Hlavní obsah

Aerolinky Cathay Pacific plánují nejdelší let na světě. Z nutnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Cathay Pacific plánuje uskutečnit nejdelší komerční let světa. Nikoli však kvůli pokusu o rekord, ale z nutnosti. Dopravce z Hongkongu se totiž chce při cestě do New Yorku vyhnout ruskému vzdušnému prostoru, cesta se tak protáhne na 16 618 kilometrů, což je o 1269 kilometrů více, než má dosavadní nejdelší komerční linka ze Singapuru do New Yorku.

Foto: Profimedia.cz

Let potrvá asi 17 hodin (ilustrační foto).

Článek

Linka z New Yorku do Hongkongu by byla obvykle vedena přes Arktidu a Rusko, aerolinky Cathay Pacific se však rozhodly ruskému vzdušnému prostoru vyhnout jako množství dalších leteckých společností.

Přesměrovaný spoj tak povede přes Atlantik, Velkou Británii, jižní Evropu a střední Asii, čímž vznikne nejdelší komerční let co do vzdálenosti, informuje agentura Bloomberg.

Bez testu či karantény. Světové destinace uvolňují opatření

Cestování

„Vždy počítáme s nouzovými trasami pro potenciální události a scénáře,“ okomentoval alternativní linku mluvčí aerolinek. Doplnil, že cesta přes Atlantský oceán je v tuto roční dobu výhodnější než přes Pacifik, a to kvůli zadnímu větru. Díky němu má let trvat mezi 16 a 17 hodinami.

Dopravce aktuálně čeká na povolení od zemí, přes které bude let přesměrován. Zatím tedy není jasné, kdy Airbus A350-100, jenž má spoj obsloužit, vyrazí na cestu.

Rekord chtějí pokořit Qantas

Dosud nejdelší pravidelnou linku ze Singapuru do New Yorku provozují Singapore Airlines. Let o délce 15 349 kilometrů trvá až 18 hodin.

Pokořit dosavadní rekord by měla v budoucnu linka australských Qantas ze Sydney do New Yorku, která pokryje vzdálenost asi 17 800 kilometrů a bude trvat neuvěřitelných 19 hodin a 19 minut. Její plánování však upozadila pandemie koronaviru.

Benátské hotely rozdávají vodní pistole na obranu před loupeživými racky

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám