Hlavní obsah

V kruhovém domku si interiér můžete kdykoli přestavět podle svých potřeb

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Unikátní domek s kruhovým půdorysem, jehož vnitřní uspořádání si majitel může kdykoli snadno přeměnit podle aktuální potřeby, zaujal už na loňském veletrhu designu a nábytku v italském Miláně. Na konci letošního roku mají být první kusy již k dispozici všem zájemcům o romantické bydlení uprostřed přírody. Název zní jásavě – Casa Ojalá.

Foto: Bauhaus

Domky je možné umístit prakticky kamkoli do přírody.

Článek

Milánská designérka Beatrice Bonzanigová společně s kolegou Ryanem Nesbittem představila projekt plně přizpůsobitelného kruhového domu na výstavě v Miláně v roce 2019.

A s úspěchem. Jejich projekt získal tzv. Zlatou cenu. Zároveň upoutal pozornost médií z celého světa a také spoustu vážných zájemců o jeho koupi. V letošním roce designérka hrdě hlásí, že jsou jejich domky již k mání.

Jeden dům, 1000 interiérů

Domek nabízející svým obyvatelům 27 čtverečních metrů zaujme už na první pohled svým nevšedním vzhledem. Má kruhový půdorys, jeho stěny se zdvihají vzhůru nikoli kolmo, ale trychtýřovitě. Většina z nich je otevřená, nebo je lze rozevřít.

Díky tomu lze mít domek nejenom jako úkryt třeba před celým světem, ale zároveň jej pojednat téměř jako altán.

Vlastní dispozice zahrnuje dva pokoje, jeden s postelí pro dva, jeden s postelí pro jednoho, koupelnu a střešní terasu. Část domku pak slouží jako obývací pokoj.

Každá z místností se přitom postupně může proměnit v jinou. Ložnice se může proměnit v obývací pokoj, obývací pokoj se může stát prodloužením koupelny atd.

Foto: Alessandro Parena

Nevšední domky lze používat jako klasické chatky.

Foto: Alessandro Parena

Střecha je pochozí a lze ji využívat jako terasu s výhledem.

Majitel může dispozici měnit pomocí systému manuálně ovládaných pák a kladek. Ty zajišťují pohyb posuvných stěn vyrobených z tkaniny a vlny, pohyblivou podlahu i stropní panely.

Domek má v sobě zakomponované všechny důležité kusy nábytku – skříň, noční stolky, knihovničku, dřez. Jednotlivé prvky lze v případě potřeby vysunout nebo je naopak nechat skryté v podlaze.

Úkryt v divočině

Domek je prefabrikovaný a lze jej přivézt a umístit prakticky kdekoli. Jeho dopad na okolní prostředí je tudíž zcela minimální. Zároveň je navržen tak, aby jej bylo možné eventuálně využívat v režimu off grid, tj. bez připojení k obecním sítím. To z něj dělá ideální chatku do lůna divočiny.

Energii si zajistí díky solárním panelům, jež lze k domku doplnit. Vybavený je systémem pro zachycování dešťové vody. Domek lze doplnit i soustavou na zpracování čisté, šedé a černé vody.

Foto: Alessandro Parena

Dobrodružnější povahy mohou do domku umístit hamaku a spát v n, a ušetřené místo vyčlenit například pro koupelnu.

Foto: Alessandro Parena

Podlahou lze pohybovat stejně jako stěnami.

Jak podotýká architektka, domek je ideální do oblastí s mírným klimatem. Pro jeho vyhřátí v době večerního chladu jsou určena kamínka na bioetanol.

Kromě možnosti kdykoli a jakkoli si upravit uspořádání interiéru je možné mít zcela podle vlastních přestav přizpůsobený i vzhled a provedení jednotlivých pevných částí domu ať již těch kovových, dřevěných, nebo tkaných. Domek lze tak lépe přizpůsobit jeho bezprostřednímu okolí i třeba lokálním tradicím.

Anketa

Líbil by se vám kruhový domek k občasnému bydlení v přírodě?
Ano, moc!
75,5 %
Možná ano.
2,6 %
Nevím, musel/a bych si to vyzkoušet.
9,3 %
Asi spíš ne.
2,9 %
Ne, děkuji pěkně.
9,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1543 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Dům zasazený doprostřed zeleného ráje

Terasu dvanáct metrů nad zemí a nádherný, ničím nepřerušovaný výhled po okolní lesnaté divoké přírodě nabízí dům, který vypadá, jako by byl zasazen v srdci...

Výběr článků

Načítám