Hlavní obsah

Všechno jen deset minut od domu? To není sen, ale nová městská čtvrť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zelenou, víceúčelovou, a především supermoderní čtvrť v jihokorejském Soulu dostali za úkol navrhnout architekti z uznávaného nizozemského ateliéru UNStudio. Zadavatelé si přáli pojednat čtvrť jako tzv. desetiminutové město, tedy místo, kde bude mít člověk vše do vzdálenosti 10 minut od domova. Středobodem nového projektu je komfort, a především čas obyvatel.

Foto: WAX

Základem nové chytré čtvrti je osm obytných věžáků.

Článek

Když v roce 2019 hledala developerská společnost Hyundai architekty pro svůj nový projekt, rozhodla se nakonec pro nizozemské studio, které má s prací v Asii bohaté zkušenosti, stejně tak jako s návrhy supermoderních budov.

Jejich nový projekt v jihokorejském hlavním městě zahrnuje proměnu stávajícího průmyslového areálu a kolejiště na plně digitálně obsluhovanou čtvrť o rozloze 504 000 m² v blízkosti pohoří klenoucího se na severovýchodě Soulu.

Zástavba vyroste mezi dvěma již existujícími rezidenčními lokalitami. Nově vytvořená železniční trasa zavdala příležitost k revitalizaci celého jejího okolí. A propojení obou sousedních zón.

Jak upozorňují architekti, charakter jimi navrhované čtvrti jde ovšem dál, než bývá v současnosti u návrhů tzv. chytrých měst zvykem. Základním požadavkem developera bylo vytvořit nové ekonomické centrum se smíšeným využitím, kde jsou prvořadé kvalita života, zdraví, příroda a „společný růst nové místní komunity“.

Nizozemci se proto rozhodli ještě více zlepšit každodenní život budoucích obyvatel tím, že jim nabídnou to nejcennější, co lze - čas. A také dostatek zajímavých příležitostí pro jeho využití.

Nová čtvrť má totiž fungovat jako desetiminutové město. Jeho podstatou je rozmístění veškerých služeb, obchodních a administrativních zón v takové vzdálenosti od rezidenčních ploch, aby každý obyvatel měl vše (včetně zaměstnání) dostupné do deseti minut chůze od svého domova.

Odletí, neodletí? Součástí nové tváře přístavu je šestice oranžových UFO

Tipy a trendy

Hlavní osa rozděluje lokalitu do dvou hlavních zón, v nichž jsou vytvořena tři centra vyhrazená pro vzdělávání, zdravotnictví a kulturu. Většinu plánu pokrývá víceúčelový pozemek s osmi obytnými věžemi umístěnými na „soklech”. Směrem od rezidenčních objektů přibývají prostory pro komerční účely, vzdělání a kulturu, a to zhruba do výše třetího patra.

Architekti si pohlídali tři prvky zásadní pro pohodu obyvatel čtvrti - jsou to dostatečný přísun denního světla, čerstvého vzduchu a dostatek prostoru, a to zejména v obytných objektech.

„Byty ve věžích mají nové rozvržení, vycházející z radiální typologie. To umožňuje vícegenerační a celoživotní bydlení různých velikostí a cenových tříd; flexibilní, kompaktní byty, které uspokojí více konfigurací rodiny a nájemců, které se mohou v průběhu času měnit,” popisují architekti.

Stavba jako ze sci-fi filmů má nečekaný účel

Tipy a trendy

Aby se lidé ve výškových budovách necítili sami, na každém patře budou sdílené prostory a společná zařízení. Také v patě každé věže budou zakomponovány víceúčelové komunitní prostory pro společné aktivity obyvatel.

Jako v podobných projektech, i tato čtvrť je navržena tak, aby většina dopravy byla skryta pod povrch země, a to včetně parkování. Do podzemí jsou ale ukryta i některá sportovní zařízení, jako například běžecká dráha a bazény.

U jihokorejských břehů by mělo v roce 2025 vzniknout první plovoucí město

Tipy a trendy

Samozřejmostí je inteligentní systém řídící spotřebu a výrobu elektrické energie. Stejně tak důmyslné bude zacházení s vodou. Architekti do tohoto režimu zakomponovali i opatření proti nečekaným a krátkým průtržím, které se začaly v Soulu vyskytovat v posledních letech.

Kromě velkého množství zelených ploch se spoustou rostlinstva ochlazujícího okolní prostředí bude čtvrť vodu zachycovat a skladovat pro další využití.

Ve čtvrti se rovněž budou schraňovat organické zbytky v kompostérech umístěných pod povrchem a kompostem pak budou hnojeny plochy určené pro pěstování plodin.

Anketa

Máte všechno ve vzdálenosti do deseti minut od domova?
Ano, máme.
43,9 %
Ne, to tedy rozhodně ne.
56,1 %
Celkem hlasovalo 1138 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám