Hlavní obsah

Nekonečná zásoba zázvoru? Pěstování je snadné, zvládnou ho i začátečníci

Zázvor je velký pomocník při nachlazení i jako skvělé dochucení nejrůznějších pokrmů, zejména v asijských je jednou z tradičních přísad. Pěstování zázvoru je velmi snadné a jediné, co k tomu budete potřebovat, je kousek zázvoru koupeného v obchodě, květináč a substrát. Poté už je třeba jen pravidelné zalévání a po zhruba devíti měsících se můžete těšit na doma vypěstovaný zázvor. Ale nebojte, uždibovat zázvor budete moct i v průběhu jeho zrání.

Foto: Profimedia.cz

Zázvor lze pěstovat i doma.

Článek

1. Jak se zázvor pěstuje

Zázvor není třeba pěstovat na rozdíl od jiných rostlin od semínka a podstupovat tak mnohdy náročnou první fázi, kdy semínka potřebují zvýšenou péči, aby vyklíčila a rostlinka začala růst. Bohatě stačí zakoupit v obchodě čerstvý oddenek zázvoru, který vložíte do květináče.

Ani vypěstování ze semínka však není nijak náročné – semínka vložíte stejně jako vzrostlý oddenek do květináče a zahrnete je substrátem. Klíčení trvá asi dva až tři týdny. Z oddenku se sklizně dočkáte asi za devět měsíců, v průběhu však již můžete sklízet menší množství zázvoru.

2. Jak vybrat oddenek

Pokud se rozhodnete pro čerstvý zázvor, vybírejte v obchodě takový oddenek, na němž jsou dobře viditelné pupeny (očka). Právě z nich vyraší nové výhony.

Zázvor by měl být také čerstvý, neseschlý a nepoškozený. Před zasazením se doporučuje namočit oddenek přes noc do vody. Do květináče nemusíte vkládat celý oddenek, část můžete spotřebovat. Pokud budete oddenek rozřezávat na více částí, každá by měla mít alespoň dva pupeny.

Jaké jsou správné zásady při pěstování rajčat

Zahrada

3. Výběr květináče

Květináč vybírejte spíše širší a s dobrou drenáží. Kořeny zázvoru totiž rostou horizontálně, tedy do stran, a potřebuje tak více místa. Zpočátku by měl stačit květináč o průměru 20 cm, později lze dle potřeby přesadit do květináče většího.

4. Jak a kdy zázvor zasadit

Zasadit lze zázvor prakticky po celý rok, doporučuje se však přelom zimy a jara. Oddenky vložte do připraveného květináče se substrátem. Zemina by měla být propustná a dostatečně výživná, ideálně hlinitopísčitá.

Oddenky nesázejte příliš hluboko, přikryjte je asi 3 až 5 centimetry hlíny. Pupeny musí směřovat vzhůru. Později lze přihnojovat hnojivem pro pokojové rostliny. Zázvor zaléváme odstátou vodou, substrát by měl být stále mírně vlhký.

Pět statečných aneb Pokojovky, které přežijí přehmaty začátečníků

Jak na to

5. Výběr místa

Přes léto jej můžete umístit na zahradu nebo terasu, vyberte ale místo chráněné před větrem a přímým slunečním světlem. V zimě se zázvoru nejlépe daří v zimní zahradě.

I v interiéru mu ale bude dobře. Umístěte květináč na teplé místo do světlé a vzdušné místnosti, například za okna, kam svítí slunce alespoň pět hodin denně.

6. Sklizeň

První výhonky vyraší po třech až čtyřech týdnech, poté už budou rychle růst další listy i výhonky. Zázvor potřebuje zhruba devět až deset měsíců, než ho budete moci sklízet. Čas sklizně poznáte podle žloutnutí a zasychání listů.

Tak dlouho ale čekat nemusíte, již po asi třech měsících vyrostou malé kousky, které lze průběžně po malých částech odkrojovat. Jednoduše hlínu odhrňte, část odkrojte a zbytek opět překryjte hlínou.

Jak pěstovat chilli papriky aneb Je čas dát klíčit semínka

Zahrada

Zásobu zázvoru si navíc můžete stále a dlouhodobě udržovat. Stejně jako při občasném odkrajování, i po uplynutí devíti měsíců a hlavní sklizni oddenek stačí vyjmout a v půdě nechat opět několik malých částí, ze kterých znovu vyraší nová rostlina.

Anketa

Nalákali jsme vás k pěstování zázvoru?
A víte, že ano? Letos se do toho pustím!
65,4 %
Nu, docela o tom uvažuji...
20,8 %
Ani moc ne.
5,3 %
Ne. zázvor nepotřebujeme.
2,3 %
My už si jej dávno takhle pěstujeme!
6,2 %
Celkem hlasovalo 7850 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám