Hlavní obsah

Další italská obec láká na domy za euro. Záloha není třeba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obec Laurenzana se připojuje k řadě italských městeček, která lákají na levné bydlení. Domy nabízí klasicky za jedno euro, tentokrát však zájemci nemusejí skládat žádnou povinnou zálohu jako jinde. To může hrát v jeho prospěch, ačkoli podmínka na zrekonstruování nemovitosti ve vyhrazeném čase stále platí.

Foto: Profimedia.cz

Obec se nachází v regionu Basilicata.

Článek

Prodej domů za euro je v posledních letech populární v mnoha obcích na italském venkově, kde čelí vylidňování. V Laurenzaně, nacházející se v regionu Basilicata, vědí, že je třeba odlišit se od konkurence a udělat nabídku ještě lukrativnější. Potenciální kupci proto nebudou muset skládat žádnou zálohu, která se obvykle pohybuje v rozmezí 2000 až 5000 eur (52 tisíc až 131 tisíc korun), uvádí server CNN.

„Chceme nováčkům pomoci s koupí jejich vysněného domu, aniž bychom jim situaci ztěžovali nějakými složitými procedurami a přísnými požadavky,“ vysvětlil starosta města Michele Ungaro. „Někdy může být složité orientovat se ve všech regulacích, obzvlášť, pokud jste cizinec. Chceme, aby to bylo příjemné dobrodružství, ne přítěž,“ doplnil starosta.

Uvedl, že právě z tohoto důvodu nebude obec požadovat po kupcích žádnou zálohu, která by fungovala jako pojistka pro včasnou rekonstrukci domu. „Zní to trochu jako výhružka,“ myslí si Ungaro o záloze a dodává, že spoléhá na svědomí a angažovanost každého z kupců. Přesto se bude na průběh renovace dohlížet.

Bez testu ani krok. Mezi Římem a Milánem začnou jezdit „covid-free“ vlaky

Cestování

Papírování a převody nemovitostí by také měly stát minimum, podle starosty pak mohou lidé těžit z nízkých jihoitalských daní. Přesto musejí budoucí vlastníci souhlasit, že domy opraví v určitém časovém horizontu, konkrétně do tří let, a také je nutné předem předložit plány.

Nemusejí v domě bydlet

Podle Ungara by měli lidé své plány předložit ideálně hned na začátku. „Pokud nás zaplaví e-maily, kde neposkytnou žádné další detaily, nikam se nedostaneme. Cíle jsou pro nás klíčové a velmi pomohou urychlit celý proces,“ myslí si starosta a vysvětluje, že opuštěné domy jsou různě velké, ale i různě poškozené. Renovace jednotlivých nemovitostí se proto bude lišit.

Foto: Profimedia.cz

Nad obcí stojí také hrad.

Budoucí majitelé by měli také uvést, zda budou domy využívat jako letní rezidence, penziony či obchody. V tomto se plán obce Laurenzana také liší od mnoha jiných městeček, kde je po kupcích často vyžadováno, aby se nastěhovali alespoň na určitou minimální dobu. Ungaro však chce nabídku udělat co nejvíce atraktivní, aby zájemce přilákal, jakmile pominou aktuální cestovatelské restrikce kvůli koronaviru.

Městečko Laurenzana je typickou italskou obcí se starými dlážděnými uličkami a kamennými domky. Region Basilicata je podle CNN navíc mimo většinu turistických hledáčků, nehrozí v něm proto žádné davy.

Gurmáni jásají! Italské zlato na talíři už jim možná neobrátí kapsy naruby

Muži

Anketa

Koupili byste si dům na italském venkově ke stálému bydlení?
Ano
84 %
Ne
16 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 33706 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám