Hlavní obsah

Čeští cestovatelé pokořili jižní pól

Dva dny strávili u jižního pólu cestovatelé Petr Horký a Václav Pištora. Na nejjižnější místo planety Země dorazili oproti původním plánům se zpožděním a v samotném závěru prosince, ale v o to více neobvyklý čas. Během dvou dnů se k zemské ose podívali z nedaleké základny dvakrát a pokaždé byl jižní pól jinde.

Foto: Josef Šimůnek

Cestovatel a polárník Petr Horký (ve výřezu) zdolal s parťákem Václavem Pištorou jižní pól.

Článek

Poprvé na Silvestra 2021. O den později se pak stal Petr Horký jedním z prvních lidí na světě, kteří byli svědky okamžiku aktuálně pozměněné značky jižního pólu. Přesný střed zemské osy označený mosaznou tyčí se totiž na Antarktidě v první den nového roku mění.

„Dozvěděl jsem se, že arktický ledovec má tloušťku nějaké tři kilometry. A i ten se neustále pohybuje. Takže jednou za rok se znovu přeměřuje, kde to vlastně jsme. Je třeba značku každý rok vrátit na místo, kde má planeta doopravdy svoji osu,“ vysvětlil.

Přípitek na ideály

Jižní pól je podle něj velmi zvláštním místem. „Ať už to bylo soubojem polárníků Scotta a Amundsena na život a na smrt, kdo první před sto deseti lety ohlásí dobytí jižního pólu. Nikdo ze Scottovy výpravy, která došla na jižní pól o měsíc po Amundsenovi, se nevrátil domů. Všichni zahynuli. Scottově výpravě se zlomil svět, když přišli jako druzí. Tak jsem si říkal, že jižní pól místo toho, aby člověku dal rozhled, radost a fascinaci naší planetou, tak je zde přítomný i smutek, když se bojování příliš přehání,“ uvedl český polárník.

Jedna z posledních autentických divočin

Podcasty a pořady

Se svým druhem Václavem Pištorou si nezapomněli dát novoroční přípitek. „Všichni bychom si měli připít na ideály, touhy a naděje, které člověka ženou dělat věci, jež jsou pro někoho druhého pošetilé. Ale jedním dechem bych hrozně rád dodal, aby se člověk k ideálům příliš nevázal až za hrob. Aby člověk dokázal ve správnou chvíli říct, že to za to nestojí. A vrátil se zpátky k hodnotám, na kterých život skutečně stojí. Jako je láska, přátelství, důvěra a schopnost tyto dary také vracet,“ vzkázal Horký z Antarktidy, kde je minus dvacet pět stupňů a vzduch občas prořezává ostrý vítr až bouře.

Po dvou dnech strávených při jižním pólu se dvojice cestovatelů vrátila na základnu Union Glacier, odkud již měli odletět zpátky do Chile. To se ale nestalo a čeští polárníci se stali vězni Antarktidy. „Na základně jsme se dozvěděli, že neexistuje posádka a letadlo, které nás dokáže dostat z Antarktidy zpátky do Jižní Ameriky. Protože piloti a letušky onemocněli covidem. Nejdřív bychom se měli dostat do Jižní Ameriky 9. nebo 14. ledna,“ potvrdil Horký s tím, že volný čas zatím tráví prací.

„Mám tu svůj notebook a dělám tak na dvou svých rozpracovaných knihách,“ potvrdil polárník. Pokud povolí počasí, vyrážejí čeští cestovatelé na kratší výlety do okolí.

Cestovatel Petr Horký se stal prvním Čechem, který stanul na jižní i severní točně a rovněž na takzvaném pólu chladu. Na jižní pól se dostal třináct let poté, co s Miroslavem Jakešem dobyl severní točnu.

V Antarktidě vůbec poprvé přistál velký airbus

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám