Hlavní obsah

Víte, co je vodní stopa? Přinášíme tipy, jak ji co nejvíce zmenšit

Novinky, nes

Většina z nás už zná a ví, nebo alespoň tuší, co znamená pojem uhlíková stopa. Pro někoho ale může být překvapením obrat vodní stopa. Jeho význam lze snadno dovodit. Volně řečeno, tím, jak se každý den chováme, zanecháváme za sebou vodní stopu. Naším cílem by mělo být, aby byla co nejmenší. Oblastí, kde má každý člověk možnost ještě něco sám za sebe zlepšit, je přitom spousta.

Foto: Sanela

Šetrnosti k vodě je nejlepší učit děti od malička.

Článek

Jak šetřit vodou v domácnosti

Prvním místem, kde lze začít s velmi významnými úsporami vody, je naše domácnost.

„Nejčastějším nešvarem bývá spuštěná voda po celou dobu čištění zubů a holení. Průtok klasické pákové baterie může být až 12 l/min., takže během 2minutového čištění zubů ‚zbytečně‘ proteče okolo 24 litrů. Prvním krokem je pořízení pákových baterií se spořicí kartuší (směšovač vody uvnitř baterie), které mají zarážku na 40 % průtoku vody a pro většinu použití stačí baterii otevřít do první polohy.

Dalším krokem jsou úsporné perlátory (koncovky kohoutků), které při zachování pocitově stejného proudu dokážou vodu provzdušnit a efektivně tak snížit průtok na 5–8 litrů za minutu. Maximálních úspor dosahují baterie bezdotykové, které oproti těm běžným spoří až 60 % vody,” doporučuje Pavel Rybka ze společnosti Sanela.

Zrovna tak místo každodenního napouštění vany si lze za běžných podmínek plně vystačit s krátkou sprchou. Takto lze ušetřit desítky litrů pitné vody, které jinak bez užitku protečou do odpadu.

Do této skupiny nešvarů patří i ruční mytí nádobí. Rovněž pod tekoucí vodou. Přitom lze mýt v částečně napuštěném dřezu a každý kousek po umytí rychle opláchnout.

Úsporu vody má v sobě v současnosti zakomponovanou spousta domácích doplňků a spotřebičů. Počínaje automatickými pračkami s jejich tzv. šestým smyslem, které si zváží množství prádla v bubnu a podle toho si zvolí množství pracího prostředku i vody. Taktéž myčky nádobí uspoří spoustu vody.

„Moderní myčka spotřebuje na mycí program kolem 10 litrů vody (záleží na zvoleném programu, množství a zašpinění nádobí...). Přitom je schopna umýt podle konstrukce 13–15 sad nádobí (myčka 60 cm). Pokud bych se pokusil umýt a následně opláchnout totožné množství nádobí, potom jsem přesvědčen, že to v 10 litrech vody není možné,” říká Karel Hrdina ze společnosti Electrolux.

Velkou úsporu vody představuje i pořízení moderní toalety umožňující „malé” a „velké” spláchnutí. Rodiny s převažujícím mužským osazenstvem mohou pořídit pisoár. Ty nejmodernější dokážou účinně spláchnout pouhým litrem vody.

Foto: Whirlpool

Moderní spotřebiče mají schopnost samy vybrat takový typ pracího či mycího programu, aby ušetřily co nejvíce chemických prostředků, času, energie a také vody.

Foto: Electrolux

Myčka nádobí si dokáže při jednom cyklu vystačit i jen s deseti litry vody.

Ve sprše pak lze šetřit vodu úspornými sprchovými hlavicemi. Ty rovněž účinně pomáhají snížit spotřebu vody. Samozřejmostí by mělo být, že kapající kohoutky a protékající toalety necháváme co nejdříve opravit.

Jak šetřit vodou na zahradě

Samostatnou kapitolou je spotřeba pitné vody na zahradách. Mnoho obcí v letních měsících musí kvůli nedostatku vody zakázat zalévání záhonů pitnou vodou.

Moudrého hospodáře se ale taková opatření nemusí příliš vážně dotknout, pokud si vybuduje funkční soustavu k zadržování dešťové vody. Tu si skladuje a používá k zálivce. Na tyto systémy lze dokonce získat i státní dotaci ze Státního fondu životního prostředí.

Z dotace lze pokrýt až 50 procent výdajů na pořízení některého ze tří typů systémů:

  • zachytávání srážkové vody na zalévání zahrady
  • akumulaci srážkové vody pro splachování WC a zálivku
  • využívání vyčištěné odpadní vody jako vody užitkové

Plánujete na zahradě zařízení pro zadržování dešťové vody? Víme, jak na to

Jak na to

Samostatnou kapitolou jsou pak bazény. Mnoho majitelů je před zimou vypouští, což znamená každý rok na jaře jejich nové naplnění. Mnozí majitelé by se ale takovému počínání mohli vyhnout, kdyby se naučili správně zacházet s bazénovou vodou a ošetřovat ji. Pak by jim stejná voda bez problémů vydržela i několik sezon.

Foto: Hornbach

Na zahradě by mělo být dnes samozřejmostí, že k zálivce používáme zachycenou dešťovou vodu.

Foto: Albixon

Bazény s moderními technologiemi proudění vody a při správném zacházení a péči o vodu není potřeba vyprazdňovat a znovu naplňovat třeba i několik sezon.

S vodou lze šetrně zacházet také ve venkovní kuchyni. „Mít dřez ve venkovní kuchyni je mimořádně praktické, ale potřebujete zabudovat přívod vody a trubky pro odvod odpadní vody. Na zahradě tedy potřebujete mít vodovodní přípojku. Navíc vodu, kterou použijete pro mytí salátu či zeleniny, můžete odvést do záhonů jako vodu na zalévání.

Vodu, ve které plavou mycí přípravky, zbytky jídla nebo tuky, je nutné zlikvidovat – v ideálním případě tuto špinavou vodu odvádějte do kanystru, není-li možné odtok připojit k domovnímu odpadu.

A malý, ale důležitý tip: Přes zimu nezapomeňte odmontovat vodovodní přípojku. Hadice a baterie by mohly zamrznout a prasknout,” radí David Benda ze společnosti Hornbach.

Jak šetřit vodou v každodenním životě

Spořit vodou lze ale i změnou každodenních zvyklostí. Spotřebu vody totiž pomohou snížit i zdánlivě nesouvisející úkony. Jak na to, se lze dočíst na webu voda.ltd (tedy Voda.Limited), jejž provozuje společnost Grohe, úsporu vody představuje například sběr starého papíru a používání recyklovaného.

Na výrobu 500 listů se totiž spotřebuje 5000 litrů vody. S tím tedy úzce souvisí třeba i omezení tisku dokumentů jen na ty nejnutnější.

„Voda.Limited si klade za cíl rozšířit povědomí o nedostatku vody a ruku v ruce s tím ukázat široké veřejnosti, jak efektivně a snadno šetřit vodní zdroje. Ochrana vodních zdrojů je velmi aktuálním tématem, kterému je potřeba se více věnovat a upozornit na něj. Rozhodli jsme se proto pro zcela nový způsob vzdělávání společnosti.

Vyhlášením #zachranvodu challenge jsme chtěli celé téma zpopularizovat. Zároveň jsme se také spojili s vědeckou skupinou z pražské VŠCHT, která nám pro tuto aktivitu poskytla aktuální data. Věříme, že tímto způsobem komunikace oslovíme nejen širokou veřejnost, ale také budoucí generace, které budou hrát klíčovou roli v udržitelném rozvoji společnosti,” vysvětluje pozadí webu Václav Kužílek ze společnosti Grohe.

Anketa

Čím převážně zaléváte zahradu?
Dešťovou vodou
61 %
Vodou z kohoutku
3,9 %
Vodou ze studny
14,6 %
Šedou vodou
3,2 %
Jiným způsobem
1,9 %
Nemáme zahradu
15,4 %
Celkem hlasovalo 1550 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Zahrada, na které hrají prim kámen a voda

Už dvacet dva let se o svou zahradu stará náš čtenář Martin se svou manželkou Věrou z Chuderova. Mají hezkou, členitou parcelu, přes kterou protéká potok. Pro...

Se studnou a dešťovkou jste o vodu bohatší

Vinou extrémních výkyvů počasí a suchých období se stává voda stále vzácnější surovinou. Zásoby podzemních i povrchových vod se tenčí. Nezbývá než se s pitnou...

Výběr článků

Načítám