Hlavní obsah

V Brně představují pasivní dům Tornádo. Je inspirací pro majitele nemovitostí poškozených živly

Novostavba rodinného domu v Hodoníně-Pánově, která nahradila tzv. finský domek zpustošený tornádem v loňském roce, má ambici stát se inspirací pro další poničené budovy v lokalitách postižených tímto živlem. Dřevostavba je staticky pevnější a má lépe odolat následkům případných dalších událostí. Její kvality jsou představovány na veletrhu v Brně.

Foto: Archiv České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě

Jde o stavbu v klasickém duchu, která dobře zapadá do okolí.

Článek

Výstavba domu s garantovaným úsporným provozem o podlahové ploše 110 m² trvala jen tři měsíce. Náklady vyšly na 4,6 milionu Kč.

Vzhledem k zapojení autorizovaných osob do obnovy budov i celých oblastí na Hodonínsku a Břeclavsku se odborným garantem realizace i představení tohoto vzorového „posttornádového” domu stala Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT). Na obnově stavby se uplatnily zkušenosti společnosti Úsporné bydlení a Centra pasivního domu.

„I když dům v Hodoníně vznikal v mimořádně obtížné situaci, může se stát inspirací pro celou Českou republiku. Kombinuje pasivní dřevostavbu s chytrým rekuperačním systémem se zapojením tepelného čerpadla,“ říká Robert Špalek, předseda ČKAIT.

Foto: Archiv České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě

Rodinný dům v hodonínském Pánově po ničivém tornádu.

„Z původního domu zůstal sklep, který byl následně opraven a upraven tak, aby jej bylo možno využít jako technickou místnost. Původní dům měl málo hluboké základy, bylo nutno vykopat nové, a jak sklep, tak nové základy spojit železobetonovou deskou. Konstrukce domu je pasivní dřevostavba,” říká Zdeněk Kaňa, jednatel z Úsporného bydlení.

Foto: Archiv Úsporné bydlení

Ve světlé kuchyni nechybí denní světlo.

Výstavba byla provedena z předvyrobených stěnových panelů. Dům je pasivní a disponuje kombinací rekuperační jednotky, která topí a chladí díky venkovnímu tepelnému čerpadlu vzduch/voda.

Foto: Archiv Úsporné bydlení

Obývací pokoj je kombinovaný s jídelnou.

Výsledky spolupráce autorizovaných osob a stavebníka při realizaci stavby jsou poprvé prezentovány na Stavebním veletrhu Brno trvajícím do 23. dubna. Prezentace na toto téma proběhne v pátek 22. 4. od 14 hodin v Přednáškovém prostoru Pavilonu V.

Součástí bude i krátké vystoupení statika, který upozorní na význam lokálního posílení konstrukce při výstavbě nového rodinného domu.

Za pozornost stojí i iniciativa architektů s názvem Obnova21

Ten, kdo se o architekturu v poškozených lokalitách zajímá, by neměl přehlédnout ani fakt, že čeští architekti se už záhy po tragické události rozhodli využít své odbornosti a nabídnout lidem postiženým tornádem projekt typizovaného rodinného domu zdarma.

Foto: Archiv iniciativy Obnova21

Dům je navržený s ohledem na podobu tradiční moravské architektury rodinných domů.

Česká architektonická studia pro tento účel společně vytvořila iniciativu Obnova21 a loni představila rodinný domek, který respektuje podobu místní lidové architektury a splňuje i nároky moderního bydlení.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám