Hlavní obsah

Japonci si užívají rozkvetlé třešně. Piknik si pod nimi kvůli covidu neudělají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Japonsku o víkendu skončila nejtvrdší koronavirová opatření. Uvolnění přišlo právě včas na hlavní sezonu kvetoucích třešní, což je v zemi každoročně velká událost. V Tokiu se opětovně rozjely vyhlídkové autobusy, které turisty kolem stromů vozí, v parku si pod ně totiž lidé nemohou kvůli covidu ani sednout.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Japonsku obnovili vyhlídkové jízdy po rozkvetlých třešníchVideo: Reuters

 
Článek

Vyhlídkové autobusy se znovu rozjely po dvouměsíční pauze v pondělí. Jedna ze společností Hato Bus Co. měla ihned naplněnou kapacitu, značně však snížila množství denních výletů. Oproti stovce jízd denně v roce 2019 je to nyní pouhých deset. „Dlouho jsem pracoval z domova, takže jsem se skoro nedostal ven. A teď kvetou třešně, to mě velmi povzbudilo,“ uvedl pro agenturu Reuters jeden z turistů Masumi Išii.

Jde nicméně o jednu z mála možností, jak si sakury v rozkvětu vychutnat. Obvykle by sice Japonci vyrazili do parků a pod třešněmi roztáhli piknikové deky, setkávali se s přáteli a jedli. V tokijských parcích jsou ale vztyčené cedule, které taková shromáždění a další oslavy zakazují, píše server Guardian. Ve vyhrazených oblastech se tak lze jen procházet.

Stále by měli omezit pohyb

Přestože v Japonsku skončila nejtvrdší opatření, která několik týdnů trvala ve čtyřech prefekturách včetně Tokia, neznamená to, že si lidé najednou budou moci užít absolutní svobodu. Zákaz popíjení pod rozkvetlými třešněmi je jen jedna z restrikcí, která nadále zůstává v platnosti. Restaurace a bary mohou sice zavírat později, tedy v devět večer, ale obyvatelům se stále doporučuje, aby nechodili ven, pokud to není nezbytné.

Kvetoucí třešně jsou každoročně událostí, která přitahuje i množství lidí ze zámoří. Ti letos ovšem dorazit nemohou. V Japonsku existují i nejrůznější aplikace, které předpovídají, kdy bude nejlepší se na prohlídku sakur vypravit a podobně.

Předpověď rozkvětu sakur je v Japonsku posláním

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám