Hlavní obsah

Everest jako nové ohnisko koronaviru? V základním táboře přibývá případů

Jen měsíc po otevření Mount Everestu zahraničním lezcům přibývá v základním táboře případů koronaviru. Tamní správci uvedli, že mají informace o takřka dvaceti potvrzených nákazách, řada návštěvníků navíc vykazuje symptomy covidu. Vzrůstají tak obavy, že by se ze základního tábora mohlo stát případné nové ohnisko.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Provozovatelé tábora uvedli, že nemocnice v nepálském hlavním městě Káthmándú potvrdily 17 případů koronaviru u horolezců, kteří k nim byli posláni nejen za základního tábora, ale i z těch výše položených, píše server BBC.

Nepálská vláda nicméně takovou skutečnost popírá, čímž se zvyšují obavy, že státní činitelé chtějí situaci ututlat ze strachu o budoucnost turistické sezony na Everestu. Zahraniční návštěvníci totiž představují zásadní zdroj příjmů, o který si vláda zřejmě již nemůže dovolit přijít vzhledem k tomu, že nejvyšší hora světa byla pro expedice uzavřená prakticky celý loňský rok.

Úřady nicméně požadují, aby pro horolezce, kteří chtějí Mount Everest zdolat, byla opět zavedena povinná karanténa předtím, než vyrazí do základního tábora. Mezi lezeckou komunitou se totiž šíří obavy, že by mohlo vzniknout nové epicentrum nákazy, což by mělo na cestovní ruch devastující účinek.

Od nepálského úřadu pro cestovní ruch, který na horolezecké expedice dohlíží, nepřišel žádný oficiální komentář. Vyjádřilo se pouze ministerstvo kultury, cestovního ruchu a civilního letectví. „Zatím nebyl hlášen žádný případ koronaviru v základním táboře Mount Everestu,“ konstatoval podtajemník ministerstva Prem Subedi.

Chybí testovací zařízení

O potvrzených případech má přitom přehled Himalayan Rescue Association, která v základním táboře vede zdravotnickou kliniku. „Z Káthmándú nám přišlo potvrzení o 17 případech,“ uvedl šerpa Lhakpa Nuru. „Požádali jsme proto týmy horolezců, aby nám nejprve daly vědět, než pošlou některého nemocného člena do Káthmándú, abychom věděli, co se děje,“ doplnil.

Podle zdravotníků mnoho horolezců v základním táboře vykazuje typické symptomy nákazy koronavirem. „Téměř všichni tu kašlou, ale všímáme si i dalších příznaků, takže se ujišťujeme, že lidé zůstanou v izolaci,“ uvedl místní lékař Prakash Kharel.

Nové případy se objevují jen pár týdnů poté, co byl koronavirus prokázán u prvního zahraničního horolezce, Nora Erlenda Nesse. Ten si původně myslel, že trpí výškovou nemocí, pak byl ovšem ve dvou různých nemocnicích v Káthmándú třikrát pozitivně otestován na covid.

Podle zástupců základního tábora na Everestu je největším problémem, že se na místě nenachází žádné testovací zařízení. Vláda navíc odmítla vydat povolení na jeho zřízení.

Koronavirus se dostal už i k Mount Everestu

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám