Hlavní obsah

Styl s atmosférou starých továren

Právo, Dana Jakešová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Syrový, ale přesto útulný. Tak by se dal stručně charakterizovat industriální styl bydlení. V posledních letech se stává populárním i u nás.

Foto: Asko - Nábytek

Obdélníkový jídelní stůl Prime upoutá na první pohled. Vzhled starých dřevěných latí a broušeného kovu je typickým kouskem, který by v industriálním interiéru neměl chybět. Cena 6499 Kč.

Článek

Velkorysý prostor s vysokými stropy a okny je typický prvek industriálního stylu. Svou inspiraci totiž čerpá z interiérů továrních hal.

Často se proto objevuje v developerských projektech, kdy se tzv. brownfieldy, tedy již nevyužívané a chátrající průmyslové objekty, proměňují v nové, které slouží např. jako kanceláře, restaurace, ale jsou také nabízeny právě k bydlení.

Tento styl se dá ale vytvořit prakticky kdekoliv. Stačí ctít pár základních pravidel. Platí: čím větší prostor, tím lépe! Pokud jde vybourat např. zbytečnou příčku, tak pryč s ní! Nebo zkuste prostor zvětšit alespoň opticky.

Přiznané materiály

Charakteristickým prvkem industriálního stylu jsou přiznané materiály, připomínající prostory starších průmyslových budov: hrubé neopracované zdi, odhalené cihly, případně kameny.

Foto: Asko - Nábytek

Industriálnímu bydlení je mnohdy vyčítána určitá strohost. To však neznamená, že by současně nemohlo být také útulné.

Velmi oblíbený je rovněž beton. Je totiž neutrální a dá se dobře kombinovat s dalšími materiály. Architekti a designéři s ním umějí doslova kouzlit!

V továrnách působily surově také podlahy. Vhodným materiálem jsou v tomto případě třeba betonová stěrka nebo jednoduchá keramická dlažba. Pokud byste přece jen chtěli materiál, který působí útulnějším dojmem, zvolte dřevo.

Z bývalého zásobníku na vodu vzniklo OSB království

Tipy a trendy

Nábytek: méně je více

Autentičnost a neotřelou atmosféru industriálního stylu podtrhne design průmyslového nábytku. Jednoduchý, někdy až strohý nábytek, pojednaný zpravidla v kombinaci kovu a dřeva.

Ačkoliv se může zdát, že působí robustně, vykouzlí z industriálního prostředí útulné a stylové místo.

Foto: Tchibo

Kombinace hřejivé barvy dřeva a zajímavého industriálního stylu zaručuje moderní vzhled, který okouzlí každého příznivce elegantního designu.

Pozor ale, dokonalost v tomto případě není žádoucí! Naopak skvěle vypadají zašlé detaily, které vdechnou interiéru osobitý ráz. Třeba korodovaný vzhled nebo hrubě opracované dřevo.

To má jedno velké plus. Takové retro kousky lze pohodlně pořídit v bazarech nebo v hobby marketech, kde prodávají vybavení pro dílny.

Neutrální barvy a hodně světla

Ani s barvami to industriální styl nepřehání. Prim hrají neutrální tóny. Typická je šedá, černá, bílá a hnědá. Solitérní kusy nábytku mohou být také v tmavě modré, tmavě červené či vínové barvě.

Foto: Hornbach

Světla hrají v industriálním stylu důležitou roli. Musí být stylová.

Zato světla jsou žádoucí výrazná, pochopitelně stylová. Účelu dobře poslouží kovové lampy, reflektorová svítidla nebo i samotné žárovky.

Kde se industriální styl vzal?

Jeho počátky se datují do 60. let 20. století, kdy se v metropolích, jako jsou New York, Londýn či Paříž, přesouval průmysl dál od center.

Opuštěné tovární haly a skladiště postupně nacházely nové uplatnění. Krom jiného se v nich začalo i bydlet. Oblíbené byly hlavně u mladých lidí, protože nájem byl velmi nízký. Kouzlo těchto budov objevili i umělci, kteří velké prostory začali využívat jako své ateliéry.

Dnes patří tzv. loftové byty mezi nejluxusnější bydlení.

Originální doplňky

V případě, že se rozhodnete svůj interiér proměnit do tohoto stylu, určitě se vyhněte velkému množství doplňků. Buclaté polštářky, pastelové barvy, volánky a zdobný nábytek sem rozhodně nepatří.

V menší míře a v neutrálních či tmavých barvách ale interiéru neuškodí. Takové kožešinové podložky nebo kusové koberce dodají prostoru originalitu.

Hezky vypadají i kovové či betonové květináče nebo třeba velké nástěnné hodiny. Vzdávat se nemusíte ani obrazů. Na krajinky ovšem zapomeňte. Do industriálního interiéru lépe padnou abstraktní obrazy či grafika.

Anketa

Máte rádi industriální styl?
Ano, to je moje!
32,1 %
Docela ano.
41,9 %
Nevadí mi, ale na větvi z něj nejsem.
13,9 %
Ani ne.
3,9 %
Ne, to mě míjí.
8,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 850 čtenářů.

Proměna bývalé továrny Meopta

Továrna Meopta, v níž se dříve vyráběla jemná mechanika a optika, stojí v pražských Košířích. Objekt dlouho chátral. Nyní však budovu developerská společnost YIT začíná proměňovat na moderní bydlení v industriálním stylu — rezidenční projekt Parvi Cibulka.

Jakkoliv stavba není nijak památkově chráněna, developer ani na moment neuvažoval o jejím zbourání. Vyznačuje se natolik jedinečnou architekturou, že v ní od počátku s architekty viděl obrovskou příležitost.

Proto zachová základní stavbu s její velikostí a proporcemi a ponechá jí průmyslový ráz s řadou původních prvků. Výsledkem bude 149 bytů, které nabídnou mj. vysoké stropy, vestavěná patra, galerie, skyboxy či střešní terasy.

Reklama

Související témata:

Související články

Tipy na designové dárky z betonu

Ačkoli beton má většina lidí v mysli spojený zvláště s interiéry zařízenými v industriálním stylu, lze tento materiál použít i v jiném prostředí. Designéři mu...

Komody jsou užitečné solitéry

Komoda je specifický kus nábytku. Poskytuje praktické úložné prostory, ale zároveň je i vysoce ceněným solitérem. V interiéru funguje jako dominantní,...

Buďte styloví i v kuchyni

Ozdobou kuchaře během přípravy jídla jsou jeho pomocníci – kuchyňská zástěra, která ladí s chňapkou, stylová podložka pod hrnec a také utěrka na nádobí.

Výběr článků

Načítám