Hlavní obsah

Pěstování pažitky je snadné a nenáročné. Lze ji mít doma v květináči i venku na záhonku

Pažitka, známá také jako šnytlík, patří v české kuchyni mezi nejoblíbenější a nejvyužívanější bylinky, respektive naťovou zeleninu. Pěstovat pažitku a mít tak neustále čerstvou zásobu po ruce je přitom velmi snadné. A to jak v květináči v bytě, v truhlíku na balkoně, tak na záhonku na zahradě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jak pěstovat pažitku v květináči

Pažitku si doma můžete vypěstovat ze semínka, nebo si ulehčit práci a zasadit již vzrostlou rostlinku ze zahrádky nebo ji koupit předpěstovanou i s květináčem v obchodě.

Pěstování pažitky v interiéru není nijak náročné, přesto se ale o ni musíte starat. V bytě má totiž méně světla, v květináči mnohem méně zeminy a je třeba ji i častěji zalévat.

S výsevem můžete začít prakticky kdykoliv během roku, nejčastěji se však semínka pažitky zasévají v březnu nebo v dubnu. Potřebovat budete středně velký květináč a kvalitní prokypřenou zeminu s vysokým obsahem živin. Doporučuje se hlinitopísčitý pěstební substrát, který je dobře zásobený živinami a má vyšší obsah vápníku. Přidat můžete i díl perlitu, aby substrát provzdušnil.

Jak využít medvědí česnek v kuchyni. Recepty na pesto, pomazánky, polévku, halušky, palačinky či máslo

Recepty

Květináč naplňte zeminou a semena zasejte do vyhloubené jamky v několika místech po více kusech tak, aby se vytvořila „hnízda“ – tím se poté vytvoří jednotlivé trsy. Substrát zalijte a postavte na světlé a teplé místo, například na okenní parapet.

Semínka začnou po několika dnech klíčit. Během klíčení i po vyklíčení je nutné udržovat zeminu neustále mírně vlhkou. Až semínka vyklíčí, přesuňte květináč na místo, kde se pažitce vyhnou přímé sluneční paprsky, ideálně do polostínu.

S dodržováním pravidelné a střídmé zálivky pažitka brzy vyroste a budete se moci těšit na první, avšak postupnou sklizeň. Zastřihávejte zhruba 3 centimetry nad zeminou a nechte pažitku znovu vyrůst. Po celou dobu je třeba udržovat zeminu stále mírně vlhkou a občas ji přihnojit.

Pažitka je trvalka, po nějaké době ale může začít viditelně slábnout a ztrácet aroma. V tom případě je dobré znovu vysít novou.

Čerstvá bazalka je v kuchyni k nezaplacení. Víte, jak ji pěstovat?

Zahrada

Postup pěstování pažitky na balkoně i na zahrádce je stejný. Naplánujte si výsev na teplejší jarní měsíce. Vyberte pro ni mírně slunné nebo polostinné vzdušné místo, prospěje jí občasná zálivka a případně i občasné přihnojení organickým hnojivem, například kopřivovým výluhem. Přímý výsev, tedy zasazení přímo do záhonu, můžete zahájit zhruba v květnu.

Pokud máte skleník, můžete ji nejprve vysít tam a pak ji přesunout ven. V tom případě můžete ve skleníku se setbou začít už v únoru a v dubnu sazeničky přesunout na záhon.

Nenáročnou pochoutku si můžete vypěstovat i u vás doma

Tipy a trendy

Podzimní kultury se pak přemisťují ze skleníku až v polovině června a sklízí se v říjnu nebo v listopadu. V obou případech můžete poté trs přesadit do květináče a přemístit jej do interiéru, abyste měli zásobu pažitky i v zimních měsících.

Jak ji sázet na záhonku

Semínka sázejte do řádků vzdálených asi 30 centimetrů nebo do hnízd ve sponu zhruba 20 × 20 centimetrů. Semínka vyklíčí zhruba za 3 až 4 týdny, po dvou měsících už se dočkáte první sklizně.

Oproti pěstování v květináči je pažitka na zahrádce méně náročná na hnojení a zálivku, přesto ale vyžaduje vaši péči. Zálivka by měla být pravidelná, avšak přiměřená. Půda by tedy neměla být suchá, ale ani příliš mokrá.

Když pažitka doroste do výšky zhruba 10 centimetrů, je vhodné ji pravidelně zastřihovat nebo seřezávat. Pokud pažitku chcete pěstovat na jednom stanovišti i několik let, je dobré odřezávat dřevnaté květní stonky.

Obvykle se konzumuje pouze nať pažitky, jsou ale jedlé i fialové květy, jimiž rostlina vykvétá ve druhém roce. Lze je využít například na ozdobu pokrmů. K udržení svěží chuti se ale doporučuje květy průběžně odstraňovat.

Pěstování koriandru v bytě i na zahradě. Jak na to

Zahrada

Blahodárné účinky pažitky

Pažitka je kromě své typické, lehce štiplavé chuti také bohatá na vápník, draslík, vitamin C, riboflavin, fosfor, sodík, železo i betakaroten. Obsahuje alicin, který vykazuje antibakteriální, antivirové a antimykotické účinky, má tedy blahodárné účinky na trávení.

Pažitka podporuje chuť k jídlu a tvorbu trávicích šťáv, je vhodná k posílení imunity a při pravidelné konzumaci může pozitivně ovlivnit i výši krevního tlaku a cholesterolu. Chrání před rakovinou jícnu, žaludku, tlustého střeva, prsu i plic. Má také protisklerotický, dezinfekční a imunostimulační účinek.

Devět zázračných kořenů na nejrůznější zdravotní neduhy

Styl

Konzumuje se čerstvá. V kuchyni ji využíváme jako doplněk k hotovým pokrmům, nevaříme ji.

Sušení také není vhodné, pažitka by tak ztratila chuť i aroma. V případě, že chcete pažitku uchovat, je lepší ji zamrazit.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám