Hlavní obsah

Jedna z posledních autentických divočin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Grónsko je destinací pro fajnšmekry, kteří nehledají luxus, ale pravé dobrodružství. Pustá a odlehlá země, kde i v hlavním městě žije jen necelých 20 tisíc lidí, je zcela odlišná od všeho, co patrně v životě navštívíte. O jedné z posledních opravdových divočin si můžete poslechnout v novém dílu podcastu Pas a pusu.

Foto: Novinky

Pas a pusu

Článek

Túra po horách, plavba kolem ledovců, pozorování velryb či polární záře. To je výčet několika málo aktivit, které mohou turisté v Grónsku podniknout. Češka Albína Mrázová, která už pět let žije v Dánsku, se do této destinace vypravila během letošního léta, aby se na vlastní oči přesvědčila, nakolik odlišný je tu život od jiných severských zemí.

Grónsko má totiž řadu specifik. V zemi například panuje rozpor mezi závislostí na Dánsku, která není pouze politická, ale promítá se i do každodenního života, a kulturní identitou původních obyvatel, tedy Inuitů. Panuje tu navíc vysoká nezaměstnanost a odlehlost měst, vesnic a osad od zbytku světa ke snazšímu životu úplně nepřispívá.

Zároveň jde však o výrazně autentickou destinaci, kde se turisté seznámí s tradicemi a zvyky Inuitů. Ty tu totiž v posledních letech zažívají obrození. A kdo nemá rád zimu, nemusí se obávat. V létě může být v jižní a střední části Grónska i kolem patnácti stupňů Celsia.

Podcast Pas a pusu přináší každé druhé úterý příběhy z blízkých i vzdálených koutů planety, povídání o exotických kulturách, lokálních pamětihodnostech, turistických lákadlech i gastronomii. Pusťte si Pas a pusu třeba na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám