Pokud dostanete před víkendem chuť na víno, vypravte se do Meziměstí. V sobotu se tam uskuteční degustace vzorků z českých i moravských vinařství. Opomenuty nebudou ani další dobroty, ať už masné výrobky nebo třeba ovčí sýry či marmelády. Vstupné je zdarma, platí se karta, na kterou můžete čerpat degustace. Více informací zde.

Pardubický kraj

Fotografická výstava

V Heřmanově Městci začíná v sobotu výstava známého českého fotografa Roberta Vana, který v minulosti působil například v New Yorku, Paříži a Miláně, kde pracoval pro módní časopisy. Společně s ním se představí také Eva Pilarová. Výstava potrvá měsíc a vstupné je dobrovolné. Více zde.

Vysočina

Na čokoládu

Do Havlíčkova Brodu o víkendu zavítá putovní Čokoládový festival, který nabídne množství dobrot všem mlsounům. Tradičně se dozvíte něco k samotné historii této oblíbené pochoutky, nebudou chybět degustace, stánkový prodej nebo workshop, během nějž se dozvíte, jak s čokoládou nakládat v kuchyni. Více informací zde.

Jihomoravský kraj

Vyuzené slavnosti

O víkendu se sjedou na hrad Veveří mistři uzenáři. Znamená to, že si budete moci do sytosti dopřát různých masných výrobků, ať už klobásek nebo uzeného masa. Na konci bude vyhlášen Král uzenářů, uskuteční se také soutěž pro amatéry nebo soutěž jedlíků. Mimo to se představí vinaři, kteří pro návštěvníky otevřou své nejlepší lahve. Další informace najdete zde.

Olomoucký kraj

Nevěsty z minulosti

Zajímavou výstavu můžete zhlédnout v Přerově. V jejím rámci nahlédnete do několika historických období, ať už do neolitu nebo středověku. Seznámíte se s osudy několika žen a nahlédnete do jejich světa, do každodenního života, ale seznámíte se i s domácími pracemi, odíváním, šperky i péčí o vlasy. Podrobnosti najdete zde.

Zlínský kraj

Karlovská 50

V pátek a sobotu proběhne ve Velkých Karlovicích závod pro všechny milovníky běžek. Karlovská 50 výběrem tratí láká nejen ostřílené běžkaře, ale také ty méně zdatné a vytrvalé. Vybrat si budete moci z plných 50 kilometrů, 25 nebo jen 10, a to klasickou technikou. Více informací najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Masopust na hradě

Přijďte uzavřít masopustní sezonu na Slezkoostravský hrad. Připraveny budou zabijačkové hody, k jídlu si budete moci dát také bramboráky, koláče, masité pokrmy nebo i sladké dobroty. Nebude chybět rej masek, ukázky lidových zvyků a zpívání písniček. Více informací zde.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám