Hlavní obsah

Gurmáni jásají! Italské zlato na talíři už jim možná neobrátí kapsy naruby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Italské zlato, jak se přezdívá bílým lanýžům, by se brzy mohlo stát mnohem rozšířenějším, než je tomu doposud. Francouzští vědci totiž plánují rozšířit vyhledávanou, a také velmi drahou, pochutinu do více koutů světa.

Foto: Profimedia.cz

Bílým lanýžům se přezdívá italské zlato.

Článek

Bílé lanýže jsou obecně považovány za nejluxusnější typ lanýžů. Důvodem je jejich výjimečná a nenapodobitelně aromatická chuť. Bohužel pro gurmány rostou zatím pouze v severozápadní Itálii v kraji Piemont a na několika málo místech na Balkánském poloostrově, zejména chorvatské Istrii.

S hledáním lanýžů pomáhají i speciálně vycvičení psi.

Francouzští vědci se ale pokoušejí dostat bílé lanýže (tuber magnatum pico) do světa. Vzhledem k tomu, že lanýže rostou nejčastěji u dubových kořenů, několik vhodných stromů již bylo vysazeno ve Velké Británii, jak informoval deník The Times.

Dobře utajené chorvatské bohatství, o kterém Češi takřka nevědí

Cestování

Žaludy jsou před vysazením v podstatě naočkované a dezinfikované, je potřeba dosáhnout stavu, kdy se pod stromy nebude dařit jiným houbám, a mladé duby musí vyklíčit prakticky ve sterilním prostředí.

Teprve poté mohou být vysazeny a během dalších zhruba deseti let se ukáže, zda je možné skutečně v přírodě cíleně pěstovat bílé lanýže, jejichž sběr je nyní bojovka.

Foto: Profimedia.cz

Lanýže nikdy neloupeme, ale opatrně očistíme kartáčem.

Sběrači lanýžů využívají vycvičené psy či prasata, kteří vytříbeným čichem dokážou objevit aromatický lanýž ukrytý i desítky centimetrů pod zemí.

Za ideální podmínky pro růst bílých lanýžů jsou považovány vlhké oblasti, kde nehrozí sucho, ale ani žádné přívalové deště. V budoucnosti by se tak mohly jedinečné houby vyskytovat kromě Británie také v lesích Francie, Spojených států či Španělska.

V centru Brna našli botanici lanýže

Domácí

Francouzský státní tajemník pro rozvoj venkova Joël Giraud označil skutečnost za „mimořádnou událost a velkou inovaci”. „Pouhá zmínka o bílých lanýžích vyvolává ty nejpříjemnější chutě,” uvedl.

Bílé lanýže, které jsou obvykle velké asi jako třešeň, vzácněji jako menší jablko, jsou rovněž považovány za nejdražší lanýže vůbec. Jeden kilogram seženete v přepočtu zhruba za 150 tisíc korun, takže je jasné, že pokrmy obsahující „italské zlato” rozhodně nejsou tak úplně budoucností lidových jídelen. Přesto by nové lokality mohly zvýšit dostupnost bílých lanýžů a tím i srazit jejich současnou cenu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám