Hlavní obsah

Pěstování kávovníku doma v květináči je snadné. Poradíme, jak na to

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kávovník arabský se v uplynulých letech stal oblíbenou rostlinou pěstovanou v bytě. Jakožto stálezelený keř s červenými bobulemi skvěle funguje jako dekorace interiéru. Kávovník není příliš náročný na péči - pěstovat jej můžete zkusit od semínka, nebo si zakoupit již vzrostlou rostlinu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Začít již s předpěstovanou rostlinkou je doporučovaný postup, zejména pro začátečníky.

Pěstování od semínka

Pokud se rozhodnete s pěstováním kávovníku začít od nuly, tedy od semínka, musíte jej zasadit včas. Rychle totiž ztrácejí schopnost klíčit, a je tak třeba je zasít co nejrychleji, nanejvýš do jednoho měsíce jejich stáří.

Semena musí být čerstvá a mít kolem sebe ochranný obal (endokarp). Získat takto čerstvá semínka však může být problém.

Semena, ne více než pět, zasaďte do kyselého substrátu (vyvarujte se však vápníku) a pravidelně každý den zalévejte. Kávovník má rád teplo, umístěte ho tedy k topení nebo oknu, na světlé místo.

Pěstování pažitky je snadné a nenáročné. Lze ji mít doma v květináči i venku na záhonku

Zahrada

Semena klíčí déle, prvních klíčků se dočkáte zhruba za měsíc až dva. Klíčení však můžete urychlit tím, že před výsevem semena na 24 hodin namočíte do vlažné vody.

Po objevení prvních lístečků a poté, co se semena proderou do výšky asi čtyř centimetrů, je přesaďte do vlastních květináčů (průměr asi 10 cm).

Zalévání a hnojení

Ať už kávovník pěstujete od semínka, nebo se staráte o již vzrostlý, měli byste mu najít stálé místo a dopřát mu dostatek světla i živin. Pozor však na přímé sluneční paprsky, ty by listy popálily.

Kávovník je třeba pravidelně a dostatečně zalévat odstátou vodou, nikdy by však nemělo dojít k přelití. Raději tedy zalévejte častěji a méně než jednou za čas větším množstvím vody. V zimních měsících zálivku omezte.

Přihnojování se u kávovníku rozhodně nemusíte bát. Pokud pěstujete od semínka, v prvních týdnech, kdy rostlinka roste, můžete přihnojovat tekutým hnojivem, například smíchaným se zálivkou, klidně každý den.

Později, až kávovník vzroste, můžete během léta zhruba jednou za dva týdny přihnojit. Minimálně jednou ročně pak kávovník přesazujte do většího květináče, rostlina postupně dorůstá výšky kolem jednoho metru. Stejně jako u zálivky, také hnojení je třeba přes zimu omezit, od listopadu do ledna nehnojte vůbec.

Pěstování koriandru v bytě i na zahradě. Jak na to

Zahrada

Po celou dobu vegetace by měl kávovník zůstat na jednom místě a v teple, přesouvání špatně snáší.

V letních měsících by se teploty měly ideálně pohybovat kolem 25 °C, v zimě kolem 15–20 °C. Při nižších teplotách přestává kávovník růst.

Chráněn by měl být také před průvanem, který snáší stejně špatně jako přesun. Vyhovuje mu rozptýlené světlo. Pokud je v místnosti suchý vzduch, můžete kávovníku rosit listy rozprašovačem.

Následná péče a sklizeň

Po třech až čtyřech letech by měl kávovník začít ukazovat první květy žlutobílé barvy. Po odkvetení se omezuje zálivka i hnojení.

Protože je kávovník pěstován v interiéru, je třeba jej také opylovat. Venku si s tím příroda poradí sama, zde proces budete muset uměle nahradit a kávovník opylovat sami, například pomocí štětečku.

Za dalších devět až čtrnáct měsíců dozrají první červené, případně žluté plody připomínající třešně. Právě tyto peckovice v sobě schovávají kýžená kávová zrna, každá ukrývá dvě.

Získaná semena můžete znovu zasadit, nebo si z nich v případě bohaté úrody upražit a umlít sice malé množství, avšak výborné domácí kávy.

Nekonečná zásoba zázvoru? Pěstování je snadné, zvládnou ho i začátečníci

Zahrada

Kávovník se nicméně vyplatí pěstovat i bez záměru sklizně zrnek a přípravy vlastní domácí kávy. Je to vzhledově pěkná rostlina, která váš byt rozjasní a může fungovat i jako běžná pokojovka.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Jak doma vypěstovat avokádo z pecky

Exotické ovoce, které dostalo punc miláčka všech mileniálů, se do naší kuchyně dostalo teprve nedávno. Z avokáda přitom doma můžete využít každou část. Zatímco...

Výběr článků

Načítám