Hlavní obsah

Plánujete na zahradě zařízení pro zadržování dešťové vody? Víme, jak na to

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud uvažujete o vybudování retenční nádrže na své zahradě, je dobré k tomu už dopředu promyslet několik důležitých věcí. Pojďme si projít, co všechno byste měli nejdříve zvážit, než se pustíte do práce a do nákupů.

Foto: Gardena

Také dešťovou vodu lze využít v systému automatického zavlažování, které je pak řízeno zavlažovacím počítačem. Jeho cena činí 1120 Kč.

Článek

Nejlépe je začít zjišťováním údajů potřebných pro výpočet velikosti nádrže. Je třeba zjistit, jaký je v dané lokalitě místní úhrn srážek, plochu střechy. Z obojího lze vypočítat ideální objem nádrže.

Pro představu: Má-li střecha do 100 m² a má-li dešťová voda sloužit k zalévání zahrady, stačí mít nádrž do 3000 l. Se střechou do 150 m² je vhodná nádrž o objemu 5000 l.

Při volbě je ale potřeba počítat nejen s velikostí střechy a srážkami, ale hlavně s celkovou velikostí odvodňované plochy, plochou zavlažované zahrady a případným využitím užitkové vody v domě.

„Myslet musíme i na přepad z nádrže, protože při přívalových deštích může spadnout více než dvojnásobek vody než normálně,“ varuje Martin Křapa ze společnosti Pumpa, a. s.

Foto: Pumpa

Hlubinná čerpadla řady AD splňují nejvyšší nároky na energetickou účinnost. Vhodná pro čerpání čisté vody, pro dodávky vody do domu, zavlažování a další aplikace. Maximální průtok 1,8 - 4,2 m3/hod a maximální výtlak 48-104 m. Cena od 5232 Kč.

Retenční nádrže bývají nejčastěji z plastu a vypadají jako velký sud položený na bok. Prodejci je obvykle nabízejí už v sadách, tj. společně s ponorným čerpadlem a sestavou pro dopouštění nádrží - plovákem se závažím, elektromagnetickým ventilem 1", zapojením do zásuvky 230 V a kabelem.

Sady určené pro širší využívání dešťové vody jsou pak vybaveny ještě dalšími prvky. Dokoupit zbývá obvykle jen potrubí pro napojení dešťové vody do nádrže.

Odborníci doporučují nejlépe takové sady, které jsou vybavené ponorným čerpadlem s integrovanou řídicí jednotkou, která pracuje automaticky, takže se majitel nemusí o nic starat.

Mějte na paměti...
V případě nedostatku srážek je potřeba do nádrže zajistit dodávku vody z jiných zdrojů, a to ze studny či vrtu nebo z veřejného vodovodu. K tomu stačí k nádrži pořídit sestavu s plovákem, ventilem a kabelem, kterou stačí pro zprovoznění zapojit pouze do zásuvky.

Pozor na možnost servisu

Před nákupem retenční nádrže je dobré se u prodejce informovat také na možnosti záručního i pozáručního servisu.

To je obzvláště důležité tam, kde voda nebude sloužit pouze k prosté závlaze, ale majitelé ji budou využívat i nějakým sofistikovanějším způsobem. Tam by měla firma umět poradit i s navržením správného systému, jeho instalací a pozdějšími opravami v případě poruch.

Dotace ze státního fondu

Sady k zachycení dešťové vody lze pořizovat od částek přes 3000 korun, v závislosti na objemu nádrže, a především dalšího vybavení se lze dostat i na částky přesahující hranici 80 tisíc korun.

Foto: Hornbach

Dešťovou vodu lze využívat nejen k zavlažování zahrady, ale i ke splachování toalety. Pro tyto účely je vhodnější podzemní nádrž, která je připojena na samostatný rozvod vody.

Na sady je možné čerpat dotaci od Státního fondu životního prostředí v rámci dotačního programu Dešťovka. Výše příspěvku se liší v závislosti na způsobu budoucího využívání dešťové vody žadatelem.

Dotace může dosahovat výšky až 55 tisíc korun při využívání dešťové vody v existujících stavbách k zalévání. O dotaci až 65 tisíc korun mohou žádat majitelé novostavby, kteří chtějí dešťovou vodou zalévat i splachovat.

Nejvyšší dotaci, až 105 tisíc korun, mohou získat majitelé novostaveb, kteří společně s využíváním dešťové vody plánují využívat i šedou odpadní vodu (například ke splachování).

Jak na instalaci

„Jámu si na zahradě můžete vyhloubit svépomocí. Půjčovna DEK má ve svém portfoliu rypadla určená pro různé druhy práce. Například drobné práce na zahradě, jako je tato, hravě zvládne kompaktní minirypadlo, které dosahuje hloubky až 1,8 metru. Použití profesionální techniky je snadné, rychlé a výhodné. Zapůjčení se vyplatí obzvlášť pro jednorázové práce, o servis a instruktáž se postarají specialisté z půjčovny,” radí Lukáš Rundt ze společnosti Ateliér DEK.

Před zasypáním stavební jámy pak doporučuje naplnit nádrž do jedné třetiny vodou. Okolí pak rozhodně zasypávat štěrkem bez ostrých hran a maximálně vždy po 30 cm silných vrstvách. Ty je třeba hutnit. Ručně, bez mechanizace, aby se nádrž nepoškodila.

Může se vám hodit na Seznamu:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

I v zahradě pod sněhem může být útulno

Nenechte zahradu svíranou mrazem smutnit až do jara a zasvěťte alespoň jeden víkend jejímu zútulňování, tak jako to ve svém hájemství pod hradem Hukvaldy...

Výběr článků

Načítám